05 Kasım 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa6°C
  • Antalya15°C
  • İzmir12°C

AYDINLI TABİPLER İTHAL HEKİME KARŞI ÇIKTI

Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Yunanistan ziyaretinde ‘5 bin Yunanlı doktoru Türkiye’ye getireceğiz’ demeci üzerine Türkiye’de yeterli doktorun var olduğunu işaret ederek ithal hekime karşı oldukları belirtti.

Aydınlı tabipler ithal hekime karşı çıktı

06 Ağustos 2014 Çarşamba 11:30

Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, yönetim kurulu üyeleri Güneri Kuruöz, İsmail Ertin, Işık Doğan ve Arif Erkan ile birlikte Aydın Tabip Odası il binasında yurt dışından getirilecek olan ithal hekimlerle ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi.

Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, yaptığı açıklamada Türkiye’de hekim eksikliğinin olmadığını aksine mevcut tıp fakülteleri ve giderek artan kontenjanlarla 1-2 yıl için hekim fazlalığının olacağına dikkat çekti.

“TÜRKİYE’DE TOPLAM 130 BİN DOKTOR VAR”

Önümüzdeki yıllarda hekim işsizliği ve KPSS ile işe girmek için yarışacak kadar hekim fazlalığının olduğu bir ülkede yurt dışından hekim ithal edilmesine anlam veremediklerini kaydeden Aydın, “2012 TUİK verilerine göre Türkiye’de toplam 130 bin doktor var. Bunların 70 bini uzman, 39 bini pratisyen, 21 bini asistan. 2012 de 590 kişiye 1 doktor düşer iken, 2014 de bu 460 kişiye 1 doktor olmuştur. Türkiye’de şu anda 86 Tıp Fakültesi var. Bir ülkede bulunan Tıp Fakültesi sayısı bakımından Türkiye dünyada 12. Avrupa’da 1. sırada. Tıp Fakültelerinde öğrenci sayısı 2012 de 9 bin 500 iken, 2013 de 12 bin olmuştur. Türkiye’de 2013’den itibaren Tıp Fakültesi ve Eğitim Araştırma Hastaneleri ile beraber toplam 115 hastanede uzmanlık eğitimi verilmektedir. Türkiye’de her geçen gün açılan Tıp Fakültesi, alınan Tıp Fakültesi öğrencisi, mezun olan doktor sayısı artarken, her ne hikmetse Tıp Fakültesi ve Eğitim Araştırma Hastanelerine verilen asistan kadroları yıllar içerisinde neredeyse yarı yarıya azaldı. Türkiye’de Tıp Fakültesi, asistan eğitimi veren toplam hastane, alınan Tıp Fakültesi öğrencisi, mezun olan doktor sayısı giderek artarken, asistan sayısının giderek azaltılması, Tıp Fakültesi ve Eğitim Araştırma Hastanelerini bilerek işlemez hale getirmek, bilahare Üniversiteler Tıp Fakültesi Hastanelerini işletemiyor iddiası ile bunları Sağlık Bakanlığı’na bağlamak, ardından bunları özelleştirmek projesinden başka bir şey değildir” dedi.

“YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA SON VERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Sağlık Bakanlığı’nın Türk hekimlerini yalnız bıraktığını ve ihmal ettiğini iddia eden Aydın, “Ne acıdır ki Türkiye’de ki emekli hekimler açlık, çalışanlar yoksulluk sınırı altında maaş alırken, şiddet sağlık ortamında savaş halini almış, bu sorunların çözümü konusunda sayın Sağlık Bakanı herhangi bir söz söylemez çaba göstermez iken Yunanlı hekimlerin sorunları ile sürekli şekilde ilgilenmekte, çözüm için çaba göstermektedir. Biz Aydın Tabip Odası olarak Sayın Sağlık Bakanı’nın bu tutumunu ve yaklaşımını kabul etmiyoruz. Kendilerini bu ülkenin kazanımlarına, değerlerine, çalışanlarına ve onların sorunlarına sahip çıkmaya çözüm üretmeye, halkın sağlık hizmetlerine ulaşma yolunda ki tüm engelleri kaldırmaya, yabancı sağlık çalışanlarının Türkiye’de çalışmasına izin veren yönetmeliğin uygulanmasına derhal son vermeye davet ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA