22 Kasım 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa22°C
  • Antalya16°C
  • İzmir19°C

BABASININ VEFATI SONRASI KALP İÇİN MOBİL TEKNOLOJİ GELİŞTİRDİ

Ar-Ge teknolojileri üzerine ABD'deki Silikon Vadisi'nde çalışma yürüten İzmirli mühendis, babasını kalp krizinden kaybettikten sonra kalp atışlarını anlık olarak ölçerek internet üzerinden doktora gönderen teknoloji geliştirdi

Babasının vefatı sonrası kalp için mobil teknoloji geliştirdi

08 Kasım 2017 Çarşamba 17:38


Yenilikçi teknolojiler üzerine ABD'deki Silikon Vadisi'nde projeler yürüten İzmirli mühendis Armağan Ergün, babasının kalp krizi nedeniyle vefatı sonrası kalp sorunlarına karşı erken uyarı veren mobil tabanlı bir teknoloji geliştirdi.

İzmir'deki eğitiminin ardından Bilkent Üniversitesi Elektronik Mühendisliğinde lisans ve yüksek lisansını tamamlayıp ABD'deki ünlü teknoloji merkezi Silikon Vadisi'nde çalışmaya başlayan Ergün, yeni nesil ekran teknolojileri üzerine bir ortaklık kurdu.

Çalışmalarını uydu teknolojileriyle genişleterek İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ne taşıyan Ergün, 2015 yılında kalp krizi geçiren babasını kaybetmesi sonrası internet tabanlı sağlık teknolojileri üzerine eğildi.

Dünyada henüz emekleme aşamasındaki Mobil Elektrokardiyografi (EKG) teknolojilerine odaklanan Ergün, kalp üzerine yapıştırılan 10 santimetre uzunluğundaki çiple kalp ritimlerini kaydeden ve telefondaki uygulamaya gönderen bir sistem tasarladı.

İnternet üzerinden doktora ulaşan veriler sayesinde kalpte oluşan ve oluşabilecek rahatsızlıkları önceden teşhis edilebilecek sistemin deneme uygulamalarına başlandı.

"Bu teknolojiyle kalbi takibe almak istedik"

Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 yıldır Ar-Ge projeleri yürüttüğünü, babasını kaybettikten sonra sağlık teknolojilerine öncelik verdiğini dile getirdi.

Babası vefat etmeden önce kalp rahatsızlığı olduğunu bilmediklerini, geliştirdiği bu cihaz olsaydı bugün büyük ihtimalle babasının yaşıyor olacağını savunan Ergün, mobil EKG cihazının kalp rahatsızlığını erken teşhis etmeyi hedeflediğini aktardı.

Mevcut EKG sistemleri ve holter cihazlarına göre kullanımı oldukça pratik olan sistemde kalbin üzerine yapıştırılan çip dışında tüm donanım ve yazılımların Türk mühendislerce geliştirildiğini vurgulayan Ergün, "Bizim hedefimiz kalp rahatsızlıklarını mümkün olduğu kadar erken teşhis edebilmek ve doktorlarla bu dataları bulut (ortak alan) üzerinden paylaşmak. Nasıl mevcut teknolojilerle tansiyon ve kan şekeri evde ölçülebiliyorsa biz de bu teknolojiyle kalbi takibe almak istedik." dedi.

Ürünün doktorların işlerini de kolaylaştıracağını ifade eden Ergün, "Doktorlar özellikle uzun süreli kayıtlarda çok fazla bilgi olduğundan dolayı datalar arasında kaybolabiliyor. Hastaların 'Şu saatte bir kalbimde bir sıkıntı oldu' demesi üzerine doktorlar o aralıklara yoğunlaşabilecek." diye konuştu.

"İlk sonuçlar pozitif"

Proje ortaklarından Elektronik Mühendisi Hakan Uysal da medikal alanında dünyadaki son gelişmelerden faydalanarak akıllı cihazlar geliştirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Kardiyologlarla beraber ürünün incelemesini yaptıklarını belirten Uysal, "Aldığımız ilk sonuçlar son derece pozitif. Bu sistemin yaygınlaşmasıyla tedavi oranlarında yükselme meydana gelecektir." diye konuştu.

Uysal, ürünle ilgili onay sürecinin 2 yılda tamamlanmasını beklediklerine işaret ederek ABD'de kullanılan benzeri sistemlerin yüksek fiyatlı olduğunu, bu sistemlere göre yaklaşık onda bir daha düşük maliyetle sistemi hizmete sunacaklarını kaydetti. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA