AŞISIZ HASTALARININ YOĞUN BAKIMDA YAŞADIKLARI ACIYA ŞAHİT OLUYORLAR
Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede 2. doz aşı oranı en düşük iller arasında yer alan Bingöl'de yoğun bakımda görev yapan sağlık çalışanları, aşı olmayan hastaların yaşadıkları acıya tanıklık ediyor.
19 Aralık 2021 Pazar 11:18
Bingöl Devlet Hastanesi Kovid-19 Yoğun Bakım Sorumlusu Dr. Sabahattin Taşkıran: "Almak istedikleri halde nefes alamıyorlar. Bu da hastanın boğulma hissine sebep oluyor. Düşünün ki bu hastaların bilinci açık, herkes gibi konuşabiliyor ama suyun altındalarmış gibi akciğerlerini kullanamıyorlar"
Anestezi yoğun bakım hemşiresi Hatice Bingöl: "Yalvararak, 'bize nefes olun' demeleri istedikleri tek şey. Onlara yardımcı olmak adına evet işimizi yapıyoruz tabii ama hepimiz duygusal travmalar yaşıyoruz"
Kovid-19 aşı haritasında "turuncu" kategoride yer alan kentte, aşıları eksik ya da olmayan hastaların yoğun bakımda verdiği yaşam mücadelesinin en yakın tanıkları, sağlık çalışanları.
Salgın sürecinin başından bu yana çalışma içerisinde olan yoğun bakım çalışanları, birçok acıya şahitlik etti.
Sağlık çalışanları hastalarının hayata tutunabilmesi için büyük gayret gösterse de yoğun bakımda çoğunluğu oluşturan aşısız veya aşıları eksik olan hastalarından kaybettikleri de oluyor.
Bingöl Devlet Hastanesi Kovid-19 Yoğun Bakım Sorumlusu Uzman Dr. Sabahattin Taşkıran, AA muhabirine, yoğun bakıma gelen hastaların aşı oranlarının düşük olduğunu söyledi.
Aşı olanların genellikle normal serviste tedavi gördüğünü aktaran Taşkıran, aşılı hastaların bu süreci hafif semptomlarla geçirdiğini belirtti.
- "Akciğerlerini kullanamıyorlar"
Aşısız hastaların yoğun bakımda ciddi bir "nefes açlığı" çektiğine işaret eden Taşkıran, şöyle konuştu:
"Boğuluyor hissiyle geliyorlar. Kovid-19 öyle bir hastalık ki akciğeri ciddi anlamda etkiliyor ve hastalar nefes alamıyor. Almak istedikleri halde nefes alamıyorlar. Bu da hastanın boğulma hissine sebep oluyor. Düşünün ki bu hastaların bilinci açık, herkes gibi konuşabiliyor ama suyun altındalarmış gibi akciğerlerini kullanamıyorlar."
Bu durumda hastalara müdahalede bulunmak zorunda kaldıklarını ve hastaları entübe ettiklerini dile getiren Taşkıran, bu süre zarfında hastaların uyutulması gerektiğini anlattı.
"Mekanik vantilatöre bağladığımız hastalar, bu sefer mekanik vantilatörle boğuşuyor." diyen Taşkıran, Kovid-19'un akciğerleri çok ciddi etkilediğini söyledi.
Kesinlikle aşı olunması gerektiğini vurgulayan Taşkıran, "Aşı olup da yoğun bakıma gelen hasta yok mu? Var elbet, ama aşısız olanlar, aşılı olanlara göre 4 kat daha fazla hastalığı ağır geçiriyor." ifadelerini kullandı.
Taşkıran, sağlık çalışanlarının bir saniye beklemeden aşılarını olduğunu vurgulayarak, "Tarihte de salgın hastalıkların yok olması aşı ile olmuştur. Bu salgının dünya üzerinden azalması veya yok olması tamamen aşıya bağlıdır. Ne bir tedavi ne bir ilaç hiçbiri bu hastalığı ortadan kaldırmaz, salgın hastalıkların tek çözüm yolu aşıdır, aşılanmadır." değerlendirmesinde bulundu.
- "Hasta resmen ölümünü hissediyor"
Virüsün hastalarda birçok sıkıntıya yol açtığını anlatan Taşkıran, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ölümün her türlüsü kötüdür ama boğularak ölmek, gerçekten kötü bir duygu. Burada bunu hastalarda görüyoruz. Gözümüzün içerisine bakarak ölümü hissediyor. Yani o acıyı hissediyor. Onun yanında mekanik vantilatöre bağlanmak, ağzından ciğerlerine inen bir hortumla yaşayabilmek kötü."
Bu acılara maruz kalmamak için kesinlikle aşı olunması gerektiğini vurgulayan Taşkıran, "Basit bir nefes darlığıyla, eklem ağrısıyla geçirmek var, diğer ucunda yoğun bakımda makineye bağlı, boğulma hissiyle acı çekmek var. Sadece bu da değil birçok semptomu da var. Biz sadece işin solunum boyutunu konuşuyoruz. Hasta buraya geliyor 'üzerimden dozer geçmiş gibi hissediyorum' diyor." diye konuştu.
- "Çok ciddi travmalar oluştu"
Anestezi yoğun bakım hemşiresi Hatice Bingöl de yoğun bakıma aldıkları her bir hastanın ayrı bir hikayesinin geride kaldığını kaydetti.
Salgının bir gün sona ereceğini ancak yüreklerinde çok büyük acılar bıraktığını anlatan Bingöl, "Hastayı buraya kabul ettiğimizde en büyük korkuları zaten yakınlarından ayrı olmaları. Yalvararak, 'bize nefes olun' demeleri istedikleri tek şey. Biz onlara yardımcı olmak adına evet işimizi yapıyoruz tabii ama hepimiz duygusal travmalar yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.
Kovid-19 hastalığının önemsenmesini isteyen Bingöl, aşının ne kadar önemli olduğunu gelen hastalarda gördüklerini anlattı.
Aşının Kovid-19'u yenmeleri için en büyük silah olduğuna dikkati çeken Bingöl, "Bu yüzden lütfen vatandaşlarımız duyarlı olup aşılarını yaptırsınlar." dedi.
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödülAstraZeneca Türkiye, sağlıkta eşitlik ve toplumsal fayda sağlama vizyonuyla hayata geçirdiği 3 farklı projeyle İstanbul Marketing Awards 2024'te 4 ödüle birden layık görüldü.20 Aralık 2024 Cuma 15:28DİĞER HABERLER
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildiİSTİB Başkanı Ali Kopuz: - "Türkiye'nin tarımsal hasılasını yükseltmesi ve potansiyeline ulaşmasının yegane yolu teknoloji ve katma değerli ürünlerden geçiyor"20 Aralık 2024 Cuma 12:13BASIN HABERLERİ
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Süleyman Cem Akıl ve Dr. İbrahim Günaydın, 21 klinikten 42 hekimin katıldığı simülasyon yarışmasında birincilik elde etti.20 Aralık 2024 Cuma 11:58ÜNİVERSİTELER
- TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı- Komisyon Başkanı Yıldız Konal Süslü:19 Aralık 2024 Perşembe 16:58BASIN HABERLERİ
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuruSosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru yayımlandı.19 Aralık 2024 Perşembe 16:13DİĞER DUYURULAR
- Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandıAdana'da yaya geçidinde yol verme meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir doktoru bıçakla yaralayan otomobil sürücüsü tutuklandı.19 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 17:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2024/49 konulu duyuru yayımlandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 16:10DİĞER DUYURULAR
- "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandıÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ile Method Research Company tarafından gerçekleştirilen "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:58ÜNİVERSİTELER
- Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandıÇarşamba Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan şaşılık ameliyatı sayesinde hastalar, artık ilçe dışına gitmek zorunda kalmıyor.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:53GÖZ HASTALIKLARI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel