28 Kasım 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa8°C
  • Antalya16°C
  • İzmir14°C

AŞIRI TERLEMEYİ ÖNLEMENİN BEŞ YOLU VAR

Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, bazı özel durumlar dışında aşırı terlemenin sebebinin bilinmediğini söyledi.

Aşırı terlemeyi önlemenin beş yolu var

20 Haziran 2010 Pazar 21:30


Dr. Öztürk, `Çocuklarda aşırı terlemenin en önemli nedeni genetik ya da ailesel olarak tanımlanır. Aileler terleme ile ilgili sorgulandığında ya birinci derece akrabalarda ya da daha uzak akrabalarda mutlaka aşırı terlemenin olduğu birilerinin bulunduğu öğrenilebiliyor.` dedi. Genetik ya da ailesel faktörler dışında en çok terlemeye sebep olan hastalıklara da değinen Öztürk, bu hastalıkları da şöyle sıraladı: `Hipertiroidi (tiroid bezinin aşırı çalışması), beyin ile ilgili bazı hastalıklar, psikiyatrik hastalıklar, obezite (şişmanlık), diyabet (şeker hastalığı), hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü), rikets (D vitamini-kalsiyum eksikliği ve kemik bozukluğu ile giden bir hastalık), böbreküstü bezi hastalıkları, kalp yetmezliği, romatolojik hastalıklar (bazı eklem hastalıkları), vücutta oluşan bazı enfeksiyonlar (tüberküloz, brucelloz, sıtma), bazı kanserler (lenfoma)`. Ayrıca bazı ilaçların kendini aşırı terleme ile gösterebileceğini de belirtti.


Hangi tedavi yöntemleri uygulanıyor?


İlaçla tedavi:


Terlemeyi etkileyen birçok ilaç mevcut. Ancak bunların durgunluk meydana getirme, ağız kuruluğu, görme bulanıklığı, idrar yolları problemleri ve hatta kalp krizi riskini artırma gibi yan etkileri bulunduğundan genellikle önerilmez.


Terleme önleyici merhemler ve spreyler:


İlk önerilen basit tedavi şeklidir. El ve ayak terlemelerinde hafif ve orta şiddetteki olgularda kullanılabilir. Sıkıştırma etkisi ile ter kanalının ağzını fiziksel olarak tıkar ve ter atılımını önler.


İyontoforez tedavisi:


Aşırı el ve ayak terlemesinde kullanılır. Eller ve/veya ayaklar içinde elektrolit solüsyonu veya metal plaka bulunan küvete konulur. Solüsyon veya plakadan insanı rahatsız etmeyen düşük şiddette elektrik akımı verilir. İyonların ter kanallarını (basit olarak su musluğunu) belirli bir süre kapatması olarak tanımlanabilir.


Botulinum toksin tedavisi (botoks):


Özellikle koltuk altı terlemelerinde kullanılır. El ve ayak terlemelerinde de uygulanabilir. Terlemeye sebep olan sempatik sinirleri felç ederek ter bezlerinden ter üretimini önlemek için kullanılmaktadır.


Cerrahi tedavi:


Özellikle el ve koltuk altı terlemelerinde uygulanmaktadır. Sempatik sinirler kesilir veya çıkarılır.

 

Yorumlar
    SON DAKİKA