13 Ocak 2025
  • Ankara5°C
  • İstanbul5°C
  • Bursa7°C
  • Antalya13°C
  • İzmir14°C

ANANASIN BİLİNMEYEN FAYDALARI!

Pankreasın salgıladığı enzimleri içeren ürünler; inflamatuar (iltihaplanma) hastalıkların yanı sıra sindirim bozukluğundan kansere kadar birçok rahatsızlığın tedavisinde alternatif olarak kullanılıyor.

Ananasın bilinmeyen faydaları!

03 Ocak 2014 Cuma 10:03

Pankreasın salgıladığı enzimleri içeren ürünler; inflamatuar (iltihaplanma) hastalıkların yanı sıra sindirim bozukluğundan kansere kadar birçok rahatsızlığın tedavisinde alternatif olarak kullanılıyor. Bunlar arasında en çok kullanılanı; bromelain adlı bir tiol proteazdır. Bromelain, ananasta bulunan beş tane enzimin oluşturduğu bir karışımdır. Bromelain çoğu kez ananasın sapında bulunur. 'Sap bromelain'in ana bileşeni, hücre zarının yapı taşlarından biri olan glikoproteindir.

VÜCUTTAN ATILIYOR

Bromelainin başlıca kullanım alanı gıda endüstrisidir. Bromelain de, papaya bitkisinden elde edilen bir enzim olan papain gibi serbest enzimatik maddeler içerir ve ısıya karşı dirençlidir. Ancak PH değerine bağlı olarak 60-80 derece sıcaklıkta özelliğini kaybeder. Araştırmalar; ağızdan alınan bromelainin büyük ölçüde emildiğini gösteriyor. Bromelainin hemen hemen yüzde 40'ı bozulmadan bağırsak mukozasından geçebilir ve biyolojik olarak kullanılabilir. Bir çalışma; bromelainin yarısının vücuttan altı ile dokuz saat civarında atıldığını gösteriyor.

KANI SULANDIRIYOR

Bromelain içeren kremler ve merhemler; cilde uygulandığında yara ve yanıklardan oluşan izlerin yok edilmesine yardımcı oluyor. Bromelain, en çok enflamasyon tedavisi, spor yaralanmaları ve çürükler gibi yumuşak doku hasarlarının tedavisinde kullanılıyor. Bromelain, kan sulandırıcı bir madde olan fibrin yıkımını kolaylaştırıldığı için kalp-damar ve dolaşım sistemleriyle ilgili rahatsızlıkların tedavisinde de etkili oluyor. Bromelainin; kanser hastalıklarında kinin azalması, fibrin yıkılması, trombosit kümeleşmesinin azalması, bağışıklık sisteminin modülasyonu, hücre yüzeyindeki proteinlerin değiştirilmesi gibi alanlarda da aktif rol oynadığı iddia ediliyor.

ÖDEMİ AZALTIYOR

Beyin tümörleri üzerinde yapılan çalışmalarda; bromelainin ödemi azalttığı ve nüksetme süresini uzattığı görülmüştür. Pankreas başı kanserlerinde ise enzimatik olarak sindirim sistemini rahatlattığı biliniyor. Ayrıca son zamanlarda fareler üzerinde yapılan çalışmalarda; kolon kanseri ve polip oluşumunu önleyici etkisi olduğu gözlenmiştir.

KANSERİN YAYILMASINI ÖNLER

Kolajen bağ dokusu, tümör saldırısına karşı bir bariyer oluşturur. Bu sayede kolajen yıkımına sebep olan bir enzim, böyle bir saldırıyı ilerletebilir. Ancak tümör bölgesinden kanserli hücrelerin yayılmasına olanak verecek şekilde hücrelerin alt zarı hasar görmedikçe, metastaz ortaya çıkmaz. Bromelain, kanserin önlenmesinde etkili olsa da, insanlar üzerinde yapılmış deneme bulunmamaktadır. Ancak metastaz ortaya çıkarsa, bromelain hızla yayılmasına neden olur.

BROMELAIN SOLUNUM ALERJİLERİNİ TETİKLER

Bromelain; ağız ve solunum yoluyla verildiğinde yüksek bir alerjik potansiyele sahiptir; hem doğrudan, hem de zamanla solunum alerjilerini tetikleyebilir. Bu maddenin; meşrubat, tekstil, kozmetik ve tıbbi endüstrilerde görülen mesleki astımla bağlantılı olduğu belirtiliyor. Bromelain, yüksek derecede alerji yapıcı potansiyele sahiptir. İnsanlarda özellikle tedavi esnasında veya korunma amaçlı olarak kullanım için güvenli oral dozaj tespit edilememiştir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA