23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya10°C
  • İzmir10°C

AKCİĞER KANSERİNDE YENİ ŞİFA KAPISI 'YOĞUN RADYOTERAPİ'

Cerrahi şansı bulunmayan erken evre akciğer kanserinde bir süredir uygulanan, hedefe yönelik, yok edici nitelikteki yoğun radyasyon yöntemi "Stereotaktik Ablatif Beden Radyoterapisi" ile tedavi şansı yüzde 90'lara ulaştı.

Akciğer kanserinde yeni şifa kapısı 'yoğun radyoterapi'

31 Mart 2017 Cuma 14:08


Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) Başkanı Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, sigara kullanıcılarına yönelik tarama programlarında çok sayıda erken evre kanser teşhisi konulduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Sağlam, akciğer yerleşimli kanserlerde cerrahinin önemli bir tedavi seçeneği olduğunu, ancak bazı tıbbi nedenler yüzünden her hastada cerrahi müdahalenin yapılamadığını vurguladı.

Esra Kaytan Sağlam, hedefe yönelik belirli noktaya uygulanan, yok edici nitelikteki yoğun radyasyonun verildiği "Stereotaktik Ablatif Beden Radyoterapisi" ile özellikle 3 santimetreden küçük hedef hacimlerde doz dağılımında diğer radyoterapi tekniklerine göre ciddi avantajlar elde edildiğini bildirdi.

Bu yöntemde normal dokular açısından yan etkilerin göz ardı edilebilecek kadar az olduğunun altını çizen Sağlam, tedavi sürecinin diğer yöntemlerle kıyaslandığında daha kısa sürdüğünü aktararak, "Bu uygulamada tedavi yaklaşık 1 hafta sürüyor. Hastalık kontrolü daha yüksek." dedi.

Prof. Dr. Sağlam, şunları kaydetti:

"Günümüzde özellikle genel durumu, yaşı, diğer hastalıkları sebebiyle ameliyat olamayacak hastalar için hedeflenmiş yoğun dozu belli bir noktaya vererek yapılan 'Stereotaktik Ablatif Beden Radyoterapisi' ile seçilmiş erken evre akciğer kanserleri hastalarında cerrahi sonuçlarla benzer şekilde yüzde 90'lara varan tedavi şansı söz konusu olabiliyor.

Uluslararası yayınlarda da beyin metastazları ve tümörlerinde tek atış tedavi ile 3 santimetrenin altında tama yakın düzeyde hastalık kontrolünün mevcut olduğu ortaya konuldu."

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA