23 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya11°C
  • İzmir9°C

AB'DEN ÇAD GÖLÜ HAVZASINDAKİ İNSANİ KRİZLE MÜCADELE İÇİN 102,5 MİLYON AVRO

AB Komisyonu, Çad Gölü havzasında yaşanan insani krizi hafifletmek için 102,5 milyon avro finansman taahhüdünde bulundu.

AB'den Çad Gölü havzasındaki insani krizle mücadele için 102,5 milyon avro

24 Ocak 2023 Salı 11:26

Nijer'in başkenti Niamey'de 2 gün sürecek 3. Çad Gölü Havzası Üst Düzey Konferansı başladı.

AB Komisyonundan yapılan açıklamaya göre Almanya, Norveç ve Nijer hükümetleriyle Birleşmiş Milletlerin (BM) ortaklaşa organize ettiği konferansın açılışı Nijer Dışişleri Bakanı Hassoumi Massaoudou tarafından yapıldı.

Konferansa Çad Gölü havzasındaki ülkeler Kamerun, Nijer, Nijerya ve Çad ile Almanya, Norveç ve BM'den 300'den fazla temsilci katıldı.

Konferansta AB Komisyonu, Çad Gölü havzasındaki ülkelerde giderek kötüleşen insani durumu iyileştirmek için 102,5 milyon avro finansman taahhüdünde bulundu.

Buna göre bu yıl içinde Nijerya için 34 milyon, Nijer için 25 milyon, Çad için 26,5 milyon ve Kamerun için 17 milyon avro finansman ayrılacak.

Söz konusu finansman, çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilmiş kişilere sağlık hizmeti sunmak, karşılaştıkları akut gıda güvensizliğinin etkilerini azaltmak ve bölge halkını afetlere karşı hazırlamak gibi konu başlıkları için kullanılacak.

- 30 milyon nüfus yaşıyor

Nijerya'nın kuzeydoğusu, Kamerun'un uzak kuzeyi, Nijer ve Çad'ın belli kısımlarını kapsayan Çad Gölü havzası, Afrika kıtasının yüzde 8'ini kaplıyor ve 30 milyon nüfusu barındırıyor.

Dünyanın insani krizler açısından en kırılgan bölgelerinden biri olan Çad Gölü havzasında çatışmalar gıda güvensizliğine neden olurken hızlı nüfus artışı ve iklim değişikliğinin etkileri de uzun süreli insani krizlere yol açıyor.

Çatışmalar ve iklim değişikliğinin etkileri, bölge halkının yarısından fazlasının geçim kaynağı olan tarım, hayvancılık ve balıkçılığı olumsuz etkiliyor.

Gıda ve Tarım Örgütü tarafından "dünyanın en önemli tarım mirası alanlarından" biri olarak değerlendirilen Çad Gölü havzasında 5,3 milyon kişinin çatışmalar nedeniyle yer değiştirmek zorunda kaldığı biliniyor.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) 2017'de paylaştığı bilimsel çalışmada, Çad Gölü'nün 1964'teki haline nazaran 10 kat küçülmüş olduğu ortaya çıkmıştı.

Çad Gölü Havzası Üst Düzey Konferansı ilk kez 2017'de Norveç'in başkenti Oslo'da, daha sonra da Almanya'nın başkenti Berlin'de 2018'de düzenlenmişti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA