26 Aralık 2024
  • Ankara6°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa13°C
  • Antalya9°C
  • İzmir14°C

150 BİN KİŞİNİN ÇALIŞTIĞI 400 CİVARINDAKİ ÖZEL SAĞLIK KURULUŞU, SİSTEM DIŞI KALABİLİR

Türkiye, son yıllarda birçok alanda olduğu gibi, sağlık alanında da devrim niteliğinde değişimler yaşadı. Çeşitli kurum ve kişilerce olumlu olumsuz çok sayıda eleştiri alan "Sağlıkta Dönüşüm Programı" çerçevesindeki değişikliklerden biri de "Ayakta Teşhis

150 bin kişinin çalıştığı 400 civarındaki özel sağlık kuruluşu, sistem dışı kalabilir

23 Ocak 2008 Çarşamba 16:39

Türkiye, son yıllarda birçok alanda olduğu gibi, sağlık alanında da devrim niteliğinde değişimler yaşadı. Çeşitli kurum ve kişilerce olumlu olumsuz çok sayıda eleştiri alan "Sağlıkta Dönüşüm Programı" çerçevesindeki değişikliklerden biri de "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelik" Sağlık Bakanlığı tarafından yeniden düzenlenen yönetmelik taslağı, yaklaşık 150 bin kişinin çalıştığı 400 civarındaki özel sağlık kuruluşunu, sistem dışı kalma konusunda endişelendiriyor.

Devletle anlaşmalı olarak sağlık hizmeti veren özel tıp ve dal merkezleri, taslağın son düzenlenmiş şekliyle yürürlüğe girmesi halinde, bunca yatırımın ve istihdam alanının yok edilmesinden korkuyor.

Bu konuda özel tıp ve dal merkezlerinin üye olduğu dernekler de, yeni taslaktaki eksiklikler, muğlak ifadeler ve yanlışlıkların düzeltilmesini istiyor. Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği'nin (TÜSİDER) yeni hazırlanan taslakla ilgili kapsamlı bir çalışması var. Mevcut yönetmelikle, hazırlanan taslaktaki özel-kamu ayrımının amaçla çelişmemesi gerektiğini savunan TÜSİDER'in çalışmasında, "Mevcut yönetmelikte, dal merkezi de tanımlarda vardır. Yeni yönetmelik taslağındaki dal merkezi tanımlamasında ise çalışmakta olan dal merkezleri hukuki olarak dayanaksız hale gelecektir ve ödeyici kurumlarca sistem dışı bırakılacaktır. Bu sebeple dal merkezlerinin tamamı kapanacaktır." ifadelerine yer veriliyor.

Derneğin yaptığı çalışmada, yeni taslakta, tıp merkezlerinde cerrahi veya dahili branş ayrımı yapmanın gelişen tıbbi terminolojiyle çok uyumlu olmadığı belirtiliyor. Ayrıca, branşları cerrahi veya dahili olarak tanımlamanın pratik ve hizmet kalitesi ile bütünlüğünü etkileyecek öneminin olmadığı savunuluyor. TÜSİDER'e göre, yeni taslaktaki dal merkezleri tanımı kapsamında, tıp merkezi olma gerekliliği de oluşturularak, branş ilave etme isteği engellenmiş oluyor. Mevcut yönetmelikle, değişiklikleri içeren yeni taslağın kıyaslanmasının yapıldığı çalışmada, eksik ya da muğlak bulunan ifadeler bu kadarla da sınırlı değil. Derneğin çok sayıda taslak maddesiyle ilgili önerileri bulunuyor.

Dal merkezlerinin yeni yönetmelik taslağında yer almadığını söyleyen Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği (TÜMSAD) Başkanı Dr. Ahmet Karataş, "Mevcut tıp ve dal merkezlerinin kazanılmış hakları korunmalı. Yeni taslağa göre tıp merkezlerine adeta özel hastane standardı getiriliyor. Bu tıp ve dal merkezlerinin kapanması anlamını taşıyor. Bu taslak aynen yürürlüğe girerse, iİleride ancak çok büyük çaplı hastaneler tıp ve dal merkezleri açabilecek. Bu da kartelleşmeye yol açabilir." şeklinde değerlendiriyor.

Aynı alanda faaliyet gösteren bir başka sivil toplum kuruluşu da, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD). Yeni taslağın bakanlık yetkilileri tarafından hazırlandığına ve hazırlık aşamasında hiç kimsenin bilgisine başvurulmadığına işaret edilen derneğin icra kurulunun açıklamasında, "OHSAD İcra Kurulu 'Sivil toplum kuruluşlarının görüşü alınmadan hazırlanan taslağın tümden reddine' karar vermiş olup, keyfiyet yetkililere bu şekilde iletilmiştir." şeklinde tepkisini dile getiriyor. OHSAD İcra Kurulu'nun konu hakkındaki net görüşü, 17 Ocak Perşembe günü yapılacak icra kurulu toplantısından sonra netleşecek.

"UZMAN SIKINTISI ÇEKEN DEVLET, ÖZEL TIP MERKEZLERİNİN ÖNÜNÜ KESMEK İSTİYOR"

Son dönemde Türkiye'de özel tıp ve dal merkezlerinin adeta bir mantar gibi çoğaldığı ve uzman hekimlere yüksek kazançlı iş kapısının doğduğu da bir gerçek. Bu nedenle devlet, kamu hastanelerinde çalıştıracak uzman doktor bulma konusunda sıkıntı çekiyor. Hatta, kamu hastanelerinde görevli bazı uzman hekimler, istifa ederek özel sağlık kurumlarında çalışmaya başlıyor. Özel tıp merkezlerine çeşitli engeller içerdiği öne sürülen taslağın, devletin uzman hekim konusunda çektiği sıkıntıdan kurtulması için çıkarıldığı da iddialar arasında yer alıyor. Taslağın, sektördeki on binlerce insanın ekmeğine mani olmaması için gerekenin bir an önce yapılması isteniyor.

Kütahya'da faaliyet gösteren Özel Fizyotıp Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi de, dal merkezleri arasında yer alıyor. Kurumun yönetici doktorlarından Kayahan Bolel, sağlık alanında yapılan atılımların destekçisi olduklarını ifade ediyor. "Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık vurguladığı gibi, 'oyun devam ederken kuralların bu kadar sık değiştirilmesine' de karşıyız." diyen Dr. Bolel, sağlık yatırımlarının oldukça pahalı ve zor olduğunun altını çiziyor. Bolel, "İlgili yönetmeliklerin virgülü ile bile oynansa, pek çok kişi mağdur olmakta ve belirsizlik insanların gelecekle ilgili planlar kurup yatırım planlamasını imkansız hale getirmektedir." diyor. Söz konusu yönetmelikle ilgili yeni taslakla, sayıları yüzleri bulan tıp ve dal merkezlerinin yok sayılmak istendiğini söyleyen Dr. Bolel, taslak yürürlüğe girmeden gereken çalışmanın yapılmasını istiyor.

Aynı sağlık merkezinin yöneticilerinden olan Dr. Selçuk Coşkun da, "önce yap, sonra düzenle" mantığından vazgeçilmesi gerektiğini vurguluyor. Birçok kargaşayı da beraberinde getirecek düzenlenmeleri istemediklerini belirten Dr. Coşkun, "Dün dündür, bugün bugündür mantığı, bizlere hukukun üstünlüğüne güvenmekten başka seçenek bırakmamıştır." ifadesini kullanıyor.

Yorumlar
SON DAKİKA