22 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa11°C
  • Antalya15°C
  • İzmir18°C

ANTALYA'DA GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ AÇILDI

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Yılmaz: "Geleneksel ve tamamlayıcı terapiler, binlerce yıldır uygulanan teknikler olup, günümüzde son derece revaç bulmaya başlamıştır"

Antalya'da Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi açıldı

27 Mayıs 2017 Cumartesi 10:30

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (GETAT) açıldı.

Sağlık Bakanlığı tarafından Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliğinin 2014 yılında yayınlanmasının ardından akupunktur, hipnoz, apiterapi, fitoterapi, sülük tedavisi, kupa uygulaması, refleksoloji, ozon uygulaması, homeopati, karyopraktik ve osteopati uygulamaları ve eğitimleri bakanlık tarafından tescil edilen kurumlarca verilmeye başlandı.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği, Sağlık Bakanlığı'na yapılan başvuru kapsamında, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı GETAT'a denetimlerin ardından faaliyet izni aldı.

Merkezde ilk olarak apiterapi, fitoterapi, ozon, hipnoz, kupa ve akupunktur tedavileri uygulanmaya başlandı.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinde düzenlenen basın toplantısı öncesinde, kupa uygulaması yapıldı.

- "Binlerce yıldır uygulanıyor"

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, yaptığı açıklamada, GETAT'la tamamlayıcı terapilerin merdiven altından çıkacağını, bilimsel ve daha çağdaş bir şekilde yapılacağını söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın bu uygulamaları desteklediğini ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin de bunun bilimsel altyapısıyla uygulama imkanı sağladığını belirten Yılmaz, "Bu merkez, zannediyorum Türkiye'deki en modern merkezlerden bir tanesi. Geleneksel ve tamamlayıcı terapiler, binlerce yıldır uygulanan teknikler olup, günümüzde son derece revaç bulmaya başlamıştır. Özellikle akupunktur, hipnoz, kupa tedavileri sık yapılan tedavilerdir. Bunun yanında bu merkezde ozon, apiterapi, fitoterapi gibi uygulamaları da yapacağız." diye konuştu.

Yılmaz, merkezde eğiticilerin eğitimini sağlayacaklarını ve kurslarda yetişen hekimlerin de bundan sonraki süreçte geleneksel ve tamamlayıcı terapilerin eğitimini vererek, ülkede yaygınlaşmasını sağlayacağını kaydetti.

- "Vatandaşlarımızın bu alanlara büyük teveccühü var"

İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür de Sağlık Bakanlığı'nın yayınlandığı yönetmenlikle 15 geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamasının belirlendiğini söyledi. Antalya'da şu anda beş alanda hem uygulamayı hem de eğitimleri hedeflediklerini dile getiren Hülür, bunlardan apiterapi kursunda 25 doktorun eğitim aldığını, kupa uygulaması kursuna da 27 hekim ve diş hekiminin katıldığını bildirdi.

Hülür, yayınlanan yönetmelikle alınacak eğitimle ilgili bir standart konulduğunun altını çizerek, "Vatandaşlarımızın bu alanlara büyük teveccühü var. Özellikle hacamat Antalya'da yaygın bu uygulama. İnşallah Antalya ili olarak başka illere ya da diğer ülkelere de eğitim vermeyi planlıyoruz." dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA