23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa4°C
  • Antalya11°C
  • İzmir9°C

ALIÇ, KALP VE DAMAR HASTALIKLARINA KARŞI EN DOĞAL İLAÇ

Kayseri Develi Belediye Başkanı Recep Özkan, ilçenin Erciyes Dağı eteklerinde alıç meyvesi toplamanın tam zamanı olduğunu açıkladı.

Alıç, kalp ve damar hastalıklarına karşı en doğal ilaç

02 Kasım 2013 Cumartesi 17:36

Başkan Özkan, herkesin alıç toplayabileceğini belirterek, her derde deva olduğunu aktararak, "Bildiğimiz kadarıyla alıç, kalp ve damar hastalıklarına karşı en doğal ilaç" diye konuştu.

Genelde Erciyes Dağı eteklerinde yetişen alıcın, kalp kaslarını ve hafızayı güçlendirici özelliği bulunurken, bu meyve kalp ve damar hastalıklarına karşı en iyi doğal ilaç olarak gösteriliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sitesinden alınan bilgiye göre, doğadaki bitkileri yerinde ve zamanında kullanarak, hastalıklarla başa çıkmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün.

Alıç, tüketilmesi önerilen, insan sağlığı için en önemli bitkiler arasında yer alıyor. Kuzey Amerika, Asya, Avrupa ve Türkiye gibi kuzey yarım kürenin ılıman bölgelerinde yetişen alıcın 100'e yakın türü bulunuyor. Almanya'da bazı tıp doktorları tarafından reçetelere doğal kalp ilacı olarak yazılan ve yıllık satış hacmi büyük olan alıç, kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaç olarak gösteriliyor. Bu meyvenin faydalarını bilenler ailesi ile birlikte gidip toplamak için yarış halinde.

Alıç meyvesi, hafif ekşimsi lezzetli meyveleri yenilmekte ve salamurası yapılarak kış aylarında da tüketilmektedir. Alıç ağacının yaprak, çiçek ve meyveleri yüzyıllardır özellikle kalp destekleyici ve kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanılmaktadır.

Uzmanlar, kalp ritim bozuklukları, sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı, damar sertliği alıç bitkisinin başarıyla kullanılabileceğini ama sabırlı ve disiplinli olmak gerektiğini belirtiyor. Bitkinin etkisi uzun süreli kullanımlar (4-8 hafta) sonucunda oluşmaya başladığını ve bu olumlu etki gitgide arttığını belirtiyorlar.

Alıç meyvesi yörede sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri için de kullanılmaktadır. Fidan yetiştiricileri alıç meyvelerinin sonbaharda toplanıp tohumlarının çıkartılarak, 7'li veya 5'li çizgi ekimi metodu ile metrekareye 40-50 gram arası tohum ekilerek elde edilebileceğini belirtiyorlar.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA