22 Kasım 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa19°C
  • Antalya20°C
  • İzmir21°C

ALERJİ YARATAN POLENLER HAZİRAN SONUNA KADAR ETKİLİ

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevgi Yazıcıoğlu, baharın gelmesiyle ortaya çıkan polenlerin, çocuklar üzerindeki etkileri ile ilgili bilgiler verdi.

Alerji yaratan polenler haziran sonuna kadar etkili

08 Haziran 2011 Çarşamba 09:17

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevgi Yazıcıoğlu, baharın gelmesiyle ortaya çıkan polenlerin, çocuklar üzerindeki etkileri ile ilgili bilgiler verdi.

Havaların ısınması ile birlikte tabiatta yeşil ortamı sağlayan bitkilerin (çayır, çimen, ot, ağaç vs…) üremesinde rol alan polenler havada bulunmaya başlar. Ot polenlerinin haziran, yabani otların ise ağustos ayı sonuna kadar etkisi görülür. Polen dışında mantar ya da küf, memeli hayvan artıkları, tozlar da havada bulunan diğer alerjenlerdir.

Alerjik yapıdaki çocukların polenler ile teması sonucu saman nezlesi (bahar nezlesi=alerjik rinit), alerjik göz nezlesi ve alerjik bronşit (astım) görülmeye başlar.

Hep aynı mevsimde burun tıkanıklığı, hapşırma, su gibi burun akıntısı, gözlerde yaşarma ve kızarıklık oluşması bahar nezlesini düşündürür. Ailede astım, bahar nezlesi veya egzama hastası bulunması tanıyı destekler. Dr. Yazıcıoğlu bahar nezlesinin özellikle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında belirgin olarak kendini gösteren bir hastalık olduğunu anlattı.

Dr. Yazıcıoğlu, bahar nezlesinin çocuğun yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini, diğer tanılarla karıştırılarak kişinin yanlış tedavi almasına olanak veren bir hastalık olduğuna dikkati çekerek “örneğin burun iltihabı (rinit), sinüzit ile karıştırılabiliyor. Sinüzit tanısında alttaki neden olan bahar nezlesinin tedavi edilmediğinde, çocuğun sık ve gereksiz yere antibiyotik almasına ve zaman içinde çocuğun antibiyotiğe karşı direnç kazanmasına neden olabiliyor” diye konuştu.

Tedavi İçin Etken Alerjen Tespit Edilmeli
Tüm alerjik hastalıklarda birinci basamak tedavi alerjik olunan maddeden uzak durmaktır. Uygun öneriler doğrultusunda alınacak çevre önlemleri ile hastalık belirtileri belirgin derecede azalması mümkündür.

Çevre önlemlerinin yeterli olmadığı, ilaç tedavisinin uygun görüldüğü hastalarda antihistaminikler, buruna uygulanan steroidler fayda sağlamaktadır. Ancak burundaki damarları büzerek burun tıkanıklığını tedavi eden ilaçları çocukluk çağında 3-5 günden fazla kullanılmasını önermiyoruz. Çünkü burun mukozasının bozulmasına neden oluyor, uyarısında bulundu.

Dr. Yazıcıoğlu, ilaçlarla yeterli cevap alınamayan seçilmiş vakalarda aşı tedavisi yapılabileceğini bildirdi. Aşı tedavisinin çocuğun duyarlı olduğu polene, ev tozuna karşı duyarsızlaştırma programı olduğunu anlattı.

Bahar nezlesinin çeşitli önlemler ve ilaçlar ile tedavi edildiğini ancak hastalığın tamamen yok olmadığını, dönemsel olarak çevresel faktörlerin etkisiyle kendini tekrarladığını belirten Dr. Yazıcıoğlu, hastalık etkeninin ancak alerjinin bulunmasıyla ortadan kaldırılabileceğine dikkati çekti. Dr. Yazıcıoğlu polen mevsiminden önce alerjik rinitli çocukların çocuk polikliniklerinde görülüp tedavilerinin düzenlenmesi ile mevsimi sorunsuz geçirebileceklerini belirtti.

Yorumlar
SON DAKİKA