16 Kasım 2024
  • Ankara13°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa13°C
  • Antalya20°C
  • İzmir16°C

"AİLE HEKİMLERİNİ HASTANE ACİLİNDE DÜŞÜNMÜYORUZ"

Aile hekimlerini alanda, hastanelerden daha çok alanda ve toplum sağlığı merkezlerinde düşünüyoruz."

"Aile hekimlerini hastane acilinde düşünmüyoruz"

23 Eylül 2014 Salı 18:12

Başbakan Davutoğlu, Sağlık Bakanlığındaki bilgilendirme toplantısı sonrası soruları yanıtladı.

Uyuşturucuyla mücadele eylem planı kapsamında AMATEM ve ÇEMATEM'ler konusundaki düzenlemelerin kapsamının sorulması üzerine Davutoğlu, AMATEM ve ÇEMATEM gibi daha önce oluşturulmuş yapıların yok sayılmayacağını, bunların hepsinin, tecrübeyle revize edilmesi gereken hususlar varsa revize edileceğini, yeniden yapılandırılacağını ve güçlendirileceğini söyledi.

Torba Yasa ile getirilen aile hekimliklerinde nöbet uygulamasıyla ilgili bir soru üzerine de Davutoğlu, aile hekimlerinin bugün üzerinde en çok durdukları konulardan biri olduğunu bildirdi.

Hastaneleri tümüyle vatandaşlara açtıklarını anımsatan Davutoğlu, arada süzgeç olmayınca basit işlemler için bile büyük hastanelere gidildiğinde, hem buralardaki acil hastaların birikme dolayısıyla tedavi almasının zorlaştığını, hem de küçük ölçekte, mahallesinde, yanı başında şifa bulabilecekleri bir konuda hastaların hastanelere gitmesinin problem oluşturduğunu dile getirdi.

Bu nedenle sadece aile hekimlerinin çalışacağı bir yapı oluşturulacağını bildiren Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Orada sadece aile hekimleri olacak ve takriben her bir aile hekimine 2 bin 500 civarında hastanın düşeceği şekilde düzenleme yapılacak. Bazen bunlar 4-5 aile hekiminin bir arada çalışacağı semt toplum sağlığı merkezleri haline gelirse bir toplum sağlığı merkezi nihayetinde en fazla 10 bin kişilik bir popülasyona hitap edecek ki çok rahat akses olabilsin, oraya erişebilsinler ve hemen çözüm bulsun. Oradan hastanelere sevk gereken hususlarda hastanelere sevk edilecekler daha önemli konularda. Bu çerçevede aile hekimlerimizin bu sağlık reformunun en önemli temel taşlarından biri olduğunu düşünerek davranıyoruz. Daha çok üzerinde durulan ve tartıştığımız konu, aile hekimlerimizin mesailerinin bu toplum sağlığı merkezlerinde daha sonraki, yani Sabah 8'den akşam 8'e kadar uzatılabilmesi. Bu yolla vatandaş erişiminin sağlanması. Yoksa acilde çalışma şeklinde bir yöntem değil. Çünkü biz acilde... Zaten aile hekimlerini alanda istiyoruz. Mahallelerde, semtlerde oradaki hastalarla yan yana iç içe yaşasınlar. Hatta çocukluğundan itibaren aynı mahallede yaşıyorsa bir çocuğu belli bir olgunluk, ileri yaşlara kadar aynı doktor takip edebilsin, hikayesini bilsin, sıkıntılarını bilsin. Dolayısıyla aile hekimlerini alanda, hastanelerden daha çok alanda ve toplum sağlığı merkezlerinde düşünüyoruz."

Başbakan Davutoğlu, çalışma saatlerindeki düzenlemeye paralel olarak özlük haklarının korunacağını, ek mesai ücreti ödenmesinin söz konusu olacağını bildirdi.

Yorumlar
SON DAKİKA