22 Kasım 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa9°C
  • Antalya16°C
  • İzmir16°C

ALERJİSİ OLANLAR İÇİN BAHAR ÖNLEMLERİ

Polen sayısı yükseldiğinde ve rüzgar varken şikayetleriniz artacak bile olsa aşağıda vereceğimiz dokuz basamaklı önlem listesini yerine getirdiğiniz takdirde kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Alerjisi olanlar için bahar önlemleri

12 Nisan 2014 Cumartesi 10:04

Baharda ağaçlar, otlar ve çayırlar sayısız polen üreterek hapşırma, burunda tıkanıklık, boğazda ve gözlerde yanma hissi oluşturabilir. Bu belirtilerin yaptığı hastalıklara tıp dilinde "mevsimsel alerjik rinit" veya "alerjik konjonktivit" denmektedir. Halk arasında ise saman nezlesi olarak da bilinir.

Polen sayısı yükseldiğinde ve rüzgar varken şikayetleriniz artacak bile olsa aşağıda vereceğimiz dokuz basamaklı önlem listesini yerine getirdiğiniz takdirde kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, alerjisi olanlar için bahar önlemleri hakkında bilgi verdi:

1-Ayakkabılarınızı dışarıda bırakın!

Dışarıdan geldiğinizde ayakkabılarınızı dışarıda bıraktığınız taktirde evin içine taşıyacağınız polen miktarı daha az olacaktır. Eğer bir evcil hayvanınız varsa mutlaka eve girmeden önce hayvanın tüylerine takılmış olan polenleri de kapıda temizleyin.

2-Yatağa girmeden saçınızı yıkayın!

Eğer saçınızı sabahları yıkamayı alışkanlık haline getirdi iseniz bu alışkanlığınızı baharda değiştirin. Bu sayede saçınıza yapışmış olan polenler yastığınıza ve yatağınıza girmeyecektir.

3-Pencereleri sıkıca kapatın!

Evi havalandırmak için pencereleri açma alışkanlığınız olabilir! Fakat bu polenleri evinizin içine sokacaktır. Pencereleri kapalı tutun ve özellikle polen sayısının yüksek olduğu günlerde hiç açmayın Sadece filtreli havalandırma sistemlerini çalıştırın.

4-Arabanızın camlarını açmayın!

Arabanızda dış ortam havası almayan havalandırma çalıştırın "sunroof" ve pencereleri açmayın. Özellikle yüksek polen sayısı olan günlerde arabanın içindeki havayı temizleyerek döndüren sistemi çalıştırın.

5-Bütün klima sistemlerinizin filtrelerini temizlettirin!

Belli aralıklarla servis sağlayıcınızla konuşarak klimanızın filtrelerini temizletin.

6-İç ortamdaki rutubeti ayarlayın!

Eğer küf alerjiniz var ise evinizde rutubet %50'nin altında olmalıdır. Dijital bir termometre ve nem ölçer edinin. Evinizde rutubet oranı % 50'nin üzerinde ise nem giderici bir cihaz kullanmak doğru olabilir. Eğer birkaç katlı bir evde yaşıyor iseniz nem giderici cihazı evin giriş katına koyun.

7-Meteorolojiden polen sayısını öğrenin ve gününüzü ona göre planlayın!

Birçok meteoroloji istasyonu polen sayısını verebilmektedir. Eğer o gün havada polen sayısı fazla olacaksa egzersiz veya dış ortamda yapabileceğiniz bir sporu iç ortama taşıyın.

Güneş gözlüğü takın, gözlerinize polen girmesini engelleyecektir.

Polenler genellikle sabah 10.00 ila 16.00 arasında yüksektir. Bu saatlerde dışarıda olmamaya dikkat edin.

Unutmayın!

- Hafif bir rüzgâr ve düşük bir nem varsa üstünüze daha fazla polen yapışır.

- Yağmur var ise polenler yıkanıp kaybolur.

- Çok aşırı rüzgârda ise polenler daha fazla seyahat eder.

8- Kendi yakın çevrenizi kontrol edin!

Otlar, ağaçlar, çayırlar sizi etkiliyorsa rüzgârlı havalarda bahçede oturmayın. Bahçenize alerji yapmayan bitki ve ağaç türlerini dikin ama yine de unutmayın ki havada taşınan polen tanecikleri kilometrelerce uzaktan seyahat ederek size ulaşabilir.

Çim biçmek polenleri havalandıracağı için sizin için çok rahatsız edici olabilir. Özellikle çim yeni kesilmiş ise dışarıda oturmayın.

9-Çamaşırlarınızı elektrikli kurutucuda kurutun!

Çamaşırları dışarı asmayın polenler elbiselere yatak takımlarına, çarşaflara yapışarak evin içinde çok büyük miktarlara ulaşabilirler. Polenin fazla olduğu günlerde kurutucuda çamaşırları kurutmak daha uygun olacaktır.

Yorumlar
SON DAKİKA