18 Kasım 2024
  • Ankara5°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa10°C
  • Antalya12°C
  • İzmir10°C

AİLE HEKİMLİĞİ ÖDEME VE SÖZLEŞME YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞENLER

Aile Hekimliği Ödeme Ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler hakkında Türk Sağlık-Sen Hukuk Müşavirliği bilgilendirme raporu

Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğinde Değişenler

16 Nisan 2015 Perşembe 19:47

1-) Yönetmeliğin adı  ; "Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği" olarak değiştirilmiştir.

2-) Yönetmelikte yapılan değişiklikle “ İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Müdürlüğü “ olmuştur.

3-) Yönetmeliğin  “ Sözleşmenin içeriği, süresi ve dönemi “ başlıklı 6. Maddesinde yapılan değişiklikle Vali sözleşme yapma yetkisini Vali yardımcılarından birine veya İl Sağlık Müdürüne devredebilirken İl Sağlık Müdürü yerine Halk Sağlığı Müdürüne devredebilecektir.

4-) Yönetmeliğin “ İzinler “  başlıklı 8. Maddesi başlığı ile birlikte değiştirilmiş ve madde “ Hizmet İçi eğitim ve görevlendirme “ başlığını almıştır. Söz konusu düzenleme ile Hizmet içi eğitimler için görevlendirme süresi 1 yılda en fazla 30 gün olarak belirlenmiştir.

5-) Yönetmeliğin “ sözleşmenin yetkili merci tarafından sona erdirilmesi' başlıklı 13. Maddesinin 1. Fıkrasına “ Feshi gerektiren fiilin kişiye tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde alınan savunmalar uygun görülmediği takdirde “ ibaresi eklenmiş feshi gerektiren hallerde Aile Hekimi ve Sağlığı Elemanına savunma hakkı tanınmıştır. Yine 1. Fıkranın “ Aile Hekimi ve Aile Sağlığı elemanı sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak “ ibaresinin bulunduğu (i) bendi kaldırılmıştır. 13. Maddenin 5. Fıkrasında yapılan değişiklikle ilgili maddenin belli fıkralarına münhasır olmak üzere görevi başında kalmasında sakınca görülen Aile Hekimi ve Aile Sağlığı elemanlarının 2 aya kadar sözleşmelerinin askıya alınmak suretiyle görevden uzaklaştırılmaları yetkisi Bakan, Vali, Bakanlık Müfettişlerinde iken ; Sağlık Bakanı, Vali, Bakanlık Denetçileri veya Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Denetçileri olarak değiştirilmiştir. Yine, 13. Maddeye yeni bir fıkra eklenerek, Bu maddede yer alan fiillerin işlenmesi halinde “öğrenme tarihinden itibaren en geç iki ay içinde işlem başlatılıp takip eden altı ay içinde sonuçlandırılacağı, belirtilen fiillerin işlendiği tarihten itibaren 2 yıl içinde sözleşme sona erdirilmez ise fesih yetkisinin sona ereceği hükme bağlanmıştır.

6-) Aile Hekim ve Aile Sağlığı Elemanlarına verilecek ihtar cezalarının tespiti Mülki İdare Amirleri, İl Sağlık Müdürleri veya bunların görevlendireceği personel tarafından yapılıyorken yeni düzenleme ile Vali Yardımcıları, Bakanlık veya Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yapılacaktır.

7-) Anılan değişiklikle Sözleşmesini sona erdiren Aile Hekiminin yanında çalışan Aile Sağlığı Elemanlarının da sözleşme bitimine kadar görevlerinde bulunabilecekleri düzenlenmiştir.

8-) Aile Hekimlerinin maaşa esas puan değerlendirmesinde ilk 1000 puana kadar Uzman tabip veya tabip için 2.167-TL Aile hekimliği uzmanları için 3.139-TL ödeme yapılacağı öngörülmüşken değişiklik ile; Uzman tabip veya tabip için tavan ücretin %78,5’i, Aile hekimliği uzmanları için tavan ücretin %113,5’i,tutarında ödeme yapılacağı düzenlenmiştir.

9-) 1000 puanın üzerindeki puanlar için ise puanların 1,4418 katsayı ile çarpımı kadar ödeme yapılacağı öngörülüyorken değişiklikle; 1.000 puanın üzerinde kalan puanların tavan ücretin onbinde 5,22’si ile çarpılması sonucu bulunan tutarın ayrıca ödeneceği düzenlenmiştir.

10-) Aile hekimleri Gezici Sağlık Hizmetleri için asgari kat edilmesi gereken kilometre üzerinden ödeme alabilecekler.

11-)Gezici Sağlık Hizmetlerinde Aile Hekimleri her yüz kişi başına tavan ücretin binde 16’sı oranında değil, her kişi için tavan ücretin yüz binde 7,5’i kadar ödeme alabilecekler.

Yorumlar
    SON DAKİKA