23 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya11°C
  • İzmir9°C

BABA OLMAK İSTEYEN BİR ERKEK İÇİN HANGİ TIBBİ TEDAVİLER UYGULANABİLİR?

Kısırlık sorunu yaşayan erkeklerin baba olma şansı ileri tıbbi tekniklerle artırılabiliyor.

Baba olmak isteyen bir  erkek için hangi tıbbi tedaviler uygulanabilir?

25 Haziran 2019 Salı 16:42

Bir erkeğin doğurganlık kapasitesine; verdiği spermin sayısına, hareketliliğine ve yapısına bakılarak karar veriliyor. Tüm bu değerlerin yerinde olduğu ancak kadının gebe kalmadığı vakalar da var. Basit testlerle her şeyi açıklamak mümkün değil, peki baba olmak isteyen bir erkek için hangi tıbbi tedaviler uygulanabilir?

Önce üroloğa gitmeli

Bahçeci Fulya Tüp Bebek Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Güvenç Karlıkaya, erkekte ortaya çıkan bir sorun durumunda önce bir üroloğa gidilmesini tavsiye ediyor. Altta yatan enfeksiyon, hormonal problem ya da varikoselin düzeltilebilir faktörler olduğunu anlatan Karlıkaya, yüzde 90’ın üzerindeki vakalarda, spermdeki sorunların düzeltilemeyerek, tüp bebek tedavisinin önerildiğini belirtti.

Dr. Güvenç Karlıkaya, erkek kısırlığında kullanılan yöntemleri şöyle anlattı:

Sperm mikroskop altında IMSI yöntemi ile 8.000 kata kadar büyütülebiliyor

“IMSI (Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection) metodu ağırlıklı olarak kullanılır. Bu yöntem; tüp bebek tedavilerinde, spermin büyütülerek detaylı bir şekilde incelenmesini sağlayan, başarı artırıcı bir tekniktir. Rutin bir mikroenjeksiyon uygulamasında sperm mikroskop altında 200 kat büyütülürken IMSI yöntemi ile 8.000 kata kadar büyütülebilmektedir. Böylece spermin taşıdığı pek çok yapısal problem tespit edilebilmekte ve sağlıklı embriyo oluşma oranı artmaktadır. Özetle, daha büyük büyütmede, daha ayrıntılı sperm seçimi yapılması ile başarı şansı yükselmektedir. Ayrıca birtakım kimyasal ve elektro manyetik tekniklerle de daha iyi spermler seçilebilir. Bunların ne kadar faydalı olduğu tam olarak kanıtlanmış değildir. Bazı hastalarda hiç sperm bulunmayabilir. Ya spermin çıkış kanallarında bir tıkanıklık ya da yapımında sorun vardır.

Çoğu vakada testislerde sperm görülür. Dolayısıyla bunlar ameliyatla bulunabilir. Buna da mikro TESE operasyonu denir. Mikroskop altında testislere bakılıp, sperm yapılan noktalardan küçük dokular çıkarılır.

Babadan oğula geçebilir

Sperm çıkış kanallarının kapalı olması doğuştan ya da sonradan ameliyat veya enfeksiyon nedeniyle gelişebilir. Tıkanıklık giderildikten sonra sperm bulma şansı yüzde 100’e yakındır. Spermin yapılamadığı durumların altında genelde kromozomal ya da genetik nedenler yatar. Bu erkeğin normalde çocuğu olmayacağı için bu sorunu çocuğuna da taşıyamaz. Ama tüp bebek tedavisiyle baba olabileceğinden, bu genetik sorun çocuğa geçebilir. Hiç sperm olmayan durumlarda, erkeklerden genetik test istenip, birtakım ciddi sorunların tespit edilmesi önem taşır. Sperm yapan genlerin araştırılması gerekir. Böylece risk ortaya çıkarılarak, çocuk için erken dönemde önlem alınabilir.”

Yorumlar
    SON DAKİKA