76. DÜNYA SAĞLIK ASAMBLESİ CENEVRE'DE BAŞLADI
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) en üst karar alma organı olan Dünya Sağlık Asamblesi'nin (DSA) 76'ncısı başladı.
21 Mayıs 2023 Pazar 19:58
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: "Herkes için sağlık ve esenlik arzumuzu gerçekleştirebiliriz. Ancak bunu tüm dünya birlikte çalışırsa, ülkeler arasındaki ilişkileri zorlayan gerilimlere rağmen işbirliği yaparsa başarabiliriz"
İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayan DSA'nın açılış programına, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un yanı sıra DSÖ'ye üye ülkelerin devlet başkanları ve delegasyonları, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, büyükelçiler ve diğer davetliler katıldı. Bazı liderler ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise toplantıya video mesaj gönderdi.
Guterres, BM üyesi ülkelerin 75 yıl önce bir araya gelerek DSÖ'yü kurduğunu anımsatarak, DSÖ'nün kuruluşundan bu yana insan sağlığı açısından önemli ilerlemelerin yaşandığını vurguladı.
Bu süreçte küresel ortalama yaşam süresinde yüzde 50'ye yakın artış ve bebek ölüm oranlarında son 30 yılda yüzde 50 düşüş olduğunu kaydeden Guterres, çiçek hastalığının ortadan kaldırıldığını ve çocuk felcinin yok olmanın eşiğine geldiğini belirtti.
Guterres, "(Sağlık alanında) Ancak ilerlemeler tehlikede. Savaş ve çatışmalar milyonları tehdit ediyor. İklim krizi milyarlarca insanın sağlığını tehlikeye atıyor." diye konuştu.
Kovid-19 salgını konusunda durumun iyiye gittiğini belirten Guterres, geçmiş yıllardaki kazanımları kaybetme ve DSÖ'nün sürdürülebilir kalkınma amaçlarından uzaklaşma riskiyle karşı karşıya olunduğunun da altını çizdi.
Guterres, "Ancak bu kaçınılmaz değil ve ilerleme yoluna dönebiliriz. Herkes için sağlık ve esenlik arzumuzu gerçekleştirebiliriz. Ancak bunu tüm dünya birlikte çalışırsa, ülkeler arasındaki ilişkileri zorlayan gerilimlere rağmen işbirliği yaparsa başarabiliriz." ifadelerini kullandı.
BM Genel Sekreteri, tüm ülkelere yüksek sağlık standartlarına ulaşmak için birlikte çalışma ve DSÖ'ye destek olma çağrısında da bulundu.
- "Kovid-19 nedeniyle yaklaşık 7 milyon ölüm rapor edildi"
Ghebreyesus ise DSÖ'nün geçmişteki genel direktörleri döneminde sağlık alanında yapılan çalışmalara ve hastalıklarla mücadelelere değindi.
DSÖ'nün kuruluşundan bu yana aşı alanında sağlanan ilerlemeye değinen Ghebreyesus, "Bugün 30 hastalık aşı ile önlenebilir. DSÖ'nün tüm çocukların aşılara erişimini sağlamak için ülkelere verdiği destek sayesinde her yıl 4 milyondan fazla ölümün önlenmesine yardım ediyoruz." dedi.
Ghebreyesus, aşının, insanlık tarihinin en güçlü buluşlarından biri olduğunu vurgulayarak, "Aşılar sayesinde bir zamanlar korkulan difteri, tetanoz, kızamık ve menenjit gibi hastalıklar artık kolayca önlenebiliyor. İlk defa sıtmanın aşı ile önlenebilir bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz." diye konuştu.
Aşıların, Kovid-19'un küresel bir halk sağlığı acil durumu olmasının sona erdirilmesinde kritik rol oynadığının altını çizen Ghebreyesus, aşılar sayesinde çocuk felcinin yok olmanın eşiğine geldiğini de anımsattı.
Ghebreyesus, tarih boyunca yaşanan salgın hastalıkların ve pandemilerin dünyaya dersler verdiğini, bu süreçlerin dünyayı daha güvende tutmak için anlaşmalarla sonuçlandığını dile getirdi.
Buna rağmen dünyanın, yüzyılın en büyük sağlık krizi olan Kovid-19'a hazırlıksız yakalandığını kaydeden Ghebreyesus, Kovid-19'un son üç yılda dünyayı olumsuz etkilediğini anımsattı.
Ghebreyesus, "Kovid-19 nedeniyle yaklaşık 7 milyon ölüm rapor edildi ancak biz bu rakamların birkaç kat daha fazla olduğunu biliyoruz. Pandemi, sağlık sisteminde ciddi aksamalara neden olurken, derin ekonomik, sosyal ve siyasi krizleri de beraberine getirdi." dedi.
Kovid-19'un henüz bitmediğinin ve can almaya devam ettiğinin altını çizen Ghebreyesus, ancak Kovid-19'un artık uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumunu temsil etmediğini vurguladı.
Ghebreyesus, DSÖ'nün kurulmasının ardından sağlık alanında büyük gelişmeler yaşandığını, bu dönemde 42 ülkenin sıtmayı ortadan kaldırdığını, HIV ve tüberküloz salgınlarının gerilediğini ifade etti.
DSÖ'nün bu başarıların tek sahibi olmadığını, üye ülkeler ve partnerlerin de bu başarıda payı olduğunu kaydeden Ghebreyesus, "Ancak DSÖ olmasaydı dünyanın aynı gelişmeleri göreceğini hayal etmek zor. Bugünün zorlukları, 1948'de (DSÖ'nün kuruluş tarihi) karşılaştığımız zorluklardan çok farklı. Bulaşıcı olmayan hastalıklar artık küresel ölümlerin yüzde 70'ini oluşturuyor. Tütün hala her yıl 8,7 milyon kişiyi öldürüyor. Kovid-19 salgını, akıl sağlığı bozukluklarının büyük yükünü ve sağlık hizmetlerinin zayıflığını gösterdi." dedi.
"Hayat kurtarmak" ve "herkes için sağlık" gibi konulara odaklanacak 76. DSA, 30 Mayıs'ta sona erecek.
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödülAstraZeneca Türkiye, sağlıkta eşitlik ve toplumsal fayda sağlama vizyonuyla hayata geçirdiği 3 farklı projeyle İstanbul Marketing Awards 2024'te 4 ödüle birden layık görüldü.20 Aralık 2024 Cuma 15:28DİĞER HABERLER
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildiİSTİB Başkanı Ali Kopuz: - "Türkiye'nin tarımsal hasılasını yükseltmesi ve potansiyeline ulaşmasının yegane yolu teknoloji ve katma değerli ürünlerden geçiyor"20 Aralık 2024 Cuma 12:13BASIN HABERLERİ
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Süleyman Cem Akıl ve Dr. İbrahim Günaydın, 21 klinikten 42 hekimin katıldığı simülasyon yarışmasında birincilik elde etti.20 Aralık 2024 Cuma 11:58ÜNİVERSİTELER
- TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı- Komisyon Başkanı Yıldız Konal Süslü:19 Aralık 2024 Perşembe 16:58BASIN HABERLERİ
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuruSosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru yayımlandı.19 Aralık 2024 Perşembe 16:13DİĞER DUYURULAR
- Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandıAdana'da yaya geçidinde yol verme meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir doktoru bıçakla yaralayan otomobil sürücüsü tutuklandı.19 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 17:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2024/49 konulu duyuru yayımlandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 16:10DİĞER DUYURULAR
- "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandıÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ile Method Research Company tarafından gerçekleştirilen "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:58ÜNİVERSİTELER
- Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandıÇarşamba Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan şaşılık ameliyatı sayesinde hastalar, artık ilçe dışına gitmek zorunda kalmıyor.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:53GÖZ HASTALIKLARI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel