25 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa3°C
  • Antalya7°C
  • İzmir7°C

3 TÜRK BİLİM ADAMINDAN ÖNEMLİ BULUŞ

Prof. Dr. Nejat Olgaç, kök hücre ve tüp bebek çalışmalarını hızlandıracak yeni yöntem geliştirdi. Prof. Dr. İdris Yücel, kemoterapi yüzünden çıkan yaraları kınayla tedavi etti.

3 Türk bilim adamından önemli buluş

19 Eylül 2007 Çarşamba 10:06

* Prof. Dr. Nejat Olgaç, kök hücre ve tüp bebek çalışmalarını hızlandıracak yeni yöntem geliştirdi. * Prof. Dr. İdris Yücel, kemoterapi yüzünden çıkan yaraları kınayla tedavi etti. * Doç. Dr. Murat Canpolat, vücuttan parça alınmadan kanser teşhisi yapmayı başardı.

Tüp bebek çalışmaları artık daha hızlı olacak
ABD’nin Connecticut Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nejat Olgaç ve başında bulunduğu araştırmacılar, tüp bebek ve kök hücre oluşumlarını önemli oranda hızlandırmayı başardılar. Nejat Olgaç, “Buluşumuz sadece kök hücre konusunda değil, aynı zamanda tüp bebek ve klonlama sahalarında da çok etkili ve pratik klinik uygulamaları beraberinde getirecek” dedi. Olgaç’ın verdiği bilgiye göre, “Ros-Drill (rasyonel titreşimli delici)” olarak isimlendirilen bu buluş sayesinde araştırmacılar, fareler üzerinde yapılan biyolojik testlerde oldukça “hızlandırılmış, yüksek hassasiyette ve otomatik duruma getirilmiş tüpte” yavru yetiştirme ve klonlama sonuçları gözlemlediler.

2- Kemoterapi yarasına ‘kına’lı tedavi
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan bir çalışmada, meme ve bağırsak kanseri tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak meydana gelen el ve ayak yaraları kına ile tedavi ediliyor. OMÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbı Onkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İdris Yücel, yaklaşık 9 ay boyunca el ve ayaklarında yara meydana gelen 20 hastaya kına yakarak yaralarını iyileştirdiklerini anlattı. Yücel, çalışmayı 17. Ulusal Kanser Kongresi’nde de sunduklarını söyledi.

3- Biyopsi yapmadan kanser teşhisi
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Canpolat tarafından geliştirilen optik biyopsi tekniği sayesinde kanserli hücreler vücuttan operasyonla parça alınmadan anında teşhis edilmeye başlandı. Geliştirdiği sistem için ABD’den patent aldığını anlatan Canpolat, sistem sayesinde kanser şüphesi bulunan kişilerin vücudundan operasyonla parça alınmasına gerek kalmayacağını vurguladı. Sistemi rahim ağzı ve deri kanseri için teşhis, beyin kanserinde de kanserli dokunun sınırlarını belirlemede kullandıklarını anlatan Canpolat, şöyle konuştu; “Sistem aslında bütün kanser türleri için kullanılabilir. Ancak hepsi için ayrı ayrı çalışmak gerekiyor. Çünkü doku yapıları, ışın etkileşimleri farklı olabiliyor. Kullandığımız sistem tamamen güvenilir ama yeni bir sistem olduğu için henüz üzerindeki çalışmalar sürüyor.”

Türkiye

Yorumlar
SON DAKİKA