AMAN DOKTOR, AYIP DEĞİL Mİ?
Halkın "Allah yokluğunu vermesin ama oraya da düşürmesin" denilen yerlerin başında hastaneler gelir.
01 Ekim 2011 Cumartesi 13:28
Halkın "Allah yokluğunu vermesin ama oraya da düşürmesin" denilen yerlerin başında hastaneler gelir.
Özellikle de devlet hastaneleri ve SSK hastaneleri.
Tam da Sağlık Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği reformlarla bu söz anlamını yitirmeye başlamıştı ki, ortaya yeni yeni sorunlar çıktı!
Anlamını yitirmeye başlamıştı demem boşuna değil.
Artık istediğimiz hastaneye gidip istediğimiz gibi muayene olabiliyor, sonrasında da tedavi olabiliyorduk.
Bu Türkiye'de SSK çöküntüsünü yaşamış insanlar için gerçekten bir devrimdi.
Sağlık Bakanlığı'nın bu çabası AK Parti hükümetinin icraatları içinde belki de vatandaşa en fazla yararlı olanıydı.
Bir gece çocuğum ateşlenmişti. Apar topar hastaneye koştuk. Yanımızda ne bir evrak ne bir kimlik hiçbir şey yok. Ve gece yarısı.
Ankara Hastanesi bize en yakın hastaneydi. Her türlü tetkik ve tedavi yapıldı, acil durumda hastaneye gittiğimiz için bizden hiçbir evrak ve ücret talep edilmedi. Ve o gece görev yapan doktorların güleryüzü... Bu tavır hastalara ve hasta yakınlarına ciddi bir güven duygusu veriyor.
Ben ilk defa bir hastaneden memnuniyetle ayrılıyordum.
Geçenlerde bir yakınımın gittiği devlet hastanesinde muayenesi sonucu ameliyat olması gereği ortaya çıktı. Hastane devlet hastanesi olmasına rağmen yakınıma ameliyatın orada yapılamayacağı, çünkü orada uzman cerrah olmadığı, dışarıda bu konunun uzmanı bir doktora ameliyat olması gerektiği telkin edilmiş.
Doğrusu çok şaşırtıcıydı. Nasıl yani, Ankara gibi bir yerde devlet hastanesinin uzman cerrahları yok muydu?
Hasta devlet hastanesinden dışarıda bir doktora yönlendiriliyordu.
Böyle çok olay biliyorum. Devlet veya üniversite hastanelerinde muayene edildikten sonra hasta tedavi süreci için dışarıda muayenehanesi olan bir doktora yönlendiriliyor, böylece vatandaşın devlet hastanesinde belki de hiçbir ücret ödemeden olacağı ameliyat için özel doktorlara yüklü miktarda para verilmesi sağlanıyordu.
İnsanlar yönlendirildikleri doktora gittikleri zaman ciddi ameliyat ücretleriyle karşılaşıyorlar.
Elbette bütün doktorlar böyle değil. Bunu yapan vicdansızlar azınlıkta. Ama bunlar da oluyor işte.
Şimdi...
Türkiye'de 63 bin 524 uzman doktor çalışıyor. Bunlardan 31 bini Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde, 13 bin civarındakiler ise üniversite hastanelerinde görev yapıyor.
Bu kadar uzman doktorun içinde Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışanlardan 930'unun, üniversite hastanelerinde çalışanlardan ise 630'unun özel muayenehanesi var.
Bunların sayısı toplamda yüzde beşi bile bulmuyor.
Üniversite ve devlet hastanelerinde günde binlerce ameliyat yapılıyor. Ve insanlar eskisi gibi hastane kapılarında aylarca ameliyat olacağı ya da tedavi olacağı günü beklemiyor.
Toplam içinde yüzde beşi bile bulmayan hekimlerden, özel muayenehaneleri ile çalıştıkları kamu hastanelerinden birini tercih etmeleri isteniyor. Bu rakamın en az yarısı da kamuda çalışmaya devam arzusunda.
Toplamda devlet hastanelerinde çalışan 930 doktor kendi muayenehanelerini işletmek için istifasını ya da emekliliklerini istedi. Üniversite hastanelerinde de rakamın bu yönde olacağı tahmin ediliyor.
Dolayısıyla bu kadar doktorun kamu hastanelerinde işi bırakmasının tedavi hizmetlerini sürdürmeye engel olacağını söylemek abartı olur.
Hem devlet hastanesinde çalış hem buraya gelen hastaları kendi özel muayenehanene yönlendir hem de isyan et.
Vatandaş ise elinde sosyal güvencesi olduğu halde özel hastanelere para ödemek zorunda bırakılıyor.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın söylediği şu: Eğer kamuda çalışmak istemiyorsan, git kendi muayenehanende çalış. Yani tercihini yap. İkisi bir arada olmaz!
Nerede bu yoğurdun bolluğu doktor beyler. Hem kamu hastanesine gelen hastayı orada tedavi olamayacağına inandır, kendi ya da kendine yakın bir doktorun muayenehanesine gönder hem de o hastanın sırtından para kazan.
Bence Bakan Bey doktorları böyle bir tercihe zorlamakta haklı.
Çünkü biz de böylesi doktorların yönlendirmesi ile sosyal güvencemiz olduğu halde dışarıya yönlendirildik ve yüklü miktarda bir ücretle ameliyat olmaya razı olmuştuk. Ki, imdadımıza Sağlık Bakanlığı yetkilileri yetişti.
Değilse, devlet hastanesinde görev yapan doktorumuz, hastamızı yönlendirdiği kendi muayenehanesinde ya da çalıştığı özel hastanede ameliyat edecek ve hastamızın yüklü miktarda da parasını alacaktı.
Ve biz de şu soruyu soracaktık: Madem böyle olacaktı, hastanın patronu o kişi için neden SSK'ya prim ödeyip duruyordu?
Bugün / Nuh GÖNÜLTAŞ'ın yazısı
- İsrail saldırılarından kaçan Gazzelilerin sığındığı çadırlarda bir haftada 3 çocuk soğuktan öldüİsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana soykırım suçu gerçekleştirmeye devam ettiği Gazze Şeridi'nde, zorla yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı çadırlarda bir hafta içinde 3 çocuk soğuktan öldü.26 Aralık 2024 Perşembe 16:38DÜNYADA SAĞLIK
- Sakarya'da sağlık personelinin yaralandığı silahlı saldırıya ilişkin 3 zanlı yakalandıSakarya'nın Kocaali ilçesinde sağlık personelinin yaralandığı silahlı saldırıya ilişkin 3 zanlı gözaltına alındı.26 Aralık 2024 Perşembe 15:53BASIN HABERLERİ
- Danıştay kararı ile ilgili SGK duyurusu-26.12.2024Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından Danıştay kararları ile ilgili duyuru yayımlandı.26 Aralık 2024 Perşembe 15:47DİĞER DUYURULAR
- DSÖ'nün Suriye'de dağıtacağı 50 ton tıbbi malzeme Türkiye'ye ulaştıSuriye'deki sağlık tesislerine ulaştırılmak üzere Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen 50 ton tıbbi malzeme, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından İstanbul'a getirildi.26 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- Çukurca'da sağlık yatırımlarıyla çevre il ve ilçelere sevkler azaldıHakkari'nin Çukurca ilçesinde yapılan sağlık yatırımlarıyla çevre il ve ilçelere yapılan hasta sevkleri en düşük seviyeye geriledi.26 Aralık 2024 Perşembe 15:18SAĞLIK BAKANLIĞI
- Bursa'da 6 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldıBursa'nın Orhangazi ilçesinde bir okulda düzenlenen etkinlikte yediklerinden rahatsızlandığı öne sürülen 6 öğrenci, hastanede tedaviye alındı.26 Aralık 2024 Perşembe 14:48BASIN HABERLERİ
- Emekli hemşirenin bağışlanan organları 6 kişiye umut olduSamsun'da tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 53 yaşındaki Emine Görgülü'nün bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu.26 Aralık 2024 Perşembe 14:43GENEL CERRAHİ
- Nizip Kaymakamı Uğurlu, ilçedeki kamu kurumlarını ziyaret ettiNizip Kaymakamı Osman Uğurlu, ilçedeki kamu kurumlarını ziyaret etti.26 Aralık 2024 Perşembe 14:23BASIN HABERLERİ
- Irak'taki 122 yaşındaki Emşe Aslan tanıklık ettiği Osmanlı dönemini hasretle yad ediyor:Irak'ın Musul kentine bağlı Telafer ilçesinde oğlu ile yaşayan 122 yaşındaki Emşe Aslan, Osmanlının son dönemlerine ve Irak'ın İngilizler tarafından nasıl işgal edildiğine tanıklık ettiğini anlattı.26 Aralık 2024 Perşembe 14:13BASIN HABERLERİ
- Sahte alkol zehirlenmelerinde ilk 24 saat hayati önem taşıyorProf. Dr. Alper Şener: - "Maalesef 24 saati geçen periyotlarda eğer müdahalede bulunamazsak bu kişileri kaybediyoruz, ölüyorlar"26 Aralık 2024 Perşembe 13:43ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel