25 Kasım 2024
  • Ankara0°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa8°C
  • Antalya11°C
  • İzmir10°C

AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEMENİN YOLLARI

Mangal partileri, yoğun asitli yiyecekler. Hepsi ağzınızda kötü bir koku bırakabilir. İşte ağız kokusundan kurtulmanın yolları.

Ağız kokusunu önlemenin yolları

30 Temmuz 2010 Cuma 09:40

Yaz aylarında genellikle daha fazla yiyecek tüketiriz. Mangal partileri, yoğun asitli yiyecekler bu aylar da sıkça tercih ettiğimiz beslenme biçimidir. Fakat bu yiyecekler ağzımızda oldukça kötü bir koku bırakabilir. Tatil keyfinin daha uzun süreli yaşayabilmek, konuşurken ve gülerken çevremizdeki insanlara daha ferah bir nefes ile yaklaşmayı kim istemez ki ağız ko kusundan kurtulmak için yapabileceklerimiz konusunda Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, uygulanması oldukça basit olan bilgiler verdi...

AĞIZ KOKUSUNA NELER YOL AÇAR?

“Ağız ko kusuna sebep olan yiyeceklerin başında karbonhidrat bakımından zengin olan besinler gelir. Örneğin kırmızı et tüke timi genelde yaz aylarında da ha çok ter cih edi lir. Kır mı zı et vü cut tan tam 48 saat içerisinde atılır. Aynı zamanda sarımsaklı yiyecekler sucuk ve pastırma gibi yiyecekler de özellikle mangal severlerin vazgeçilmezidir. Baharatlı yiyecekler de genellikle Türk mutfağında sıkça tüke tilir. Fakat bu yiyecekler vücut tarafın dan geç atı lır ve bün ye de dur duğu süre boyunca ağızda kötü bir ko ku bırakır.”

HANGi ÜRÜNLERi TÜKETMELiYiZ?

Daha sağlıklı bir yaşam içinde sebze, meyve ve süt ürünleri gibi besinlerin tüke tilmesi her za man da ha iyi dir. Diş sağ lı ğı ve ağız kokusuna iyi gelen yiyecekler ise maydanoz, kereviz, peynir, kivi, yoğurt, çilek, elma, balık ve kuru yemişler içerdiği besin değerleri ve çiğneme bakımından lifli yiyecekler her zaman ağız ko kusunun giderilmesinde daha etkilidir.

TARÇIN VE NANE KULLANIN

-Yaz aylarında et ve sarımsaklı yiyeceklerden sonra ağız içi bakterilerle savaşan bir baharat olduğu için tarçın kullanın.

-Kötü kokuya sebep olan ağız kuruluğunu engellemek için daha fazla su için, diş çürüklerine sebep olacağından basit şeker tüketiminizi azaltın.

-Yiyeceklerle tükürük salgısının iyice karışması ve ağızda yemek parçası kalma olasılığının azalması için lokmaları iyi çiğneyin.

-Diş fırçasının çıkaramadığı yerlerdeki bakteri ve yemek artıklarını sökebileceği için diş ipi kullanın.

-Ağız kokusunu önlemek için doğal kaynaklardan da yararlanılabilir. Yemeklerden sonra Naneli sakızlar ve nane kullanılabilir.

-Yaz aylarında meyve bol olduğu için öğün aralarında taze meyve yiyin

-Uzun süre aç kalmayın

-Kötü kokuya sebep olan ağız kuruluğuna neden olduğundan ve diş eti hastalıklarına da zemin hazırlayarak ağız kokusu oluşturacağından sigara içmeyin.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA