27 Kasım 2024
  • Ankara-3°C
  • İstanbul4°C
  • Bursa3°C
  • Antalya8°C
  • İzmir7°C

AŞIRI TUZUN HER TANESİ ŞEKER HASTALARI İÇİN RİSK

Tüketimin bilinçli olması konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, tuz ve şeker dengesine yönelik çarpıcı tespitler de yapıyor.

Aşırı tuzun her tanesi şeker hastaları için risk

03 Temmuz 2013 Çarşamba 15:29

Aşırı kullanımı durumunda tuz ve şeker gibi maddelerin insan sağlığı üzerinde nasıl olumsuz etkileri olduğu artık bilinen bir gerçek. Tüketimin bilinçli olması konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, tuz ve şeker dengesine yönelik çarpıcı tespitler de yapıyor. Aşırı tüketimi durumunda tuzun şeker hastaları üzerinde de olumsuz etkileri olduğunu belirten uzmanlar, günlük 3 gramdan fazla tüketilen tuzun şeker hastalığı ve tansiyonda tetikleyici rol alabildiğini ifade etti.

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, insan vücudu tarafından üretilemediği için tuzun dışarıdan alınması gerekli olan bir elektrolit olduğunu ve bunun vücudun sağlıklı sıvı dengesi, elektriksel metabolik işlevlerin sağlıklı çalışması, kas fonksiyonlarımızın sağlıklı çalışması ve sindirim-sinir sistemi fonksiyonları için gerekli olduğunu belirtti. Günlük tuz tüketiminin 6 gram olarak belirtilmesine rağmen bu rakamın 15 grama kadar ulaştığını belirten Tutar, "Bu miktarı gün içerisinde tüketmiş olduğumuz yemeklerden, hazır gıdalardan, besinlerin kendi içeriğinde bulunan tuzdan karşılamaktayız. Sofrada kullandığımız her tuz tanesi bu miktarın üzerinde tuz alımına neden olmaktadır. Şeker hastalarının gün içerisinde sıkıntı yaşamamaları için kan şekeri seviyesinin sürekli olarak dengede olması gerekmektedir. Bunun için sadece kan şekerini hızlı yükselten besinlerden kaçmaları yeterli değildir. Buna ek olarak tuz tüketiminin sağlıklı bir bireye göre düşük seviyede olması gerekir. Şeker hastaları için önerilen tuz miktarı günlük 3 gramdır. Bu seviyenin üzerine çıkılmaması kan şekerinin daha iyi seviyelerde ve dengede kalmasını sağlayacaktır." tavsiyesinde bulundu.

Şeker hastalığı ile tansiyon hastalığının birbirini tetikleyici unsur olarak meydana gelen iki hastalık olduğuna işaret eden Tutar, şeker hastalığı olan bireylerin birçoğunun yüksek tansiyon şikâyetleri de bulunduğunu tuzun fazla tüketilmesi barsaktan sodyum ve şeker emilim hızını artırırken, şeker emiliminin hızlanmasının da kan şekerinin daha hızlı yükselmesi anlamına geldiğini hatırlattı.

Tuz kullanımının azaltılması için bazı önerilerde bulunan Tutar, işlenmiş besinlerin tüketimini azaltmanın tuz tüketimini azaltmanın en aktif yolu olduğunu ifade etti. Tutar, "Bu besinleri hayatımızdan mümkün olduğunca uzaklaştırmak ve yerine doğal besinler tüketmek günlük tuz alımını ciddi oranlarda düşürecektir. Tuz, ülkemizde en çok kullanılan baharattır. Özellikle yemeklerimizin içinde olmazsa olmazlarımızdandır. Yemeklerde tuz yerine nane, kekik, fesleğen, dereotu gibi baharatlar eklemek hem yemeklerinizin lezzetini arttıracaktır hem de tuz alımınızı azaltacaktır. Etiket bilgisi maalesef toplum olarak çok arkada kaldığımız bir konu. Doğru etiket bilgisi ve bireylerin doğru etiket okuma bilgisi tuz tüketimini azaltacaktır. Almış olduğunuz besinin etiketinde tuz miktarı azaltılmış olanları tercih etmelisiniz.

Bu uygulamalara dikkat edilmesi toplum sağlığı açısından oldukça önemlidir. Yapılan bilimsel araştırmalar, tuz tüketimini azaltmanızın olumlu etkilerini en az 5 hafta sonra göreceğinizi belirtmektedir. Bu nedenle sabırlı davranmak ve sonuçların uzun vadeli olacağını kabullenmek gereklidir." diye konuştu.

Yorumlar
SON DAKİKA