10 Ocak 2025
  • Ankara5°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa12°C
  • Antalya12°C
  • İzmir15°C

AĞIZ VE DİL KANSERİ DAHA ÇOK ERKEKLERDE GÖRÜLÜYOR

AĞIZ ve dil kanserleri tehlikeli ve tedavisi zor kanser türleri arasında yer alıyor ve tüm kanserler arasında görülme sıklığı açısından,..

Ağız ve dil kanseri daha çok erkeklerde görülüyor

26 Kasım 2010 Cuma 12:04

AĞIZ ve dil kanserleri tehlikeli ve tedavisi zor kanser türleri arasında yer alıyor ve tüm kanserler arasında görülme sıklığı açısından 8. sırada bulunuyor. Özellikle erkeklerde görülen ağız ve dil kanserinde erken teşhis büyük önem taşıyor. Bilimsel raporlara göre ABD’de yılda 30 bin civarında ağız kanseri vakası görülüyor. Ölüm hızı açısından değerlendirildiğinde, hastalığa erkeklerde 0.27 kadınlarda ise 0.17 oranında rastlanıyor. Doç. Dr. Tosun Tosun, bu nedenle ağız sağlığına dikkat edilmesi ve diş muayenesinin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

SİGARA EN BÜYÜK NEDEN
Ağız kanseri, hemen ve kolayca fark edilmediği için çok tehlikeli bir kanser türü olarak görülüyor. Nedeni tam olarak bilinmese ve genetik faktörlerin etkisi üzerinde durulsa da sigara ve puro içip tütün çiğneyenlerle çok içki içenlerin bu hastalığa yakalanma olasılıkları daha yüksek bulunuyor. Tedavi edilebilir bir hastalık olmasında erken teşhis edilmesi önemli rol oynuyor.

KESİN TEŞHİS İÇİN İĞNE BİYOPSİSİ
Hastaların ağız yaraları veya ağrılı durumlarla ilgili şikâyetleri olması halinde zaman geçirmeden ilgili hekime başvurmaları gerekiyor. Ağız ve dil kanserleri genellikle sinsi ilerleyen kanserler olduğu için çoğunlukla rutin diş muayenesi sırasında saptanıyor. Şüpheli bölgelerden “toulidin blue” ya da “metilen mavisi” içeren likit preparatlarla yapılan gargara ve boyama metodu, ön tanı konulmasını sağlıyor. Başka bir tanı yönteminin ise “lourusans metodu” ile çalışan ışık kaynakları olduğu belirtiliyor. Kesin teşhis için iğne biyopsisi yapılıyor.

Tedaviye geç kalınması çok tehlikeli
Doç. Dr. Tosun Tosun, “Tedavi; tümörün yerine, büyüklüğüne, türüne ve hastalığın hangi aşamada olduğuna bağlı olarak değişir” diyor ve yaşla birlikte genel sağlık durumunun da dikkate alınması gerektiğini belirtiyor. Cerrahi ve radyasyon tedavisinin yanında bazı hastalara kemoterapi de uygulanıyor. Ağız dokularının hızlı hareket etmesi nedeniyle bu bölgede hızlı ilerleyen kanser türleri için erken teşhis çok önemli görülüyor. Tedaviye geç kalınması durumunda; dil, alt veya üst çenelerin tüm olarak çıkartılması gibi hastanın yaşamkalitesini oldukça düşüren sorunlar veya kanserinmetastaz yaparak vücudun diğer bölgelerine yayılması söz konusu olabiliyor. Hastalığa diş hekimleri, kulak-burun-boğaz uzmanları ya da plastik cerrahlar tanı koyarken, tedavisinde KBB uzmanları, plastik cerrah ve onkologların işbirliği içinde hareket etmeleri gerekiyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA