AŞI VE CİHAZLARIN TANITIMI YAPILACAK
TÜSEB bünyesinde, AR-GE sonucu geliştirilen aşı, tıbbi cihaz ve çeşitli ürünlerin üretimi, tanıtımı ve yararlanımı sağlanacak. Bu maksatla, ilgili sektörle işbirliği yapılacak. Yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunulacak.

08 Aralık 2014 Pazartesi 16:15
Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen Ulusal Kanser Danışma Kurulu ve Alt Kurulları (UKDK) Toplantısı, gerçekleştirildi.
Toplantıya, Sağlık Bakanlığı bürokratlarının yanı sıra hekimler, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ile hasta ve hasta yakınları katıldı.
Ulusal kanser politikalarının belirlenmesi ve eylem planlarının geliştirilmesine katkı sağlanmasının amaçlandığı toplantıda, kanser hastalarının tanı, tedavi ve izlemlerinde karşılaşılan sorunlarla ilgili çözüm önerilerinde bulunulacak. Toplantıda ayrıca, toplumun kanser konusunda doğru bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için önerilerde bulunulacak.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Şencan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kanserin Türkiye'de ikinci ölüm nedeni olduğunu belirterek, Bakanlık olarak ilk mücadele edilecek alanlardan biri olduğunu söyledi.
Kanser tedavisi üzerinde yapılan çalışmalar sonrasında şu anda Türkiye'de önemli bir yere gelindiğini kaydeden Şencan, önleme konusunda ise son 10 yıldır büyük mesafe alındığını bildirdi. Şencan, Türkiye'de tedaviye erişimin artırıldığını ve hizmet sunumunda kalitenin artırıldığını vurgulayarak, kanser kayıtçılığına da ağırlık verildiğini ifade etti.
Şencan, Ulusal Kanser Enstitüsünün de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatarak, yeni kurulan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) hakkında da bilgi verdi. Yapılacak düzenlemelerle birlikte AR-GE çalışmalarına ağırlık verileceğini, bu alanda teşvik yapılacağını ve koordinasyonun sağlanacağını anlatan Şencan, uygulamaya geçmesine de öncülük edileceğini bildirdi.
Araştırmacılara bilimsel ortamların hazırlanacağını dile getiren Şencan, "AR-GE sonucu geliştirilen aşı, tıbbi cihaz ve ürünlerine ilişkin olarak üretimi, tanıtımı, bunlardan yararlanılması sağlanacak. Bu maksatla ilgili sektörle işbirliği yapılacak. Teşhis ve tedavi standartları oluşturulacak. Yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunulacak" diye konuştu.
KANSER TARAMALARINDA AİLE HEKİMLERİ AKTİF ROL ALACAK
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan da kurumun yapılanması ve kanser çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kanserin hasta dışında hasta yakınları için de çok ağır bir süreç olduğunu, ülkelere ekonomik yük getirdiğini ve mücadelede önleyici yöntemlere ağırlık verilmesi gerektiğini dile getiren Özkan, risk faktörlerinin iyi belirlenmesi ve buna göre adımlar atılarak, uygulamaya geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Özkan, taramaların yapılmasında artık aile hekimlerinin de aktif rol alacağını bildirdi.
Sağlıksız beslenme, olumsuz çevresel faktörler, yaşam tarzı gibi etkenlerin de kanserin artışında önemli etkenler olduğunu vurgulayan Özkan, bu nedenle Bakanlık olarak obezite ile mücadele edildiğini, tütün kontrol programı ile tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının azaltılmaya çalışıldığını, yeterli fiziksel aktivite konusunda farkındalığın artırıldığını aktardı.
"TÜRKİYE'DE KANSERE BAĞLI ÖLÜM ORANI LÜZDE 21"
Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin ise dünya ölüm nedenleri içinde kanserin birinci sıraya yerleştiğini ifade ederek, bunun artık global bir sorun haline geldiğini belirtti.
Türkiye'de kansere bağlı ölüm oranının yüzde 21 olduğunu ifade eden Gültekin, bu oranın AB ortalamasının gerisinde kaldığını bildirdi. Dünyada kansere ilişkin sorunların gelecekte Türkiye için de geçerli olma ihtimaline dikkati çeken Gültekin, bu nedenle düzenli kayıtçılık, önleme, tarama ve tedavinin güçlendirilmesinin altını çizdi.
Gültekin, Türkiye'de artık kanser istatistiklerinin çok iyi bir şekilde tutulduğunu ve dünyada bu alanda önemli bir yere gelindiğini belirterek, "Son istatistiklere göre, birçok kanser türünde beklenen hız artışını görmedik. Bunu takip etmeye devam edeceğiz" dedi.
Verilere göre, Türkiye'de meme ve akciğer kanserinde çok az azalma tespit edildiğini ifade eden Gültekin, kanserin kontrol altına alınabilmesi için tütün ve obezite ile mücadele edilmesi ve kanser taramalarına ağırlık verilmesi gerektiğini bildirdi.
Gültekin, "Türkiye'de kanser bir miktar daha fazla genç yaşlarda görülüyor. Bu da beklenilen bir şey. Çünkü, Türkiye genç nüfusa sahip bir ülke" diye konuştu.

Diyarbakır'da çocukluk dönemi için "altı bileşenli karma aşı" uygulaması başladıDiyarbakır'da "altı bileşenli karma aşı"nın ilk uygulaması yapıldı.24 Nisan 2025 Perşembe 11:58SAĞLIK BAKANLIĞI
"Yenidoğan çetesi" davasının dördüncü duruşması sürüyorİstanbul'da bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları öne sürülen 29'u tutuklu 58 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşması devam ediyor.24 Nisan 2025 Perşembe 11:43SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Bakanlığı, İstanbul'daki depremde kuvözdeki bebekleri koruyan sağlıkçıların görüntüsünü paylaştıSağlık Bakanlığı, İstanbul'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem sırasında kuvözde tedavi gören bebekleri koruyan sağlık personelinin görüntülerini paylaştı.24 Nisan 2025 Perşembe 11:38SAĞLIK BAKANLIĞI
Atletizm tutkunu "67'lik delikanlı", 12 yılda 108 madalya kazandıEmekli olduktan sonra 12 yıl önce atletizme başlayan 67 yaşındaki Necati Kukul, katıldığı 110 yarışta 108 madalya elde etti.24 Nisan 2025 Perşembe 11:23YAŞAM
Annesini ve kardeşini kanserden kaybeden "yılın ebesi", erken teşhis için mücadele ediyorKayseri'de annesini ve erkek kardeşini kanserden kaybettikten sonra hastalığın erken teşhisi için verdiği mücadelesiyle "yılın ebesi" seçilen 48 yaşındaki Hülya Şahin, azmi ve çalışkanlığıyla çevresindekilerin takdirini kazanıyor.24 Nisan 2025 Perşembe 11:18KANSER
Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Kırgız hekimler eğitim alıyorMalatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde, Kırgız hekimlere organ nakli, onkoloji, obezite ve hematoloji gibi alanlarda eğitim veriliyor.24 Nisan 2025 Perşembe 11:18SAĞLIK BAKANLIĞI
İŞKUR Gençlik Programı ile 82 binden fazla öğrencinin kariyer yolculuğu başladıTürkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından üniversite öğrencilerinin mezuniyetleri sonrasında iş gücü piyasasına geçişlerini kolaylaştırmak için hayata geçirilen İŞKUR Gençlik Programı'ndan bugüne kadar 82 bin 570 öğrenci yararlandı.24 Nisan 2025 Perşembe 11:13BASIN HABERLERİ
Dünya genelinde sıtma nedeniyle her yıl yüzbinlerce kişi hayatını kaybediyorDünya genelinde sivrisinek kaynaklı sıtma hastalığı nedeniyle her yıl yüzbinlerce kişi yaşamını yitiriyor.24 Nisan 2025 Perşembe 11:08DÜNYADA SAĞLIK
5G teknolojisinde Çin büyümeye, ABD güvenliğe odaklanıyorTeknolojinin birçok alanı için kritik öneme sahip olan 5G'de Çin küresel çapta kendi sistemlerini yaygınlaştırmaya odaklanırken, ABD güvenlik ağırlıklı bir strateji izliyor.24 Nisan 2025 Perşembe 11:03BASIN HABERLERİ
Seydişehir'de sağlık personeline eğitim verildiSeydişehir ilçesinde sağlık müdürlüğü personeline ilk yardım eğitimi yapıldı.22 Nisan 2025 Salı 13:18SAĞLIK BAKANLIĞI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel