25 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul4°C
  • Bursa1°C
  • Antalya7°C
  • İzmir5°C

AKDAĞ: 20 BİN KADRONUN ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜ 4924 SÖZLEŞMELİSİ OLACAK!

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Eylül ayına yetiştiremeyebiliriz ama bu sene sonuna kadar 20 bine yakın sağlık personelini inşallah göreve başlatacağız. Bunların önemli bir bölümü bizim 4924 sözleşmelisi dediğimiz, sözleşmeliler olacak." dedi.

Akdağ: 20 bin kadronun önemli bir bölümü 4924 sözleşmelisi olacak!

26 Ağustos 2016 Cuma 14:51

Bakan Akdağ, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Akdağ, sözleşmeli sağlık personeli alımının ne zaman yapılacağına ilişkin soru üzerine de "Eylül ayına yetiştiremeyebiliriz ama bu sene sonuna kadar 20 bine yakın sağlık personelini inşallah göreve başlatacağız. Bunların önemli bir bölümü bizim 4924 sözleşmelisi dediğimiz sözleşmeliler olacak." dedi.

- "Yeni 11 bin kadro"

Bunun avantajlı bir kadro olduğunu vurgulayan Akdağ, "Özellikle Türkiye'nin beşinci ve altıncı bölgelerindeki il ve ilçelerinde daha yüksek ücretle hekim ve sağlık çalışanı istihdam etme imkanını veriyor bize. Burada kadrolarımız dolmuştu tamamen, yeni 11 bin kadro aldık. Bunun önemli bir bölümünü bu sene inşallah kullanacağız. 20 bine yakın da personel istihdam edeceğiz." diye konuştu.

Akdağ, bundan çok daha fazla ihtiyaçlarının bulunduğunu ancak Maliye Bakanlığının bütçesinin sınırlı olduğunu ifade ederek, "Ciddi bir mücadele veriyoruz. Azami sayıyı alarak Bakanlığa gelmek istiyorum. Doğrusu buna hem bizim hem de vatandaşımızın hakkı var. Özellikle hemşire ve doktor sayısında OECD ülkeleriyle kıyasladığımızda nüfusa göre çok çok gerideyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Maliye Bakanlığı ile sıkı bir pazarlık yürüterek daha çok kadro almaya çalışacağını yineleyen Akdağ, ne kadar çok sağlık çalışanına istihdam imkanı sağlarsa kendisinin o kadar mutlu olacağına değindi.

-Yabancı hekimlerin çalıştırılması

Yurt dışında görev yapan Türk hekimlerinin ülkeye tekrar dönebilmesi için hangi adımların atıldığı ve yabancı uyruklu hekimlerin Türkiye'de çalışma esaslarının yeniden düzenlenmesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Akdağ, şu bilgileri verdi:

"Bu konuda yakın bir zamanda yeni bir düzenleme yaptık. Yurt dışında 3 sene çalışmış olan hekimler ya da uzman hekimler için 6 ay içerinde müracaat etmeleri kaydıyla devlet hizmeti yükümlülüğünden muaf olmalarını sağlayacak bir yeni düzenleme yaptı. İkincisi de eğer yurt dışında doçent ya da profesör iseler Türkiye'de gelip bir üniversitede çalışmaları kaydıyla onların da devlet hizmetleri yükümlülüğünü bütünüyle kaldırdık. Böylece değerli bilim adamlarının, hekimlerin Türkiye'ye gelmesini teşvik ediyoruz. Bunun dışında da yabancı uyrukluların Türkiye'de çalışmasının önündeki engelleri biliyorsunuz. Eski kanunlarda çalışan hekimlerin ve ebelerin Türk soylu olması diye bir kural vardı. Önce hekimlerle, sonra ebelerle ilgili durumu düzelttik. Bu şekilde Türkiye'de gelip çalışan hekim ve ebeler var. Bir de Suriyeli sağlık çalışanları var. Bunlar diploma ve denklikle alakalı birtakım zorluklar çekiyorlar, bunlara bir kısa yol oluşturuyoruz şimdi. Yine elbette denklikleri ve diplomalarıyla ilgili emin olmamız lazım ama uzun bir bürokratik işlemlerden geçmesinler diye daha hızlı inceleme ve değerlendirmeye imkan veriyoruz."

Terör olaylarının sağlık turizmini nasıl etkilediği yönündeki bir soru üzerine Akdağ, şunları kaydetti:

"Sağlık turizmi açısından olumsuz bir etkilenme gözlemiş değiliz. Geçen hafta Suudi Arabistan ve Kuveyt'ten sağlık turizmiyle ilgilenen üst düzey iki yönetici beni ziyaret ettiler. Eskisine kıyasla Türkiye ile birlikte çalışmak için çok daha arzulular. Hastalarını ya da rehabilitasyon gerektiren yaşlılarını Türkiye'ye getirmek ve buradan hizmet almak için talepte bulundular. Bu hususta bizim takiplerimiz ve gözlemimiz, olumsuz bir etkilenmenin olmadığı yönündedir."

Akdağ, terör saldırılarının yaşandığı yerleşim yerlerindeki sağlık kurumlarının yenilenmesi çalışmaları kapsamında nelerin yapıldığı sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Büyük hasarlar var tabii binalarda. Bu hususla ilgili hükümet olarak bu bu yerleri topyekun hızlı bir biçimde rehabilite etmek hususunda birçok toplantılar yaptık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız hummalı bir faaliyetin içerisinde. Şimdi biz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile o bölgelerde imar çalışmalarını yapıyoruz. Normalde zaten her bir yerleşim yerinde sağlık alanları ilan edilir. Hastanelerimizde bazı saldırılar nedeniyle ufak bazı tadilatlar gerekiyor ama Yüksekova'da, Hakkari'de, Şırnak'ta, Cizre'de, Nusaybin'de yeni hastaneler yapmıştık. Bu hastanelerde gerekli tadilatı yaparak devam ediyoruz. Aile Sağlığı Merkezleri açısından ve yeni planladığımız Sağlıklı Yaşam Merkezleri açısından, şehrin yeni yerleşime uygun, yeni alanlara biz de yeni binalar inşa edeceğiz. Bu hususta hem Çevre ve Şehircilik, hem de Kalkınma bakanlıklarımızla mutabık olduk. Bunu Bakanlar Kurulu toplantısında da kararlaştırdık. Bir taraftan şehirler yapılırken, bir taraftan da sağlıkla ilgili binaları tamamlamış olacağız." 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA