20 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa17°C
  • Antalya15°C
  • İzmir17°C

AMAN DİKKAT!

Uzmanlar sürekli yorgunluğa neden olan yedi sebebi açıkladı. İşte yorgunluğa neden olan etmenler

Aman dikkat!

24 Mayıs 2010 Pazartesi 11:08

Uzmanlar, sağlıklı yaşadığı halde kendini sürekli yorgun hissedenlerin mutlaka check-up’tan geçmesini tavsiye ediyorlar. Uzmanlara göre yorgunluğunuzun sebebi yoğun iş temposu değilse bir sağlık sorununuz olabilir. www.hekimce.com sitesindeki bilgilere göre, sürekli yorgunluğa sebep olan 7 etken şöyle:

1 - Kansızlık ciddi sorun

Üretkenlik çağınızda iseniz ve özellikle adet dönemleriniz uzun sürüyorsa, miyomlarınız varsa ya da yakın zaman önce doğum yaptıysanız, bunlara bağlı kan kaybı nedeniyle kadınlarda yorgunluğun birinci nedeni olan anemi gelişmiş olabilir. Kansızlığın diğer nedenleri iç kanama veya demir, folik asit ya da vitamin B12 eksikliği olabilir. Böbrek hastalığı gibi kronik hastalıklar da kansızlığa neden olabilir. Baş dönmesi, solukluk, üşüme hissi, kalp atımında hızlanma kansızlığın diğer belirtileridir.

2 - Tanı konmamış kalp hastalığı

Elektrikli süpürgeyle evi temizlemek, bahçe işleri veya olağan günlük işlerinizi yapmak gibi sıradan işler sizi yoruyorsa, kalbiniz SOS sinyali gönderiyor olabilir. Eğer bu basit hareketlerle gelen yorgunluk hissi hele birdenbire ve sebepsiz yere ortaya çıktıysa ciddi durumların habercisi olabilir, beklemeden doktorunuza danışmalısınız.

3 - İdrar yolu enfeksiyonları

Kadınların çoğunda idrar yolu enfeksiyonu, yanma veya sık idrara gitme ihtiyacı gibi belirtilerle birlikte ise de bazı hastalarda hiçbir belirti olmayabilir ya da belirtiler hafif olduğundan fark edilmeyebilir. Sürekli yorgunlukda bu gibi idrar yolu enfeksiyonlarının tek belirtisi olabilir. Cinsel birleşme bakterileri, idrar yolunun ağzından vajinaya doğru ittiğinden bu riski artırabilir. Bir idrar tahliliyle teşhis konulabilir.

4 - Tiroit bezi yavaş çalışabilir

Genel olarak enerji düzeyiniz hep düşükse, kendinizi tükenmiş, hatta biraz depresyonda gibi hissediyorsanız, bunların sebebi yavaş çalışan tiroit bezi olabilir. Tiroit bezi vücudun enerji metabolizmasını kontrol eder. Tiroit bozukluğu T3 ve T4 gibi tiroit hormonlarının düzeyinin saptanmasıyla teşhis edilebilir. Bu hormonlar düşükse dışarıdan hormon takviyesi yapıldığında yorgunluk şikâyetiniz kısa zamanda geçecektir.

5 - Fazla kafein ters etki yapabilir

Hızlı bir enerji desteği için çoğumuz kahve ya da kola içeriz; ama bazı kadınlarda kafeinin fazlası ters bir etki yapabilir. Bir uyarıcı olan kafein, fazla miktarda alındığında yorgunluğa neden oluyor. Bu nedenle kafein alımının daha da artırılması sorunun kötüleşmesinden başka işe yaramıyor. Çözüm; yaşantınızdan kafeini mümkün olduğu kadar çıkarın. Bu, sadece kahvenin değil çikolata, çay, kola ve kafein içeren bazı ilaçların da kesilmesi anlamına geliyor.

6 - Gizli besin intoleransı

Besinlerin bize enerji verdiği kabul edilir, ama bazı doktorlar “gizli besin intoleransları”nın bunun tersine yol açtığına inanıyor (besinlere vücudun verdiği ters tepkiye intolerans deniyor). Hafif bir besin intoleransı bile uykunuzun gelmesine yol açabilir. Bu besinlerin farkında olmadan sürekli yenilmesi, kendinizi sürekli yorgun hissetmenize neden olabilir.

7 - Uyku apnesi riski

Yeterli uyku uyumuyorsanız bu bir yorgunluk sebebi olabilir. Ama ya yeterli uyku uyuyup da aslında uykunuzu almadığınızı bilmiyorsanız? Uyku apnesi olarak bilinen durumda siz uykuda iken genellikle her gece birçok kez nefes almanız durmaktadır. Sonuç, gece kaç saat uyursanız uyuyun bütün gün yorgun olmanızdır. Uyku apnesi konusunda uzmanlaşmış bir doktorun yardımıyla uyku laboratuvarında bu hastalığa tanı konulması mümkündür. Uyku apneniz varsa doktorunuz kilo verme ve sigarayı bırakma gibi yaşam tarzı değişimleri önerecektir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA