ARAŞTIRMA: PARİS'İN FRANSIZ POLİNEZYASI'NDAKİ NÜKLEER DENEMELERİ KANSERİ TETİKLEDİ
Fransa'da yapılan araştırma, Paris yönetiminin Pasifik Okyanusu'ndaki deniz aşırı toprağı Fransız Polinezyası'nda...

16 Mayıs 2023 Salı 19:09
30 yıl boyunca yaptığı yaklaşık 200'e yakın nükleer denemenin ardından oluşan radyasyonun bölgede tiroit kanserini tetiklediğini ortaya çıkardı.
Fransa Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Enstitüsünün (INSERM) araştırmasına göre, Fransa'nın 1966'dan 1996'ya kadar 30 yıl boyunca Pasifik'te gerçekleştirdiği yaklaşık 200 nükleer test, bu bölgedeki kanser riskini artırdı.
Fransız Polinezyası olarak adlandırılan takımadalarda ortaya çıkan tiroit kanseri vakalarının yüzde 0,6 ila yüzde 7,7'sini tetikleyen etken, bu nükleer denemeler olabilir.
INSERM araştırmacısı Florent de Vathaire, bölgede yaşayanlarda daha sonra ortaya çıkan tiroit kanserinin çeşitli varyantlarının nükleer denemelerin yapıldığı dönemle ilişkili olduğunu belirtti.
Bölgede 2010'da sonuçları açıklanan ve 1984-2016 yılları arasında 395 tiroit kanseri vakası üzerinde yapılan epidemiyolojik araştırmada da gizliliği kaldırılmış belgeler ile meteorolojik verilerin bu bölgenin tiroit vakalarının önemli bir kısmında etkili olduğunu ortaya koymuştu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2021'de Fransız Polinezyası'na ziyaretinde, başkent Papeete'de yaptığı konuşmada, Fransa'nın bölgede 1966-1996 döneminde yaptığı 193 nükleer denemenin yerel halkın sağlığını etkilediğini, ülkesinin Fransız Polinezyası'na borçlu olduğunu belirtse de bu konuda herhangi bir resmi özür dilememişti.
- Fransa'nın nükleer denemeleri
Fransa, 1966-1996 arasında eski sömürgesi Cezayir ve deniz aşırı toprağı Fransız Polinezyası'nda yaklaşık 210 nükleer deneme yapmıştı. Polinezya'da yapılan 193 nükleer denemenin 147'si yer altında gerçekleşmişti.
100 binden fazla kişinin etkilendiği tahmin edilen nükleer denemeler, uluslararası tepkiler üzerine eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac döneminde sona erdirilmiş ve kurbanlara tazminat ödenmesi kararlaştırılmıştı.
Fransa'da 2010'da nükleer deneme mağdurlarına tazminat ödenmesini öngören bir yasa yürürlüğe girse de sadece 20 kişiye tazminat ödenmişti. Tazminat taleplerine ilişkin birçok başvuruyu reddeden Fransa, verdiği sözü tutmamakla suçlanmıştı.
- Mururoa Dosyaları
Disclose haber sitesi gazetecileri, Amerikan Princeton Üniversitesi ve İngiliz çevreci grup Interprt araştırmacıları, Fransa Savunma Bakanlığına ait gizliliği kaldırılmış "Mururoa Dosyaları" olarak adlandırılan 2 bin belgeyi inceleyerek mart ayında "Toxic" adıyla kitap yayımlamıştı.
Belgelerin incelenmesi ve hem Fransa'dan hem de Fransız Polinezyası'ndan onlarca kişiyle mülakatlar sonrası araştırmacılar, kitapta Fransa’nın bölgede 1966'da Aldebaran, 1971'de Encelade ve 1974'te Centaure nükleer denemelerinin radyasyon etkilerini yeniden kurgulamıştı.
Fransa'nın denemelerin etkilerini bazen kasti olarak daha az hesapladığı vurgulanan kitapta, radyasyon seviyesinin Fransa Atom Enerji Komisyonu tarafından 2006’da hesaplanandan ve kurbanlara tazminde referans alınan miktardan 10 kata kadar daha fazla olduğu kaydedilmişti.
Kitap, Fransız yetkililerin nükleer denemelerin Ada halkının sağlığı üzerindeki gerçek etkisini 50 yıl boyunca sakladığı sonucuna varmıştı.
Şu ana kadar sadece 63 Fransız Polinezyası vatandaşına nükleer deneme sonucu ortaya çıkan radyasyona maruz kaldığı için tazminat ödendiğini bildiren Disclose sitesine göre, bölgedeki nükleer denemeler 100 binden fazla kişiyi etkiledi.
Polinezya Hükümet Başkanı Fritch, 60 yıllık inkar, sindirme, hor görmenin bir anda silinemeyeceğini belirterek konuyu Fransa yönetimiyle konuşmayı talep etmişti.

Sağlık-Sen Osmaniye Şubesinden laborantlara ziyaretSağlık-Sen Osmaniye Şube Başkanı Muhittin Çenet ve yönetim kurulu üyeleri laborantlara ziyarette bulundu.29 Nisan 2025 Salı 10:38SAĞLIK BAKANLIĞI
Gazze hükümeti: 65 binden fazla çocuk yetersiz beslenme nedeniyle hastanelere kaldırıldıGazze'deki Filistin hükümeti, 65 binden fazla çocuğun şiddetli yetersiz beslenme nedeniyle tedavi altına alındığını bildirdi.29 Nisan 2025 Salı 00:33DÜNYADA SAĞLIK
İspanya ve Portekiz'de milyonlarca kişiyi etkileyen geniş çaplı elektrik kesintileri yaşanıyorİspanya ve Portekiz genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen geniş kapsamlı elektrik kesintilerinin yaşandığı bildirildi.28 Nisan 2025 Pazartesi 23:08BASIN HABERLERİ
Gökçeada'da kalp krizi geçiren hasta askeri helikopterle Çanakkale'ye getirildiÇanakkale'nin Gökçeada ilçesinde kalp krizi geçiren hasta, fırtına nedeniyle feribot sefer yapamayınca askeri helikopterle il merkezine ulaştırıldı.28 Nisan 2025 Pazartesi 22:43BASIN HABERLERİ
Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan "afete hazırlık" paylaşımı:Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, her türlü afette sağlık hizmetlerinin kesintisiz olarak sürdürebilmesi amacıyla titiz bir çalışma içinde olduklarını bildirdi.28 Nisan 2025 Pazartesi 22:08SAĞLIK BAKANLIĞI
BM: Gazze'de gıda tedarikiyle ilgili durum giderek kötüleşiyorBirleşmiş Milletler (BM), Gazze'de gıda tedarikiyle ilgili durumun giderek kötüleştiği konusunda uyararak, 16 toplum mutfağının daha faaliyetlerine son vermek zorunda kaldığını duyurdu.28 Nisan 2025 Pazartesi 21:23BASIN HABERLERİ
UAD'nin UNRWA'nın yasaklanmasına ilişkin duruşmalarında İsrail'in yerinden etme çabasına vurguMısır Uluslararası Hukuk İşleri ve Anlaşmalardan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Hatem Kamaleldin Abdelkader:28 Nisan 2025 Pazartesi 20:28BASIN HABERLERİ
İsrail ablukasındaki Gazze'de 5 aylık bebek, yetersiz beslenme nedeniyle ölümle pençeleşiyorİsrail'in saldırı ve abluka altında tuttuğu, yaklaşık 2 aydır da sınır kapılarını tamamen kapattığı Gazze Şeridi'nde 5 aylık Sivar Aşur'un "ölümle pençeleştiği" belirtildi.28 Nisan 2025 Pazartesi 20:23DÜNYADA SAĞLIK
Kartalkaya'daki yangında hayatını kaybeden Doktor Enes Gültekin Bolu'da görev yaptığı hastanede anıldıKartalkaya Kayak Merkezi'nde 21 Ocak'ta çıkan otel yangınında hayatını kaybeden Doktor Enes Gültekin, Bolu'da görev yaptığı hastanede anıldı.28 Nisan 2025 Pazartesi 19:58BASIN HABERLERİ
ÇOMÜ'de "Araştırma Grupları Lansmanı" yapıldıÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) Araştırma Dekanlığınca akademisyenlere yönelik "Araştırma Grupları Lansmanı" gerçekleştirildi.28 Nisan 2025 Pazartesi 19:53ÜNİVERSİTELER
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel