10 Ocak 2025
  • Ankara6°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa14°C
  • Antalya15°C
  • İzmir15°C

AİLE HEKİMLERİNİN MAAŞI NE KADAR?

Aile hekimine yapılacak ödeme 5 kalemden oluşur: 1. Kayıtlı kişiler için ödenecek ücret. 2. Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi ücreti. 3. Aile sağlığı merkezi giderleri...

Aile hekimlerinin maaşı ne kadar?

08 Aralık 2010 Çarşamba 08:40

Aile hekimine yapılacak ödeme 5 kalemden oluşur: 1. Kayıtlı kişiler için ödenecek ücret. 2. Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi ücreti. 3. Aile sağlığı merkezi giderleri. 4. Gezici sağlık hizmeti giderleri. 5. Tetkik ve sarf malzemesi giderleri. Yukarıda sayılanlardan, sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi ücreti, aile sağlığı merkezi giderleri, tetkik ve sarf malzemesi giderleri ve gezici sağlık hizmetleri ödemelerinden Damga Vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz.

İlk sıradaki “Kayıtlı kişiler için ödenecek ücret” kaleminden ise hem gelir vergisi hem damga vergisi hem de sosyal güvenlik prim kesintileri yapılır. Şimdi sırasıyla bu kalemleri görelim. Sözleşmeyle çalıştırılan aile hekimi Kayıtlı kişi sayısına bakılmaksızın, ilk 1000 (bin) kişiye kadar Aile hekimliği uzmanı 2.000 TL Uzman tabip veya tabip 1.500 TL 1000 kişinin üzerindeki her kayıtlı kişi başına 1 TL’dir. Ancak, aile hekimi dışarıdan değil de sözleşme yapmadan kamudan görevlendirilmişse, kamudan aldıkları maaşlarına ilaveten 1 liralar aşağıdaki gibi azalmaktadır.

Bakanlıkça görevlendirilen (Muayenehanesi olmayan) uzman tabip ve tabip Maaş + Kişi başına 0.40 TL Bakanlıkça görevlendirilen (muayenehanesi olan) uzman tabip ve tabip Maaş + Kişi başına 0.20 TL Eğer kayıtlı kişi sayısı 4000’den fazla ise fazla olan kısım için aile hekimlerine herhangi bir ödeme yapılmaz. Örneğin, bakanlıkta memur-pratisyen doktor iken aile hekimliğine geçen (sözleşme imzalayan) birisine 3000 nüfus için 1500 + 2000 lira olmak kaydıyla 3500 lira ücret kaleminden para ödenecektir. Bu ödemeden yüzde 15’lik dilimden başlamak üzere gelir vergisi ve yüzde 16 oranında da sosyal güvenlik primi kesintisi yapılacaktır. Ayrıca, binde 6 oranında da damga vergisi kesildiğinde ele geçen net ücret 2484 lira olacaktır.

Aile sağlığı merkezi giderleri

Sözleşmeyle çalıştırılan aile hekimine hizmet verdiği merkezin kira, elektrik, su, yakıt, telefon, internet, bilgi-işlem, temizlik, büromalzemeleri, küçük onarımve tıbbi sarf malzemeleri, kapıcı, kaloriferci, personel gibi giderleri için her ay tavan ücretin % 100’ü ödenir (3120 lira).

Aile hekimin tavan ücreti
Sözleşmeyle çalıştırılan aile hekimine; 1, 2, 3, 4 ve 5. maddeler uyarınca her ay itibarıyla yapılacak brüt ödemeler toplamı ile devletçe karşılanacak sosyal güvenlik kurumu prim veya kesenekleri toplamı, tavan ücretin 6 katını (18.720 lirayı) aşamaz. Ancak detaylı incelendiğinde bir hekimin bu rakamlara ulaşma şansı yoktur.

SOSYO-EKONOMİK GELİŞMİŞLİK DÜZEYİ ÜCRETİ ÖDENECEK
Sözleşmeyle çalıştırılan aile hekimine çalıştığı bölgeye göre sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi ücreti ödenir. Bu ödemede 657 Sayılı Kanun’un 152’nci maddesi uyarınca çıkarılan Bakanlar Kurulu kararının ekinde yer alan “Kalkınmada Öncelikli Yöreler Cetveli” esas alınır. Ancak, kalkınmada öncelikli yöre sayısı düşük olduğundan her doktor bu parayı alamayabilir.



Tetkik ve sarf malzemesi giderleri
Sözleşmeyle çalıştırılan aile hekimine ihtiyaç duyduğu tetkikleri yerel sağlık idarelerinin gösterdiği laboratuvarlarda yaptırtmak ve bu tetkikler için gerekli sarf malzemelerini temin etmek amacıyla yapılacak giderler karşılığı ödeme yapılır. Yerel sağlık idarelerinin gösterdiği laboratuvarlarda yaptırılan tetkikler için belge karşılığında ödeme yapılır; belgelendirilemeyen kısım için herhangi bir ödeme yapılamaz. Ancak tetkik ve sarf malzemeleri giderleri karşılığı yapılacak toplam ödeme tutarı, tavan ücretin % 100’ünü (3120 lirayı) geçemez.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA