BABALAR DOĞUMA GİRMELİ Mİ?
Zaman değişti. Artık bir erkeğin doğum sırasında eşinin yanında olmaması düşünülemez hale geldi. Peki bu aşamaya nasıl geldik, ya da bu hep böyle mi olacak?
18 Mart 2013 Pazartesi 15:56
1950'li yıllarda doğumda babadan bahsetmezdik.
1950 yılında basılan Sunday Express Bebek Kitabı bir hastanedeki doğum sahnesini anlatıyor: "Doğum odasında, beyaz parlak ışıklar altında sedyeden doğum masasına alınacaksınız. Yıllardır alanlarında uzmanlaşmış doktor ve hemşirelerin yardımı ve desteği ile bebeğiniz doğacak"
Peki bu sahnede baba nerede?
BBC'nin haberine göre, Leeds Üniversitesi'nden Dr. Laura King, "1950'li yılların tanıklıklarına bakıldığında birçok erkeğin doğumhanenin onlara göre bir yer olmadığını düşündüklerini" söylüyor.
Dr. King'in 'Pub'da gizlenmekten kordonun kesilmesine' başlıklı araştırması 1950'li yıllardan bu yana anne ve babaların doğum deneyimlerini içeriyor.
Dr. King, "Bu fikre alışamayan çok erkek vardı. Aynı şekilde çok sayıda kadın da eşlerinin kendilerini o halde görmesi düşüncesinden hoşlanmıyorlardı" diyor.
İngiltere'de Kraliçe Victoria döneminden bu zamana gelen bir gelenek var.
Dr. King "1920'li, 30'lu ya da 40'lı yıllarda çiftler birbirlerini çıplak görmeme konusunda anlaşıyorlardı. Örneğin altı çocukları olan bir çift, birbirlerini hiç tamamen çıplak görmemiş olabiliyorlardı" diye konuşuyor.
Ancak bu kuralı delen istisnalar da vardı. Örneğin Prens Albert'in bazı çocuklarının doğumu sırasında Kraliçe Victoria'nın yanında olduğu söyleniyor.
Ayrıca aristokrat ailelerden erkekler de, erkek çocuklarının doğumu sırasında eşlerinin yanında bulunuyorlardı.
1950'lerde babalar pub'da beklemeyi tercih etmiş olsa da, bazı şeyler yavaş yavaş değişmeye başladı. 1948 yılında Ulusal Sağlık Servisi'nin kurulmasıyla birçok kadın doğumu evde değil, hastanede yapmaya başladı.
Değişim 70'lerde
King, 1951'de University College London gibi bazı hastanelerin erkekleri doğuma girmeye teşvik ettiğini söylüyor.
Ancak asıl değişim 1970'lerde yaşandı.
King bu dönemde kesin istatistikler olmamakla birlikte oranın yüzde 70-80'lere çıktığını söylüyor.
1970 yılında her kadının hastanede doğum yapma hakkının olması gerektiğine dair bir raporun yayınlanmasıyla birlikte evde doğum sayısı azalma gösterdi.
Kadınlar hastanede doğum yaparken yanlarında kendilerine manevi destek verecek birine ihtiyaç duydu ve bu görevi erkekler yerine getirmeye başladı.
1970'lerde bu konuda kadının, erkeğin ve sağlık görevlisinin farklı farklı duyguları vardı.
King, doktorun, doğumhanede neyi neden yaptıkları konusunda sorular soran üçüncü bir kişinin varlığında rahat hissedemeyeceğini düşünenler olduğunu söylüyor.
Ayrıca bazı ebeler de buna şüpheyle yaklaşıyordu.
Ancak konunun tıp dergilerinde tartışılmaya başlanmasıyla bu artık değişmeye başladı.
King, "II. Dünya Savaşı'ndan bu yana değişen mahremiyet ve evlilik kavramlarının anne ve babalar üzerinde de büyük etkisi oldu" diyor. Artık kadın ve erkek arasındaki duygusal bağ daha fazla önemseniyor.
İngiltere'de 1950'lerde, savaş sonrası dönemin zor ekonomik koşulları altında, ellerinde makas ve forsepsle evden eve koşan ebelerle ilgili filmlere nostalji ile bakıyoruz. Bu filmlerde erkek genelde dışarıda bekliyor oluyor.
Şimdiyse doğum programlarında erkeğin eşiyle doğum havuzuna girdiğini, kordonu kestiğini ve bebeğin cinsiyetini ilk onun duyurduğunu görebiliyoruz.
Örneğin Prens William, Temmuz ayında bebeğinin doğumuna girmeyi istemeseydi birçok kişi çok şaşıracaktı.
Ancak bu durumun yeniden değişme ihtimali var mı?
Ünlü şef Gordon Ramsay doğuma girmenin seks hayatını bilim kurgu filmlerindeki gibi etkileyeceğini düşündüğünden dört çocuğunun doğumuna da katılmadığını söylemişti.
2009 yılında Fransız bir doğum uzmanı Michel Odent artan sezaryen doğumlardan dolayı babaları suçlamıştı. Odent'e göre doğum odasında erkeğin olması kadını daha endişelendiriyor ve doğumu kolaylaştıran oksitoksin hormonunun üretimini yavaşlatıyor.
Ancak 1962 yılında ABD'li doktor Robert Bradley tarafından yapılan bir araştırmaya göre eşinin varlığı kadını rahatlatıyor.
Bugün babaların yaklaşık yüzde 14'ü bebeklerinin doğumuna katılamıyor. Birçoğunun kendisini buna hazırlaması gerekiyor.
Erkekler dışlanmış hissediyor
Eşlerin doğuma katılması konusunda yapılan bir BBC belgeseli kapsamında beş haftalık hızlandırılmış bir kursa katılan 19 yaşında amatör bir futbolcu olan Callum Coker "bu doğumla ilgili asıl yaptığım, onu hamile bırakmaktı" diyor.
Coker kendisini doğum sürecinden dışlanmış hisseden tek erkek değil. İngiltere'de her üç erkekten biri böyle hissettiğini söylüyor.
Londra'da North Middlesex Hastanesi'nde ebelik biriminin başı Fiona Laird "Sanırım babalar doğum başladığında eşleri ile birlikte hastaneye geldiğinde çok korkuyorlar, çünkü kontrol edemeyecekleri bir durum. Biz de onları babalığa geçmelerini sağlayacak bilgiyle donatmaya çalışıyoruz" diyor.
Erkekler, hamilelik ve doğum sırasında kadının vücudunda nasıl değişiklikler olduğunu öğrenmeye çalışırsa buna daha iyi hazırlanabiliyor.
Ancak bazı babalar stres ve paniği yenseler bile Coker gibi kan görmekten ve doğum anından korkuyor.
Doğum sırasında 500ml kadar kanın akması normal. Ancak gerçek doğum sahnesi izlemek erkeklerin korkularını yenmelerini ve hassasiyetlerini yıkmalarını sağlayabilir.
Bristol'da binin üzerinde doğum yaptıran ebe Mary Budd, diğer baba adaylarıyla korkularını konuşmalarının da rahatlatıcı bir deneyim olabileceğini söylüyor.
Baba adaylarıyla konuşabileceğiniz yerlerden biri, doğum öncesi sınıflar. Ayrıca anneler ve babalar için de ayrı sınıflar var.
Coker sonunda eşi Laura Griffen ile doğuma girmeye karar verdi ve şu anda Leila adında bir bebeği var.
"Kan korkumu tamamen aştım, artık çok doğal geliyor. Sadece tüm bunların neden olduğunu hatırlamak zorundasınız... Kızım artık doğdu ve onun varlığı herşeye değer. Artık hayatımız başlayabilir."
- Sigorta prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayan esnafın borcuna yapılandırma talebiTürkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,11 Ocak 2025 Cumartesi 09:28BASIN HABERLERİ
- Güney Kıbrıs'ta İnfluenza A virüsü nedeniyle bir haftada 4 kişi öldüGüney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) İnfluenza A virüsü nedeniyle bir haftada 4 kişi hayatını kaybederken, Kovid-19 ve mevsimsel enfeksiyon vakalarında da artış oldu.10 Ocak 2025 Cuma 23:08DÜNYADA SAĞLIK
- Balıkesir'e ambulans helikopterle getirilen, kalp krizi geçiren hasta tedavi altına alındıÇanakkale'de kalp krizi tanısı konulan 37 yaşındaki hasta, ambulans helikopterle getirildiği Balıkesir'de hastanede tedavi altına alındı.10 Ocak 2025 Cuma 21:58SAĞLIK BAKANLIĞI
- TBMM NATO Parlamenter Asamblesi Türk Delegasyonu Başkanı Çavuşoğlu'ndan Suriye mesajı:TBMM NATO Parlamenter Asamblesi Türk Delegasyonu Başkanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin istikrarı için herkesin atılan olumlu adımları desteklemesi gerektiğini bildirdi.10 Ocak 2025 Cuma 19:48BASIN HABERLERİ
- İsrail'in Gazze'deki saldırılarında 4 bin 500 kişi uzuvlarını kaybettiGazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten geçen yılın sonuna kadar 4 bin 500 Filistinlinin uzuv kaybı yaşadığını açıkladı.10 Ocak 2025 Cuma 18:58DÜNYADA SAĞLIK
- Gabriel Sara'nın bağlarında zorlanma ve kanama tespit edildiGalatasaray Kulübü, RAMS Başakşehir ile oynanan Ziraat Türkiye Kupası'nda sakatlanan Gabriel Sara'nın sağ diz iç yan bağlarında orta düzeyde zorlanma ve kanama tespit edildiğini açıkladı.10 Ocak 2025 Cuma 18:53BASIN HABERLERİ
- Gazze'den İstanbul'a dönen doktor, yaşadıklarını anlattıİsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de 14 gün boyunca hizmet veren Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ömer Faruk Aydoğan, orada gördüklerini anlattı.10 Ocak 2025 Cuma 18:03DÜNYADA SAĞLIK
- Çorum'da 12 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldıÇorum'un Kargı ilçesinde gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 12 öğrenci taburcu edildi.10 Ocak 2025 Cuma 17:38BASIN HABERLERİ
- Dünya Meteoroloji Örgütü, Los Angeles'taki yangınları "korkunç bir trajedi" olarak değerlendirdiDünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Sözcüsü Clare Nullis, ABD'nin Los Angeles kentinde devam eden yangınların "herkes için korkunç bir trajedi" olduğunu belirtti.10 Ocak 2025 Cuma 15:33BASIN HABERLERİ
- Diyarbakır Gazi Yaşargil Çocuk Kalp Merkezi çocuklara umut oluyorDiyarbakır Gazi Yaşargil Çocuk Kalp Merkezi, çocuklara umut oluyor.10 Ocak 2025 Cuma 15:23KALP VE DAMAR CERRAHİSİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel