22 Kasım 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa19°C
  • Antalya20°C
  • İzmir21°C

26. ULUSLARARASI İŞ FORUMU'NDA "GIDA GÜVENLİĞİ VE NESLİN MUHAFAZASI" ELE ALINDI

MÜSİAD EXPO kapsamında gerçekleştirilen 26. Uluslararası İş Forumu'nda (IBF) "gıda güvenliği ve neslin muhafazası" ele alındı.

26. Uluslararası İş Forumu'nda "gıda güvenliği ve neslin muhafazası" ele alındı

03 Kasım 2022 Perşembe 19:33

Sağlık Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay: "(Gıda güvenliği ve güvenli gıdaya erişim) Hassasiyetle üzerinde durulması gerekiyor. Bu noktada da gerekli iş birliklerini yürüterek Bakanlığımız adına gerekli sorumlulukları almaktayız"

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı: "Bu fuar vesilesiyle 100 binin üzerinde bir ziyaretçi bekliyoruz ve fuar sonunda da 5 milyar doların üstünde bir ticaret hacmi oluşturmayı hedefliyoruz"

Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu 19. MÜSİAD EXPO 2022 Ticaret Fuarı, TÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi'nde devam ediyor.

Uluslararası İş Forumu'nun açılışında konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay, Bakanlığın sağlıklı nesillerin yetişmesi için yaptığı faaliyetlere değinerek, değişen dünya koşullarında kendilerini bu amaca ulaşma noktasında her zaman güncellemeleri ve geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

Sağlığın her alanında faaliyetlerinin sürdüğünü ifade eden Tolunay, "Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü aracılığıyla da vatandaşlarımızın sağlıklı olma ve sağlıklarını koruma noktasında çalışmalarımız olmakta. Bununla beraber burada vatandaşlarımızı hem bilinçlendirme hem de eğitme noktasında da sürekli faaliyetlerimiz devam etmekte." dedi.

Tolunay, hasta olan vatandaşlara yönelik tedavilerin uluslararası standartlara uygun yapıldığını belirterek, "İlaç tedavisinin etkili, güvenli ve kaliteli sağlanması noktasında da Bakanlığımız dünya standartlarında iş yapmakta. Şu an için dünyadaki uluslararası tüm denetleyici ve regülasyon yapan yetkin kuruluşların hepsiyle akredite durumdayız." diye konuştu.

Gıda güvenliği ve güvenli gıdaya erişimin önemine değinen ve bu konunun hassasiyetle üzerinde durulması gerektiğinin altını çizen Tolunay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu noktada da gerekli iş birliklerini yürüterek Bakanlığımız adına gerekli sorumlulukları almaktayız. Örnek verecek olursak, özellikle bebek mamalarında ve tıbbi amaçlı beslenme ürünlerinin son derece sıkı kontrolleri, özel kontrollere tabi tutularak onaylanması gibi hususlar bizim önceliklerimiz arasındadır. Bunun dışında gıda takviyesi gibi ürünlerin sağlık beyanı kullanımını vatandaşlarımızın yanlış yönde yönlendirilmemeleri için son derece titizlikle kontrol etmekteyiz. Sağlık Bakanlığı olarak vatandaşlarımızın sağlığı konusundaki sorumluluklarımızı büyük bir özenle yerine getirmekte, gerekli iş birliklerinin yürütülmesi noktasında da son derece hassas davranmaktayız."

- "IBF ile ortak ticaret ve yatırım ilişkilerine yön vermek istiyoruz"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı da Derneğin 13 bini aşkın üyesi ve üyelerinin temsil ettiği 60 bin işletmenin 2 milyon kişiye istihdam sağladığını bildirdi.

Asmalı, MÜSİAD'ın Müslüman iş adamları arasında global bir iş birliği kurulması misyonunu sürdürdüğünü ifade ederek, her sahada ve her ölçekte iş birliği anlayışıyla ortaklıkları derinleştirmek için çalıştıklarını söyledi.

Forumu düzenlemekteki amaçlarına değinen Asmalı, "Türkiye'den Cezayir'e, Suudi Arabistan'dan Tunus'a, Malezya'dan Endonezya'ya kadar pek çok ülkenin öncü sivil toplum örgütleri ile dünya genelindeki Müslüman iş adamlarının ortak ticaret ve yatırım ilişkilerine yön vermek amacıyla yola çıkan forumun 26'ncısını yapıyoruz." dedi.

Kongrelerin ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine sağladığı katkılara işaret eden Asmalı, yurt dışı şubeler, dünyanın dört bir yanındaki iş insanları ve ilgili STK temsilcileri ile büyük bir iletişim halinde çalıştıklarını anlattı.

Asmalı, dün başlayan fuarın 100 bin metrekareye yakın alanda 500'den fazla katılımcılıyla çok yoğun bir şekilde devam ettiğini aktararak, "Belki de MÜSİAD tarihinin şu ana kadar en yüksek katılımlı fuarı oldu. Bu fuar vesilesiyle 100 binin üzerinde bir ziyaretçi bekliyoruz ve fuar sonunda da 5 milyar doların üstünde bir ticaret hacmi oluşturmayı hedefliyoruz." dedi.

- "Helal gıda meselesi Müslümanların önemli sorunlarından"

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı ise helalinden beslenme, beslenirken nimetlerin sahibini hatırlama ve sonrasında bir şükür haline bürünmenin İslam dininin kendilerine öğrettiği temel hususlardan olduğunu söyledi.

Helal gıda meselesinin bugün Müslümanların önemli sorunlarından olduğunu vurgulayan Karslı, "Özellikle Müslümanların azınlık olarak bulundukları coğrafyalarda helal hassasiyetinin korunması noktasında ciddi güçlüklerle karşılaşıldığı bir gerçektir. İslamofobik eylemlerin kışkırtmasıyla daha da derinleşen bu sorun Müslümanlar için bir helal ile var olma, yani kimlik mücadelesine dönüşmektedir." diye konuştu.

Karslı, dünyada helal hassasiyeti taşıyan önemli bir nüfus bulunduğunu ve bu nüfusun hassasiyetlerini ticari olarak değerlendirmenin doğru olmadığını ifade ederek, helal ölçülere uygun gıda ve beslenme hassasiyeti taşıyan insanların talebiyle oluşan pazardan pay alabilmek adına helal gıda belgeli ürünler ortaya koyan firmaların varlık gösterdiğini kaydetti.

Helal üretim konusunda gerçek İslami hassasiyetin gösterilmesi gerektiğine işaret eden Karslı, burada işletmelerin hassasiyetler yerine karı öncelemelerinin doğru olmadığını vurguladı.

- "Gıda güvenliği için tüm ülkeler stratejilerini yeniden kurgulamaya mecbur"

IBF Başkanı Erol Yarar, küresel çapta yaşanan krizlerin gıda güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü, salgın döneminde yaşanan tedarik ve lojistik zincirlerin bozulmasının zararları henüz telafi edilememişken yaşanan bölgesel çatışmaların da küresel bir gıda sıkıntısı ve dar boğaza yol açtığını söyledi.

Gıda güvenliğini teminat altına almak konusunda tüm ülkelerin stratejilerini yeniden kurgulamaya mecbur kaldığını ifade eden Yarar, gıdaya güvenli bir erişim sağlanması kadar bir diğer hususun da gıdanın güvenirliliği olduğunu vurguladı.

Gıdanın güvenilirliğine ilişkin değişimlerin, doğrudan insan sağlığı ve genetiğine etki ettiğine dikkati çeken Yarar, 26. IBF'de helal ve temiz gıda kavramlarının ele alacağını, ayrıca bu konuya ilişkin Konya'da da gelecek yıl bir etkinlik düzenleyeceklerini bildirdi.

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu da helal sertifikalarının nasıl verildiğine ve işlevlerine ilişkin bilgiler paylaştı.

Soylu, "HAK, 2019'da gıda alanında belgelendirme yapan kuruluşlara yönelik başlattığı akreditasyon faaliyetlerini 2022 itibarıyla kozmetik, turizm, personel belgelendirme ve laboratuvar akreditasyonları alanlarına da genişletti. 3 yıllık sürede 25 ülkeden 80'in üzerinde akreditasyon başvurusu alındı. Bu başvurulardan 27 tanesi olumlu sonuçlandı. Bu suretle 800'e yakın helal belgesi verildi." diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA