22 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya12°C
  • İzmir9°C

AVRUPA İMMÜNOLOJİ KONGRESİ ONLİNE YAPILACAK

Bağışıklık bilimi (immünoloji) ile ilgili bilim insanlarını bir araya getiren dünyanın önde gelen buluşmalarından olan Avrupa İmmünoloji Kongresi’nin (ECI 2021) altıncısı, 1 – 4 Eylül 2021 tarihleri arasında Türk İmmünoloji Derneği’nin organizasyonu

Avrupa İmmünoloji Kongresi Online Yapılacak

25 Ağustos 2021 Çarşamba 14:01

 

Bağışıklık bilimi (immünoloji) ile ilgili bilim insanlarını bir araya getiren dünyanın önde gelen buluşmalarından olan Avrupa İmmünoloji Kongresi’nin (ECI 2021) altıncısı, 1 – 4 Eylül 2021 tarihleri arasında Türk İmmünoloji Derneği’nin organizasyonuyla sanal ortamda gerçekleştirilecek.

Kongrenin başkanlığını, Türk İmmünoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve geçmiş dönem başkanı, İstanbul Üniversitesi Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Günnur Deniz üstlenirken, bilimsel program komitesi başkanlığını Türk İmmünoloji Derneği yönetim kurulu üyesi ve gelecek dönem başkanı, Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. İhsan Gürsel yürütüyor. Avrupa, Asya ve Orta Doğu’dan 35 ülkenin ulusal derneklerinin temsil edildiği Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu (EFIS) tarafından 2006’dan bu yana her 3 senede bir düzenlenen büyük kongre daha önce Paris, Berlin, Glasgow, Viyana ve Amsterdam’da yapıldı.

EFIS üyesi olan Türk İmmünoloji Derneği tarafından üstlenilen 2021 kongresi ise devam etmekte olan COVID-19 pandemisi ve yer yer süren seyahat kısıtlamaları sebebiyle sanal ortamda gerçekleştiriliyor.

Toplam 60 farklı ülkeden 550 bilim insanının konuşma yapması planlanan kongrede geçtiğimiz 3 yıl içerisinde bağışıklık bilimi alanında öne çıkan gelişmeler 106 farklı oturumda tartışılacak. Açılış konuşmasını Nobel Ödüllü İngiliz bağışıklık bilimci Prof. Peter J. Ratcliffe’in yapacağı kongrede öne çıkan diğer davetli konuşmacılar arasında yine Nobel Ödüllü Prof. Jules A. Hoffmann, Francis Crick Enstitüsü baş araştırmacılarından Prof. Brigitta Stockinger ve İsviçre Alerji ve Astım Araştırma Enstitüsü başkanı Prof. Cezmi Akdiş bulunuyor.

ANA GÜNDEM COVID-19

Kongre başkanı Prof. Günnur Deniz, dört ana bölümden oluşacak olan bilimsel programdaki oturumların, hem temel bağışıklık bilimindeki gelişmeleri, hem de bu gelişmelerin enfeksiyonlardan kansere farklı hastalıkların tedavisindeki uygulamalarını kapsayacak şekilde planlandığını belirterek, “Uzun süredir tüm dünyayı etkileyen COVID-19 küresel salgınının farklı yönleriyle ele alınacağı oturumlar da kongrenin önemli bir kısmını kaplıyor. Bu oturumlarda hem COVID-19 hastalığına dair öğrendiklerimizi gözden geçireceğiz hem de aşılar hakkındaki en güncel verileri takip etme fırsatımız olacak” dedi.

PROF. UĞUR ŞAHİN DE KATILACAK

Kongre kapsamında yapılacak COVID-19 oturumlarında, Amerika’dan Rusya’ya, İngiltere’den Almanya’ya yapılan aşı geliştirme çalışmaları detaylı olarak ele alınacak. Prof. Özlem Türeci ile birlikte geliştirdikleri mRNA aşısı sayesinde pandemi ile mücadelede büyük rol oynayan Prof. Uğur Şahin’in de bir konuşma yapacağı kongrede ayrıca Türk İmmünoloji Derneği üyeleri, ODTÜ’den Prof. Mayda Gürsel ve Bilkent Üniversitesi’nden Prof. İhsan Gürsel’in birlikte geliştirdikleri ve klinik deneme aşamasında olan yerli VLP aşısıyla ilgili güncel sonuçlar da paylaşılacak. Kongreyle ilgili detaylı bilgiye şu adresten ulaşılabilir: www.eci2021.org

“BAĞIŞIKLIĞIMIZI TANIYALIM” TOPLUMSAL FARKINDALIK PROJESİ

Prof. Dr. Deniz ayrıca; ECI 2021 sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında, ECI- Kongre Lokal Düzenleme Kurulu ve Türk İmmünoloji Derneği tarafından başlatılan “Bağışıklığımızı Tanıyalım” Toplumsal Farkındalık Projesi ile immün sistemin genel olarak topluma tanıtılması ve bağışıklık sistemi hakkında farkındalık yaratılması amaçlandığını belirterek şöyle devam etti: 

“İnsan vücudu içinde bulunduğu çevrede yer alan saldırgan mikroorganizmalara bağışıklık sistemi ile yanıt vererek sağlığını korur, çünkü bağışıklık sistemi kendine ait olmayan organizma ve molekülleri ayırt edebilme yeteneğine sahiptir. Kendisinden farklı yapıya sahip maddeleri yabancı olarak algılayıp onu yok etmek üzere harekete geçmesine “immünite – bağışıklık” adı verilmektedir. Hem doğal hem de sonradan kazanılan bağışıklık elemanları
kendisine ait ve yabancı mikroorganizmaları (virüs, bakteri, mantar gibi) tanıma ve ayırt etme yeteneği ile enfeksiyonlara karşı savunma hattı oluştururlar. Proje kapsamında animasyon olarak hazırlanan seri videolar, başta okul çağındaki çocuklar olmak üzere tüm yaş gruplarının da ilgisini çekecek bir içerikle hazırlandı. Video serisi ile; immün sistem fonksiyonlarının ve hastalıklarının herkes tarafından anlaşılmasının sağlanması, bağışıklık sistemimizin görevlerinin ve hastalıklardaki rolünün anlatılması, bağışıklığımızı nasıl koruyacağımızın yalın bir dille aktarılması amaçlandı. Sosyal medyada #bağışıklığımızıtanıyalım etiketleriyle paylaşılan videolar; ayrıca toplu ulaşım araçlarındaki ekranlarda, hastane bekleme alanlarındaki ekranlarda da yayınlandı” 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA