22 Kasım 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa7°C
  • Antalya14°C
  • İzmir18°C

AKILCI TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PROJESİ HAKKINDA DUYURU

Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından Akılcı Tıbbi Görüntüleme Projesi hakkında duyuru yayımlandı

Akılcı Tıbbi Görüntüleme Projesi hakkında duyuru

07 Ocak 2020 Salı 11:38

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 51317919-719-5   06.01.2020
Konu : Akılcı Tıbbi Görüntüleme Projesi

DAĞITIM YERLERİNE

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından tetkik sonuçlarının klinik yararlılığını arttırmak, gereksiz istenen tetkikleri sistemsel olarak belirleyerek tetkik yoğunluğunu azaltmak, tetkik sonuç raporunda standardizasyon sağlamak, çekim kalitesini artırmak, çekim kalitesi ile tetkik istem nedenlerini değerlendirmek amaçları ile “Akılcı Tıbbi Görüntüleme Kullanımı Projesi” saha çalışmaları yürütülmektedir. İlgili projenin daha sağlıklı yürütülmesi amacıyla Teletıp ve Teleradyoloji kapsamında yapılan çalışmalar ile ilgili süreç ve iş akışlarında bazı değişiklikler yapılmış, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) ve Görüntü Saklama ve İletişim Sistemi (Picture Archiving and Communication Systems - PACS) yazılımları için yapılacak değişiklikler aşağıda tanımlanmıştır. Bu bağlamda;

1) “Çekim Kalitesi Değerlendirme Denetim Formları Prosedürü” kapsamında yapılacak denetim ve değerlendirmeler için Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından merkezi yazılım yapılacağından HBYS ve PACS firmaları tarafından ayrı bir yazılım yapılmasına veya mevcut yazılımları üzerinde herhangi bir ek geliştirmeye ihtiyaç bulunmamaktadır.

2) 02 Eylül 2019 tarihinden itibaren zorunlu olarak uygulamaya konulan mükerrer tetkik uygulaması aynen devam edecek olup, mükerrer tetkik uygulamasında TCKN ve SUT koduna karşılık gelen tetkik Teletıp ve Teleradyoloji Sistemi üzerinden sorgulandığında dönecek liste için uygulanan 180 günlük süre 365 gün (bir yıl) olarak yeniden belirlenmiştir. Ayrıca mükerrer tetkik uygulamasında mevcut durumda tüm tetkikler için MEDULA sistemine iletilen 180 günlük süre yerine “Akılcı Tetkik İstemi Prosedürü" Ek-1 listede geçen ve Sağlık Kodlama Referans Sistemi (SKRS) Radyolojik Tetkik istem Periyodu Listesi’nde tanımlanan tetkike karşılık gelen süre belirlenerek uygulamaya konulmuştur. İstem tarihi ile mükerrer tetkik servisinden dönen listedeki en yeni tetkik çekim tarihi arasındaki fark gün sayısının SKRS Radyolojik Tetkik İstem Periyodu Listesi’nde tanımlanan tetkike karşılık gelen süreden az olması durumunda hekim ekranlarında tekrar çekim gerekçesi olarak SKRS Tekrar Tetkik İstem Gerekçesi seçtirilerek kaydedilecek ve Teletıp ve Teleradyoloji kılavuzunda belirtilen ilgili HL7 alanlarına doldurularak Teletıp ve Teleradyoloji sistemine iletilecektir. Gerekçesi gönderilmeden tekrar çekim yapılan tetkikler geri ödenmesi için MEDULA sistemine iletilmeyecektir. Konu ile ilgili akış ve iş süreçlerini içeren algoritmalar yazımız ekinde gönderilmektedir.

3) "Tetkik istem Nedeni Değerlendirme Sistemi ve Çekim Kalitesi Değerlendirme" çalışma basamakları kapsamında, radyolog ve nükleer tıp uzmanlarının tetkikleri daha verimli değerlendirebilmeleri amacıyla HBYS sistemleri üzerinde klinik bilgi ve açıklama bölümü eklenecek ve raporlanacak her tetkik için (USG, MR, BT vb.) HBYS ve PACS sistemlerinde radyolog ve nükleer tıp uzmanlarının bu bilgileri raporlama esnasında görmesi sağlanacaktır. Radyolog ve nükleer tıp uzmanları raporlama esnasında klinik bilgi ve açıklamaların yeterli olup olmadığını değerlendirebilmesi için sistemler üzerinde SKRS Klinik Bilgi Yeterliliği listesinde tanımlanan alanlardan birini seçerek değerlendirecektir. Teletıp ve Teleradyoloji kılavuzunda belirtilen ilgili HL7 alanlarına doldurularak Teletıp ve Teleradyoloji sistemine iletilecektir. Teknisyen/teknikerin çekim hataları ile cihazların çekim kalitesini ölçmek amacıyla aynı şekilde SKRS Tetkik Çekimi Değerlendirme listesinde yer alan alanlardan birini seçerek değerlendirecek ve yine bu bilgiler Teletıp ve Teleradyoloji kılavuzunda belirtilen ilgili HL7 alanlarına doldurularak Teletıp ve Teleradyoloji sistemine iletilecektir.

4) Toplanacak olan tüm veriler HBYS sistemleri üzerinde radyoloji/nükleer tıp birim yöneticileri ve sağlık tesisi/kuruluşu yöneticisi tarafından yerelde izlenerek tespit edilen uygunsuzluklar için gerekli düzeltici ve önleyici faaliyetlerin yapılması sağlanacaktır. Ayrıca önümüzdeki süreçte toplanan tüm veriler SİNA platformu (sina.saglik.gov.tr) üzerinden analiz edilerek merkez yöneticileri, sağlık tesisi/kuruluşu yöneticileri ve il yöneticilerinin görebileceği şekilde vitrinler hazırlanarak izlenmesi ve değerlendirilmesi sağlanacaktır.

5) Tüm entegrasyon ve değişikliklerin en geç 01.02.2020 tarihine kadar yapılması ve tüm sağlık tesislerine tebliği hususunda;

Gereğini rica ederim.

Dr. Şuayip BİRİNCİ

Bakan a.

Bakan Yardımcısı

Ek: Algoritmalar (3 sayfa)

Dağıtım:
KTS’de Kayıtlı Tüm Yazılım Firmalarına

Yazının aslı için tıklayınız

Yazının eki için tıklayınız

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA