25 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa7°C
  • Antalya10°C
  • İzmir8°C

ANEMİ NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ NASIL YAPILMAKTA

Anemi nedir? Sorusu hastalar tarafından oldukça fazla merak edilmekte ve bizlere sürekli bu yönde sorular gelmektedir.

Anemi nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılmakta

21 Haziran 2018 Perşembe 15:21

Kısaca Anemi nedir sorusuna yanıt kansızlık olmaktadır detaylarına inecek olursak; kanımıza kırmızı rengi vermekte olan ve dokularımıza oksijen ileten ve nakleden alyuvarların içerisinde hemoglobin adı altında bir protein kana kırmızı rengini verir. Sağlık sorunu olmayan bir bireyde desilitre başına 12 ile 16,5 gram aralığında hemoglobin olması gereklidir. Ancak bu değer 12’den aşağı düştüğünde anemi ortaya çıkmakta.

Anemi Belirtileri

Anemi rahatsızlığının hastalarda ortaya çıkardığı en sık görülen anemi belirtileri; halsizlik, çocuk yorulma, sürekli uyuklama, baş dönmesidir. Hastalığın ilerleyen evrelerindeyse tablo biraz daha ağırlaşmakta efor sarf edildiğinde örneğin yürüme esnasında veya merdiven çıkma esnasında çarpıntı, nefes darlığı yaşanabilmektedir.

Ayrıca anemide bu belirtilerin yanında hafıza sorunları, odaklanma sorunu, anksiyete, tırnak kırılması, dil ve dudaklarda yara gibi etkenlerde anemi belirtileri arasında yer almaktadır.

Aneminin belirtileri hastaların yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilediği için sosyal ve aile yaşantısına direkt olarak olumsuz yönde etki etmesi söz konusudur.

Anemi Tanısı Nasıl Konulmakta?

Anemi tanısı konulması için öncelikle aneminin tam olarak bir hastalık olmadığını, diğer rahatsızlıkların neden olduğu bir bulgu olduğunu hatırlatmak isteriz. Anemiye neden olan, altta yatan rahatsızlıkların teşhisi önem taşımaktadır.

Anemi tanısı için uzman bir doktor tarafından yapılan muayene yapılmalı, ardından hastanın tıbbi öyküsü değerlendirilmeli ve ardından yapılan tahlil ve tetkikler sonucunda net bir anemi tanısı koymak mümkün. Yapılan muayeneler ve değerlendirmeler uzman hekim tarafından yapılması gerek. Doğru şekide alyuvar incelemesi ve kan hücrelerinin mikroskobik şekilde incelenmesi tanıya direkt etki etmektedir. Yapılan tüm bu işlemlerin ardından anemi tanısı konulmakta.

Anemi Tedavisi Nasıl Yapılmakta?

Anemiye hangi rahatsızlığın neden olduğu bulunmalı ve bu yönde tedavisi uygulanmalıdır. Bu yüzden ilk olarak anemin neden oluştuğu bulunmalıdır. Demir eksikliğine bağlı gelişen anemide, bebekler için damla yada şurup kullanılmakta olup, yetişkin hastalarda ağızdan demir ilaçları verilerek çözüme gidilir. Ayrıca yetişkinlerde kan kaybı olup olmadığı araştırılmalı ve kan kaybına neden olan yer bulunarak gerekli tedavi uygulanmalıdır.

Aksi durumlarda anemi tedavi edilse de uzun zaman geçmeden tekrarlayacaktır. Hemoglobin değerlerini normal sınırlara çektikten sonra, demir depoları doldurulmalı ve tedavi bu şekilde devam etmelidir. Tedavin toplam süresini ise muayeneyi yapan uzman hekim hastanın durumunu değerlendirerek ve gözlemleyerek karar verir ortalama 4 ile 6 ay arasında tedavi süresi olmaktadır.

Kaynak : http://www.saglikk.com/hastaliklar/anemi-nedir-anemi-cesitleri-belirtileri-nedenleri-ve-tedavisi/963

http://www.saglikk.com/

Yorumlar
SON DAKİKA