22 Kasım 2024
  • Ankara16°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa22°C
  • Antalya18°C
  • İzmir20°C

‘ALTERNATİF TEDAVİ’ BEDELİNİ SGK KARŞILAYACAK MI?

Hacamat ve sülük gibi yöntemleri yasal zemine kavuşturacak taslak hazır.

‘Alternatif tedavi’ bedelini SGK karşılayacak mı?

13 Şubat 2014 Perşembe 08:24

‘Alternatif tedavi’nin bedeli cepten çıkacak!

Sağlık Bakanlığı’nın yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemesine göre 14 dalda, toplamda 272 tıbbi endikasyona sülük, hacamat, sinek larvası, arı, bitkisel ilaç, hipnoz ve çıkıkçı tedavisi uygulanacak. Ancak ‘alternatif’ tedavi yöntemleri için hastanın cebinden ödeme yapması gerekecek.

SGK, 5510 sayılı Kanun’a göre, “Sağlık hizmetinin niteliği itibariyle hayati öneme sahip olup olmadığını göz önüne alarak, kanıta dayalı tıp uygulamaları ve Sağlık Bakanlığınca tıbben sağlık hizmeti olduğu kabul edilen sağlık hizmetlerinin bedelleri’ni ödüyor. Bu maddeye göre SGK, tıbbi kanıtı olmayan ve hayati öneme sahip olmayan tedaviler için hastanelere para ödememe hakkına sahip. Eğer düzenlemede bir sürpriz olmazsa SGK’lılar, bu ‘tedavi’lerin bedelini cebinden ödeyecek.

Hangi tedaviler var?

Hacamat: Belli vücut noktalarında bölgesel vakum yaparak ve yüzeysel cilt kesikleri oluşturarak kanın alınmasına dayanan uygulama

Larva tedavisi: Lucilia (Phaenicia) sericata larvalarının (kurtçuk, maggot) kronik yaraların tedavisinde kullanılması

Homeopati: Homeopatik ilaçlar ile bir organizmanın sağlık durumunu iyileştirmeyi hedef alan bütüncül bir uygulama yöntemdir

Fitoterapi: Bitkisel tıbbi ürünler ve bitkisel ilaçlar kullanılarak yapılan uygulama.

Kayropraktik: Kas, omurga ve iskelet sistemi bozukluklarını elle düzelten yöntemler.

Mezoterapi: Cildin mezodermden köken alan orta tabakasına ilaç enjeksiyonu.

Ozon tedavisi: Lokal veya sistemik olarak ozon-oksijen karışımının kullanıldığı tedavi.

Proloterapi: Proliferatif ve irritan solüsyonların vücuda enjekte edilmesi

Osteopati: Özellikle eklemlerdeki fizyolojik bozuklukların ve hareket kısıtlılığını düzeltme, fonksiyonel bozuklukları ve ağrıları giderme amacıyla kullanılan uygulama.

Akupuntur: İğne, lazer ışınları, elektrik stimülasyonu, kupa, termik stimülasyonu, elektromagnetik titreşim, akupres ve frekans gibi uyarı yöntemleri ile vücuttaki bulunmuş özel noktaların uyarılması suretiyle yapılan uygulamadır

Hipnoz: Yarı uyku ya da uyku durumunda yapılan telkin

Depresyondan epilepsiye kadar

Ünite ve uygulama merkezlerinde uygulanabileceği belirtilen bazı hastalıklar ise şöyle: Kronik ülseratif kolit, renk körlüğü, kronik pulmoner kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı, glokom, multiplesklerozis, romatizmal hastalıklar, depresyon, anksiyete bozukluğu ve stres bozuklukları, ürolojik hastalıklar, kardiyovasküler sorunlar, venöz yetmezlikler, kronik pelvik inflamatuvar hastalık, menstrüel düzensizlikler, migren, her türlü ağrı tedavisi, psoriasis, epilepsi, akut ve kronik böbrek yetmezliği, beyin travması, opium, kokain, eroin bağımlılığı, Parkinson hastalığı, multiple skleroz, hipertansiyon, cerebral palsi.

‘Bu düzenlemeler hekimliğe aykırı’

Konu hakkında yorumda bulunan SES İzmir Şubesi Denetleme Kurulu üyesi Dr. Ergün Demir, “Binlerce yıl ötesinden süzülüp gelen hekimlik mesleğinin değerleri, yaşamımızı insanlığın hizmetine adamayı, tıbbi bilgilerimizi insanlık yararına kullanmayı, sağlık hizmetlerinin sunumunda ve geliştirilmesinde insanı temel almayı, bilimsel tıbbi uygulamaların kanıta dayalı olmasını ve sağlık hizmetlerinin piyasada alınıp satılan ticari bir meta olamayacağını öğretmektedir. Sağlık Bakanlığı’nı bir an önce hekimlik mesleğinin değerlerine zıt bu düzenlemeleri yapmaktan ve halkın umutlarını sömürmekten vazgeçmeye çağırıyoruz” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA