11 Ocak 2025
  • Ankara9°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa12°C
  • Antalya18°C
  • İzmir17°C

ALMANYA'DA SAHTE İLAÇ ALARMI

Almanya'ya yasadışı yollardan sokulan sahta ilaçların sayısı en az iki kat arttı.

Almanya'da sahte ilaç alarmı

10 Ekim 2011 Pazartesi 10:52

Almanya'ya yasadışı yollardan sokulan sahta ilaçların sayısı en az iki kat arttı. Alman Gümrük Kriminal Dairesi tarafından yapılan açıklamada geçtiğimiz yıl başta haplar olmak üzere en az 10 milyon adet sahte ilaca el konduğu duyuruldu. Bu sayının bir önceki yıla oranla yüzde yüz artış anlamına geldiği belirtildi. Sahte ilaçların daha çok Asya kıtasındaki ülkelerle birlikte Ukrayna, Türkiye ve Avrupa Birliği dışındaki diğer bazı ülkelerden Almanya'ya getirildiği kaydedildi.

Alman Kriminal Gümrük Dairesi Sözcüsü Wolfgang Schmitz, sahte ilaçların yüzde 70'inin keyif verici haplar, zayıflama hapları ve cinsel gücü artırıcı ilaçlar olduğunu açıkladı. Schmitz, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında internet üzerinden satın alınan ilaçların en az yüzde 50'sinin sahte olduğuna vurgu yaptı. Dünya sağlık örgütünün verilerine göre sahte ilaç ve haplardan dünya genelinde elde edilen haksız kazanç yaklaşık 75 milyar doları buluyor.

Sağlık uzmanları, sahte ilaçlardaki kazanç oranının çok yüksek olduğunu dikkat çekiyor. Almanya'ya giren ilaçların bazılarından kazanç oranının yüzde 700'lere kadar çıktığı tahmin ediliyor. İlaçtaki k'r oranını fark edenlerin bu konuda suç şebekeleri kurduğu da ifade ediliyor.

Kriminal Gümrük Dairesi Sözcüsü Schmitz, çetelerin daha çok zor durumda kalan hastaları hedef aldığı ve alıcının hazır olması durumunda bu yola başvurduklarına işaret etti. Çoğunlukla kanser hastaları veya pahalı ilaç kullananların çaresizliğinin üzerine kurulan yasadışı ilaç ticaretinin engellenmesi için gerekli kanunların çıkarılmasını isteyen Schmitz, bu ilaçların hastalara şifa yerine felaket getirdiğini vurguladı. ''Bu tür ilaçlar genellikle yanlış dozlarda hazırlanmış, yanlış etki maddesi içeriyor, hijyenik açıdan sakıncalı şartlarda üretiliyor.'' diyen Schmitz, vatandaşları aldıkları ilaç konusunda uyanık olmaya çağırdı.

Öte yandan ilaç şirketi Pfizer'in Sözcüsü Martin Fensch de "sahte ve gerçek ilaçları birbirinden ayırt etmemin zor olduğunu" belirterek, hastaların ilaç almadan önce mutlaka bir uzmana danışması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA