15 Ocak 2025
  • Ankara7°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa7°C
  • Antalya11°C
  • İzmir10°C

AĞRI TEDAVİSİNDE RADYOFREKANS YÖNTEMİ

Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, ağrıda cerrahi dışı tedavisinde yeni bir yöntem olan radyofrekans tedavi yönteminin özellikle bel, boyun, sırt ve diz ağrılarında etkili sonuç verdiğini söyledi.

Ağrı tedavisinde radyofrekans yöntemi

30 Haziran 2015 Salı 11:14

Acıbadem Ankara Hastanesi Nöroloji ve Ağrı Kliniği Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, ağrıda (bel ağrısı, bel fıtığının ve kalça ağrılarının) cerrahi dışı tedavisinde yeni bir yöntem olan radyofrekans ve diğer girişimsel tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzun süreli ve inatçı ağrılar için günümüzde eski yıllara göre devrim olarak nitelendirilebilecek yeni gelişmeler elde edildiğini ifade eden Erdemoğlu, "Özellikle; bir türlü iyileşmek bilmeyen, sık tekrarlayan bel, sırt ve boyun ağrılarının tedavisinde farklı ağrı tedavi yöntemleri uygulanmaya başlandı. Bunların en önemlisi, cerrahi tedavi olmaksızın ağrıların hızla ve en az yan etki ile tedavi edilmesidir. Modern girişimsel tedavi yöntemleri ile kronikleşen ağrıların yüzde 90'ına artık çare bulunmaktadır. Ağrılı bir hastaya ilaç, istirahat ve fizik tedavi yöntemleriyle yeterince yararlı olunamıyorsa, cerrahi girişim düşünülmüyor veya yapılamıyorsa; minimal girişimsel yöntemler ile radyofrekans uygulaması ideal bir çözüm olabilir. Bununla beraber, hastanın ağrısının nedenine göre birkaç yöntem bir arada uygulanabilir ve bu sayede de etkinlik artırılabilir" ifadelerini kullandı.

AĞRIDA RADYOFREKANS TEDAVİSİ NEDİR VE NASIL UYGULANIR?

'Ağrıda Radyofrekans tedavisi; sürekli olarak ağrı üreten bölgedeki sinir iletim liflerinin devre dışı bırakılmasıdır' diyen Erdemoğlu, "Bu alandaki sinirlere veya dokuya hasar verilmeksizin, radyofrekansın uygulandığı bölgedeki sinirler üzerinde düzenleyici etkisinden yararlanılır. Böylelikle uzun süreli ya da kalıcı ağrı tedavisi sağlanır. Steril şartlar sağlanarak, "küçük girişim" olarak adlandırılan yolla, özel bir cihaz ve çok yüksek titreşimli bir akım, özel bir kablo ve iğne aracılığı ile yalnızca ağrıyı taşıyan sinir lifine uygulanır. Böylelikle bu cihazı kullanarak yapılan müdahalelerde belirli bir sinire, kontrollü olarak uyarı verilir ve sinirin ağrı sinyallerini iletme özelliği kaybolur" diye konuştu.

Radyofrekans uygulamasının diğer tedavi yöntemlerinden farkını anlatan Erdemoğlu, "Özellikle bel, boyun, sırt ve diz ağrılarında etkili sonuç veren radyofrekans uygulamalarının diğer tedavilere kıyasla birçok önemli avantajı vardır. İşlemgenel anlamda ağrısızdır ve ameliyat gerektirmemektedir. Son derece hassas cihazlarla, kontrollu olarak yapılır, uygulamanın yapılacağı yer, röntgen cihazı ile kesin olarak belirlenir ve elektronik cihaz tarafından belirlendiği için işlem emniyetle gerçekleştirilir" dedi.

İşlem sonrasında 4-5 gün istirahat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Erdemoğlu, "Tuvalet, banyo, yeme-içme gibi ihtiyaçlar dışında yatak istirahati önerilir. İstirahat süresinin bitiminde düzenli olarak kontrole çağrılırsınız ve gerekliyse egzersiz programına alınırsınız" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA