22 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa21°C
  • Antalya17°C
  • İzmir19°C

'20 KİLODAN NASIL KURTULDUM?'

Bugünden itibaren birkaç gün sürecek bu yazılarımla, size beni 'dehşete düşüren' 20 kilodan nasıl kurtulduğumu anlatmaya çalışacağım. Sizin de kilolarınızla başınız dertteyse, ilk önerim, "Kilo ile düşünmekten vazgeçmeniz!'

'20 kilodan nasıl kurtuldum?'

08 Temmuz 2016 Cuma 16:20

İSMET BERKAN YAZIYOR / 20 KİLODAN NASIL KURTULDUM?

Bu yazıyı yazmak için oturmazdan birkaç saat önce, her sabah yaptığım gibi yine tartıldım, tartının göstergesinde 91.7 kilo yazıyordu. Önümüzdeki yıl bu vakitler amacım 81 kilonun altına düşmek ve bir daha da hiçbir zaman 83 kiloyu aşmamak.

Ama bu yazılar boyunca size anlatmaya çalışacağım: Ağırlığınızı sadece toplam ağırlığınızla, yani kilonuzla düşünmek sizi yanıltır. En önce bundan vazgeçmelisiniz.

*

Bakmanız gereken rakam, ağırlığınızın ne kadarının yağlardan oluştuğu.

Hiçbir zaman ağırlığınızın yüzde 20'den fazlasının yağ olmasına izin vermemelisiniz.Okuduğum bütün makaleler ve yazılar ideal yağ oranı konusunda erkekle kadın arasında bir fark gözetiyor, kadınların daha yağlı olmasına izin veriyor ama bence kabaca yüzde 20'nin altını hedeflemek hem erkek hem kadın için olması gerekeni işaret ediyor. Elbette isteyen kendine daha yüksek hedefler koyabilir; benim yüzde 10'un altında yağ oranını hedefleyen (erkek) tanıdıklarım var.

*

Bense, henüz size önerdiğim hedefe ulaşabilmiş değilim; bu sabah itibarıyla hala toplam ağırlığımın yüzde 25'i yağlardan oluşuyordu; hedefim bu oranı 17'nin altına çekmek.İşte bu hesapları konuşacağız ve koyacağımız hedeflere ulaşmak için ne yapmamız ve daha önemlisi neleri yapmamamız gerektiğinden söz edeceğiz.

YAĞ/KAS ORANI NASIL ÖLÇÜLECEK?

Bİlmenİz gereken ilk şey, bu ölçümün öyle acayip matematik keskinlikte yapılmasının imkansız olması. Çok daha yüksek teknolojiyle yapılan ve daha güvenilir ölçümler de var, evdeki kimi elektronik tartılarda bu ölçümü yapan cihazlar da var. Kimi az kimi çok, hepsi yanılıyor aslında.

Ama yine de, aynı alette ölçüm yapmak bir eğilimi vermesi bakımından bir ölçüde işe yarıyor.

*

Artık çoğu eczanede görece yüksek teknolojili yağ/kas oranı ölçümü yapan tartılar var; hemen hemen her diyetisyende de var, spor salonlarında da var; haftada bir ölçülmekte ve sonuçları bir kenara not etmekte fayda var. Evde yapabileceğiniz bir ölçüm de var:

Mezurayı elinize alın, her iki kolunuzun pazu çevresini ölçün, tek tek not edin.

Tam göbek deliğinizin üzerinden göbek çevrenizi ölçün, not edin. Göbek deliğinizin beş santim üstü ve altını ölçün not edin.

Son olarak bacaklarınızın diz üstü bölgesinin çevresini tam ortadan ölçün ve not edin.

Aynı ölçümü haftada bir tekrarlayın, rakamların değişimini izleyin.

Yağ kaybedip kas kazanıyorsanız (veya tam tersiyse) hemen anlayacaksınız.

VKİ'Sİ 30 VE ÜZERİ OLAN HEMEN DOKTORA GİTMELİ

BİR şeyi daha başlamazdan önce hatırlatmalıyım: Ben ne doktorum ne diyetisyen ne de spor hocası.

Vücut-kitle endeksi (VKİ) 29.9'un üzerinde olan herkesin, diyetisyene değil doktora gitmesi gerekir.

Çünkü, VKİ'si 30 ve üzerinde olanlar, farkında olmasalar bile çok sayıda sağlık sorunu riskiyle karşı karşıyadır artık. Bunlar insülin direncinden karaciğer yağlanmasına, Tip 2 diyabetten kalp damar hastalıklarına kadar uzanan son derece ciddi ve üstelik birbirinin besleyicisi rahatsızlıklar. Doktorlar bu rahatsızlıkların tamamını 'metabolik sendrom' adı altında sınıflıyor.

*

O yüzden, benim burada anlatacaklarım esas olarak kendi hikayem; zaman zaman kendimi tutamayıp yapabileceğim (birkaç paragraf önce yaptım mesela) tavsiyeler ise birer emir veya kural değil, kendi kişisel tecrübemden çıkardığım kimi dersler sadece.

O çıkardığım derslerden birincisini de söyledim zaten: Kilonuza takmayın, o kilonun yüzde kaçının yağlardan geldiğine takın kafanızı.

Çünkü şunu bilin: Eğer vücudunuzda yeterince kas yoksa, gereğinden fazla yağ var demektir ve o yağları kaslarınız olmadan eritemezsiniz.

KAS OLMADAN YAĞ ERİMEZ

Ben 20 kilo verirken vücuduma 5 kiloya yakın kas ekledim; yani bir yandan da kilo aldım aslında. Bunu yapmadan, yani vücudunuzdaki kas miktarını arttırmadan yağlarınızdan kurtulamazsınız.

"Ben hiç hareket etmeyeyim ama sadece yemeden içmeden keseyim" veya "Bir ilaç çıksın ve beni fazla kilolarımdan kurtarsın" diye bir şey yok ve hiçbir zaman da olmayacak.

*

Yapmamız gereken şu: Toplam ağırlığımız içinde yağın oranını yüzde 20'nin altına getirmek, kaslarımızın oranını ise yüzde 40 sınırına yaklaştırmak.

* Bunu sağlamak için ne tek başına beslenme düzenimizi ayarlamak yeterli ne de spor yapmak.

* Her ikisini bir arada yapabilmeliyiz.

Gelin, yarın beslenme konusuna girelim, neleri yememeliyiz, hatta hayatımızdan çıkarmalıyız onu konuşalım...

ŞİŞMANSANIZ İNSÜLİN DİRENCİNİZ DE VARDIR

Kötü beslenme alışkanlıklarının ve hareketsiz hayatın vücutlarımızda yaptığı en temel tahribat insülin direnciyle başlıyor.

Osman Müftüoğlu'nun alanına fazla tecavüz etmeden basitçe anlatmaya çalışayım:

Bizim sindirim sistemimiz esasen bir şeker fabrikası. Yediğimiz karbonhidratların tamamı glukoza çeviriliyor ilk önce ve o glukoz ihtiyacı olan hücreler alsın diye kan dolaşımına sokuluyor.

*

Yani yemek yediğimizde kan şekerimiz doğal olarak yükseliyor. Kan şekerinin yükselmesine vücudun verdiği tepki insülin hormonu salgılamak; hormonun amacı kandaki şekeri enerji olarak kullanılmak üzere hücrelere ulaştırmak, eğer varsa ihtiyaç fazlası şekeri kandan toplamak ve kan şekerini biran önce normal seviyesine indirmek.

Aşırı miktarlarda yediğimizde (karbondihrat aldığımızda) ve böyle yemeyi bir alışkanlık haline getirdiğimizde, kan şekerinin aşırı yükselmelerine karşı vücut da aşırı miktarlarda insülin salgılamaya başlıyor.

*

Ve siz bir süre sonra daha makul miktarlarda yeseniz bile aşırı insülin salgısı devam ediyor, çünkü mekanizmayı bir kere bozmuş oluyorsunuz.

Kanda normalin üzerinde insülin olması, o kan şekerine ihtiyaç duyan hücrelerin de yeterince beslenememesine sebep olmaya başlıyor zaman içinde. 'Su içsem yarıyor' denen şey tam da bu:

Gıda alıyorsunuz ama onlar hücrelerinize ulaşamadan yağ olarak oranıza buranıza ekleniyor. Bunun en büyük sebebi kanınızda gereğinden fazla insülin olması.

*

Genel olarak öğün atlamanın ve atlanan öğünden sonra da aşırı yemenin insülin direncine giden yolun taşlarını döşediği kabul ediliyor. İnsülin direncinin varlığı da, karaciğer yağlanması ve obeziteye giden yolun başlangıcı zaten.

İşte doktorununuz ve neredeyse bütün diyetisyenlerin lafa önce 'Az ama sık yiyin' diye başlamasının, günde beş hatta altı öğün yenmesini öğütlemesinin nedeni bu mekanizma.

Doktorunuz da size söyleyecektir zaten, insülin direncini kırmanın en etkili yolu düzenli egzersizlere başlamak.

VKİ NASIL HESAPLANIR?

Vücut-kİtle endeksini (VKİ) hesaplamak çok kolay:

Benim boyum 185 cm. 185'i kendisiyle çarpıyoruz: 185 x 185 = 34,225.

Bugünkü kilom 92. Kilomu 34 bin 225'e bölüyoruz: 0.00268809, yani VKİ'm 26.88...

Oysa 6 ekim 2014 sabahı VKİ'm, 32.7'ydi, yani klinik anlamda obezdim.

Şimdi sadece fazla kiloluyum; hedefimi tutturabilirsem seneye normal kabul edilen VKİ'si olan bir insan haline geleceğim.

O SABAHI DÜN GİBİ HATIRLIYORUM

6 Ekİm 2014 pazartesiydi; Kurban Bayramıydı ve bir gece önce bir arkadaşımın davetlisi olarak yemekteydik. Dünyayı yemiştim.

Sabah tartıya çıktım ve gözlerime inanamadım: 112.2 kilogram ağırlığındaydım.

Daha önce çok daha beterini görmüş, 120 kilonun üzerine çıkmıştım ve kendi kendime 'Yeme içme hayatım sona erdi' demiştim ama o 6 Ekim sabahı tartıda 112.2 kiloyu görmek büyük bir yenilmişlik ve utanç hissi verdi.

*

Kim bilir kaçıncı kez, "Tamam" dedim, "Buraya kadarmış... Yeme içme hayatım sona erdi."

O an ben bile kendi kendime verdiğim bu söze o kadar da inanmıyordum. Ama bu sefer başardım.

Bunca yılın, bazıları bir bazıları üç gün, bazıları birkaç hafta bazıları birkaç ay süren başarısız diyetlerinden; düzenli egzersize bir başlayıp bir bırakmalarından; doktorlara ve diyetisyenlere verilen onca para ve zamanından; kilo alma ve verme mekanizmaları hakkında edinilen onca bilgiden; hatta itiraf edeyim birkaç kez kullandığım zayıflama ilaçlarından sonra; nihayet kendime odaklanabileceğim, sürdürebileceğim bir yöntem geliştirdim ve başardım.

Nasıl mı? Kişisel maceramı, araya malumatfüruşluklar da sıkıştırarak anlatmaya çalışayım...

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA