02 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa10°C
  • Antalya17°C
  • İzmir15°C

'7 KİŞİDEN 1'İ KRONİK BÖBREK HASTASI'

Bezmialem Vakıf Üniversitesi ile gerçekleştirilen işbirliği anlaşması kapsamında Türkiye'ye gelen Johns Hopkins Üniversitesi'nden Dr. Steve Sozio Türkiye'nin kronik böbrek hastalığı rakamlarına dikkat çekti.

'7 kişiden 1'i kronik böbrek hastası'

22 Şubat 2015 Pazar 07:02

Türkiye'nin kronik böbrek hastalığı rakamları ile Amerika Birleşik Devletleri'ni karşılaştıran Dr. Steve Sozio, Türkiye'deki rakamın yüzde 2 daha fazla olduğunun altını çizdi.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi ile Johns Hopkins Üniversitesi arasında, tıp eğitiminde güncel standartların yakalanması ve kalitenin yükseltilmesine yönelik işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında Johns Hopkins Üniversitesi akademisyenleri Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde derslere katılarak öğrencilerle çalışmalarda bulunacak.

AVRUPA'DA İLK İŞBİRLİĞİ TÜRKİYE İLE

Tıp eğitimi alanında Avrupa'da işbirliği yaptıkları ilk üniversitenin Türkiye'den Bezmialem Vakıf Üniversitesi olduğunu belirten Johns Hopkins Üniversitesi'nden Dr. John Sperati, Bezmialem Vakıf Üniversitesi'ni seçme nedenlerini şu sözlerle ifade etti: "Johns Hopkins 1800'lerden bu güne tıp eğitiminde önder bir kuruluştur. Özellikle temel bilimlerin klinik bilimlere aktarılmasında önemli merkezlerden biri olmuştur. Yeni bir üniversite olmasına rağmen Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nin tıp eğitimine Johns Hopkins Üniversitesi kadar önem verdiğini gördük ve kendi tecrübelerimizi buradaki öğrenciler için kullanmaya karar verdik.

"Johns Hopkins'in uzun yıllardır farklı üniversitelerle değişik düzeyde ilişkileri ve anlaşmaları oldu.Bunlardan bir tanesi Singapur'daydı. Singapur'da araştırma laboratuvarının kurulması ve araştırmaların yapılması üzerine bir anlaşma yapıldı. Anlaşma yaptığımız bir diğer üniversite Malezya'daydı. Malezya'daki üniversiteden öğrenciler ilk kez bu yıl mezun olacaklar. Bunun dışında Orta Doğu'da kısa süreli eğitim programlarımız oldu. Özellikle sağlık alanında hastane hizmeti anlamında anlaşmalar yaptık. Ama Bezmialem Vakıf Üniversitesi özellikle tıp eğitimi anlamında Avrupa'da işbirliği yaptığımız ilk üniversitedir."

İKİ ÜNİVERSİTE ORTAK MÜFREDAT HAZIRLADI

Anlaşma ile tıp fakülteleri arasında ortak ve birbirine paralel bir müfredat geliştirilerek, iki kurumda görev alan akademisyenler arasında sürekli bilgi paylaşımı ve iletişim sağlanacak. Johns Hopkins School of Medicine'da son 5 yıldır uygulanmaya başlanan "Scholarly Concentration Module" (Bilimsellik Komitesi) programı Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde de 2015-2016 eğitim-öğretim yılında başlatılacak.

Bilgiyi sorgulayan hekimler yetiştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Dr. John Sperati, "Amacımız bir Tıp Fakültesi'nde sadece bilgiyi alan bireyler yetiştirmek değil. Aynı zamanda onu sorgulayan ve üreten hekimler yetiştirmek. Bununla ilgili olarak Johns Hopkins'de müfredatta yer alan "Scholarly Concentration Module" (Bilimsellik Komitesi) dediğimiz bir komitenin Bezmialem Vakıf Üniversitesi müfredatına alınması konusunda karar verdik. Çünkü öğrencilerin konulara eleştirel yaklaşması ve öğrendiklerini sorgulamasını önemli buluyorum. Bu komitenin 3. sınıfta başlamasına karar verdik" dedi.

BEZMİALEM ÖĞRENCİLERİNE JOHNS HOPKİNS İLE ARAŞTIRMA FIRSATI

Öğrencilere, kendilerine sunulan bu fırsatı etkili bir şekilde kullanmaları konusunda tavsiyede bulunan Dr. Sperati, "Johns Hopkins, Amerika Birleşik Devletleri'nde en fazla burs ve araştırma fonunun verildiği eğitim kurumu. Dolayısıyla öğrencilerimizin de bu fonlardan yararlanma ve Johns Hopkins ile birlikte araştırma yapma şansları olabilecektir" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE 11 MİLYON KİŞİ KRONİK BÖBREK HASTASI

Johns Hopkins'in kronik böbrek hastalığını takip eden önemli merkezlerden biri olduğunun da altını çizen Dr. Steve Sozio Türkiye'ye gelmeden önce Türkiye'nin kronik böbrek hastalığı rakamlarını gözden geçirdiğini ifade etti. Yaptığı inceleme sonucu değerlendirmede bulunan Dr. Sozio, "Bir nefrolog ve epidemiyolog olarak özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde kronik böbrek rahatsızlığı ile ilgili çok veriye sahibiz. Johns Hopkins bu anlamda kronik böbrek rahatsızlığını takip eden önemli merkezlerden bir tanesi. Bezmialem'e gelirken Türkiye'de kronik böbrek hastalığı insidansı ve prevalansı ile ilgili yapılan çalışmaları da görme şansım oldu. Amerika Birleşik Devletleri'nde kronik böbrek rahatsızlığı insidansının yüzde 13.7 olduğunu Türkiye'de ise yüzde 15.7 olduğunu, yani yüzde 2 daha fazla olduğunu gördüm. Türkiye'de sizin verilerinize göre 11 milyon kronik böbrek hastası var ve bu oldukça büyük bir rakam. Biz de şu an öğrencilerinizle beraber ABD ve Türkiye verilerini karşılaştırdık. Bu 11 milyona bakınca aslında Türkiye'de 7 kişiden biri kronik böbrek hastası ve bunun da sizin için ciddi bir sorun olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

KRONİK BÖBREK HASTALIĞI İÇİN NASIL ÖNLEMLER ALINMALI

Amerika'da kronik böbrek hastalığının ilerlemesi ve sayısının azalmasını hedeflediklerini belirten Dr. Sozio, "Türkiye'de olduğu gibi bizim de hedeflerimizden bir tanesi hipertansiyon ve diyabet hastalarının erken dönemde tanısını koyup tedavi etmek. Hipertansiyon deyince işin içine tuz tüketimi de giriyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde de tuz tüketimini azaltmaya gayret etmeye çalışıyoruz. Aynı uygulamanın Türkiye'de de yapıldığını biliyorum. Tuz tüketim miktarı ile ilgili birtakım düzenlemelere gidildiğini biliyorum. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

HEDEF BİLİM İNSANI YETİŞTİRMEK

Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nin en önemli misyonlarından birinin bilim üretmek olduğunu vurgulayan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, "Amacımız bilimsel düşünen öğrenciler yetiştirmek olduğu için Johns Hopkins'de olup bizim tıp fakültelerimizin müfredatında yer almayan "Bilimsellik Komitesi"ni tıp eğitimi müfredatına almak için bir anlaşmaya vardık. İlerleyen yıllarda öğrencilerimiz 5'inci veya 6'ncı sınıfa geldiklerinde Johns Hopkins Üniversitesi'ndeki öğrencilerle de zaman geçirebilecekler" dedi.

ÖĞRENCİLERİMİZ İLE JOHNS HOPKİNS'İ ZİYARET EDECEĞİZ

Bezmialem Vakıf Üniversitesi öğrencilerinin derslerde çok heyecanlandıklarını ifade eden Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, "Öğrencilerimiz Johns Hopkins'in hocalarıyla tanışmak için birbiriyle yarıştı. Johns Hopkins akademisyenleri ise ilk ziyaretlerinde öğrencilerimizden çok etkilendiklerini söylediler. Planlarımız arasında öğrencilerimizle Johns Hopkins'i ziyaret etmek de var. Akademisyenler beklentilerinin üstünde öğrencilerle karşılaştıklarını ifade ettiler" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA