16 Ocak 2025
  • Ankara6°C
  • İstanbul5°C
  • Bursa9°C
  • Antalya17°C
  • İzmir12°C

AŞIRI TERLEMEYE KLİPSLİ ÇÖZÜM

Yaz mevsimi ile ortaya çıkan sorunlardan biri de aşırı terleme. Ama bunun da kalıcı çözümü var: ETS adlı ameliyat.

Aşırı terlemeye klipsli çözüm

09 Temmuz 2011 Cumartesi 09:28

Bütün işlem, titanyum klips ile terlemeyi ayarlayan siniri sıkıştırmak. Yöntem etkili, emniyetli ve çok az rahatsızlık veriyor. Bu yöntemle çok başarılı sonuçlar alındığını belirten Op. Dr. Tamer Vardaloğlu’na kulak verelim...

Herhangi bir nedene bağlı olmayan aşırı terleme genellikle ergenlik döneminde kendini gösteriyor ve yaşam boyunca sürüyor. Bazen terlemenin altında yatan neden psikolojik olabiliyor. İstanbul Medipol Hastanesi’nden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Vardaloğlu şöyle diyor; “Vücudumuzda yaklaşık 5 milyon ter bezi var. Bu sayı herkes için aynı olduğundan terlemede yaş, cinsiyet, ırk gibi ayrımlar olmuyor. Ancak kilolu insanlarda, şeker hastalığı olanlarda, tiroid bezi fazla çalışanlarda daha fazla terleme görülüyor. Gebelik, menopoz, alkol kullanımı da terlemeyi artırıyor. Ayrıca, Parkinson hastalığı, şeker hastalığı, hipertiroid, kalp krizi, bazı kanser türleri, bazı içsalgı bezi hastalıkları gibi durumlarda da terleme artabiliyor.

Farklı bölgelerde oluşabilen aşırı terleme, vücutta bulunan 5 milyon ter bezinin yoğun olduğu yerlerde daha da artıyor. En çok eller terliyor. Sonra koltuk altı ve ayaklar... Bu bölgelerin dışında sırayla yüz, kafa, kalça ve sırt en çok terleyen bölgeler.” Neyse ki terlemeye karşı kalıcı bir çözüm var. Hayır, botoks değil. Gerçi botoks da özellikle koltuk altı terlemesinde tercih ediliyor... 6 aylık botoks tedavisiyle o bölgede bulunan, terlemeye yol açan uyarılar durduruluyor ve sinirler felç ediliyor.

Ama bizim sözünü ettiğimiz çözüm, ETS (Endoskopik Torakal Sempatektomi) yöntemi. ETS, bir ameliyat. Op. Dr. Tamer Vardaloğlu, ETS şu bilgileri veriyor: “Endoskopik video kamera yardımıyla göğüs boşluğuna giriyoruz, terlemeyi ayarlayan sempatik sinirin belirli bölgesine titanyum klips koyuyoruz. Laparoskopi benzeri bir yöntem. Sempatik zinciri ve dalları klips ile sıkıştırıyoruz. Bu sinirlerin terleme dışında fonksiyonu olmadığı için; ameliyatın felç oluşturma, his kaybı, refleks azalması gibi etkileri yok.”

Etkili, kalıcı, emniyetli ve çok az rahatsızlık veren bir tedavi yöntemi olan ETS ameliyatı, toplamda 30-40 dakika sürüyor. Ameliyattan 2 gün sonra iş hayatına dönebiliyorsunuz. 5-6 gün sonra da ağır işlere ve sporlara başlayabiliyorsunuz. Oluşabilecek hafif ağrılar basit ağrı kesicilerle gideriliyor. Operasyon nedeniyle deri kıvrımları içinde kaybolan çok küçük bir iz kalıyor. Op. Dr. Tamer Vardaloğlu “Bu yöntemle el terlemesinde yüzde 98, koltuk altı terlemesinde yüzde 80 üzerinde, ayak terlemesinde de yüzde 25 civarında başarılı sonuç alınıyor” diyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA