25 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul2°C
  • Bursa1°C
  • Antalya7°C
  • İzmir5°C

ARTIK HER İLACA FİYAT FARKI ÖDENECEK!

SGK, 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki eşdeğer ilaç uygulaması için yeni bir fiyat hesaplaması getiriyor. Başlangıçta mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, Hepatit B, astım gibi tedavi gruplarındaki ilaçlara fiyat farkı ödenecek.

Artık her ilaca fiyat farkı ödenecek!

12 Eylül 2014 Cuma 16:15

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, ilaç fiyat farklarının arttığını belirterek, "Taban Birim Fiyat Uygulaması sistemine geçilmesi sonucunda vatandaşlar eczanelerimize geldiklerinde daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyecekler" dedi.

Saydan açıklamasına şöyle devam etti:

"SUT'daki eşdeğer ilaç uygulaması için SGK tarafından 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeni bir fiyat hesaplaması getirildi. Öncelikle 15 etken madde ile başlayacak olan bu uygulama kısa bir süre sonra tüm ilaçları kapsayacak. İsmi , Taban Birim Fiyat Uygulaması olan bu sisteme geçilmesi sonucunda vatandaşlar, eczanelere geldiklerinde daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyecekler.

Ülkemizde herkesin bildiği gibi, buğday eken çiftçi devletin buğday taban fiyatı açıklamasını, tütün eken çiftçi tütün taban fiyat açıklamasını bekler. Ancak bu sefer ; 1 Ekim itibariyle 76 milyon vatandaş SGK'nın ilaç taban fiyatını açıklamasını, ne kadar daha fazla ilaç parası ödeyeceğim, endişesi ile bekleyecek.

Vatandaşlar, eczanelerimize geldiklerinde halen ; ilaç katılım payı, muayene ücreti, reçete parası (3 kutuya kadar 3 TL sonra kutu başına 1 lira olarak) ve ucuz ilaca göre kendi ilacının farkını ödemekte, bunu öderken bile zorlanmaktadır.Bu yeni uygulama hastanın cebinden çıkan paranın artmasına neden olacaktır"

HER İLACA FİYAT FARKI ÇIKACAK

Saydan, sağlık sistemindeki aksaklıkların önlenmesi yerine, vatandaşın ilaca ulaşımını engelleyen ya da güçleştiren düzenlemelerin yapılmasının halk sağlığını tehdit eder boyuta ulaştığını belirterek, şöyle devam etti:

"İlaç taban fiyat uygulaması ile hangi ilaç yazılırsa yazılsın SGK'nın belirlediği fiyat ödenecek. Bu demek oluyor ki neredeyse her ilaca fiyat farkı çıkacak. Başlangıç paketi olarak ilk grupta yer alan mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, hepatit b, astım hastalarının kullandıkları tedavi gruplarındaki etken maddelere göre, vatandaşlar raporlu olsalar bile, ilaç fiyat farkını ödeyecekler ve bu farklar artacak.

Çoğu reçetede zaten neredeyse reçetenin parasından çok, para vermek zorunda kalan vatandaşlarımızın mağduriyeti daha da artacak ve ilk tepkileri maalesef yine bizlere olacak. O yüzden eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak vatandaşlarımıza bu sorunun eczanelerimizden ve bizlerden kaynaklanmadığını özellikle belirtmek istiyoruz.

İLACI ALINABİLİR OLMAKTAN ÇIKARTMAYIN

İlaç halk sağlığı açısından olmazsa olmaz bir üründür. Bir hasta olarak ülkenin en iyi hastanelerine gidip, en iyi doktorlarına muayene olabilirsiniz. Ama tedavi olmak için ilaç kullanmak zorundasınız. Vatandaş ilaç alabilmek için daha fazla ücret ödemek zorunda kalacak. Bu durumdan, en çok raporlu vatandaşlarımız mağdur olacak. Hastalarımızın yapmak zorunda kaldığı bu ödemeler eczacının inisiyatifi dışındadır. Tamamen kurumun belirlediği tutarları biz eczacılar tahsil etmek durumunda kalıyoruz. TEİS olarak, SGK’nın bir finans kurumu hem de ülkemizin en büyük finans kurumu olduğunu biliyoruz ama, bu ülkenin tek sağlık otoritesi olan, vatandaşlarının sağlığından sorumlu Sağlık Bakanlığı’nın “Taban Birim Fiyat Uygulaması” için ne yapmayı düşündüğünü bilmiyoruz.  Vatandaşın sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi için gereken ilaçlara zorlanmadan ulaşabilmesi en temel hakkıdır. Bunu sağlamak ta Sağlık Bakanlığının görevidir.

VATANDAŞLARIMIZ DUYARLILIKLARINI ALO 170 ‘İ ARAYARAK GÖSTERSİN !

Sağlık Bakanlığının olaya müdahil olmasını , son beş yılda her yıl ortalama yüzde on artışla yüzde elliden fazla artan hastane giderlerini finanse etmek için yine aynı süreçte  neredeyse hiç artmayan ilaç harcamalarını baskılayarak faturayı hastalara ve eczacılara çıkaran , hastaların ilaca ulaşımını zorlaştıracak bu uygulamaya dur demesini, vatandaşlarımızın da 1 Ekim tarihinden itibaren fiyat farklarının yükseleceğini bilmesini ve duyarlılıklarını ALO 170 hattını arayarak göstermelerini , kendileri gibi bu uygulamadan mağdur olan eczacıların, bu uygulamanın sorumlusu olmadığını bilmelerini istiyoruz.

TEİS olarak yetkililere tekrar ve altını çizerek hatırlatmak istiyoruz; Sağlık harcamalarını düşürmek için ilacı alınabilir olmaktan çıkarmayın, zira sonra para harcayacak sağlığınız bile olmayabilir.”

                                                                  TEİS BASIN BÜROSU/12/09/2014

 

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü

03.09.2014

EŞDEĞER İLAÇ UYGULAMASINA İLİŞKİN DUYURU

Sağlık Uygulama Tebliği’nin 4.4.2 – Eşdeğer ilaç uygulaması başlıklı maddesinin (2) numaralı fıkrasının ç) bendinde belirtilen “Taban birim fiyat uygulaması”na ilişkin Kurumca belirlenen ilk gruplar aşağıda yer almaktadır.

Eşdeğer grubu

Etken madde

E267A

Pantoprazol (MİDE)

E004B

Amoksisilin – klavulanik asit(ANTİBİYOTİK)

E239B

Kandesartan sileksetil(TANSİYON)

E274A

Klopidogrel (KALP)

E040C

Metformin hidroklorür (DİYABET)

E172H

Metoprolol süksinat (KALP, TANSİYON)

E062A

Sefuroksim aksetil (ANTİBİYOTİK)

E455B

Deksketoprofen trometamol(AĞRI KESİCİ)

E594A

Tenofovir disoproksil fumarat(HEPATİT B)

E499A

Sefdinir (ANTİBİYOTİK)

E392A

Rabeprazol sodyum(MİDE)

E004G

Amoksisilin – klavulanik asit(ANTİBİYOTİK)

E063D

Sefuroksim sodyum(ANTİBİYOTİK)

E360D

Gabapentin(NOROLOJİK AĞRI)

E327C

Montelukast sodyum (ASTIM)

Bu gruplar için söz konusu uygulama 01 Ekim 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir. Tüm ilgililere önemle duyurulur.

Uzm. Dr. İsmet KÖKSAL
Genel Müdür

Yorumlar
SON DAKİKA