15 Ocak 2025
  • Ankara6°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa8°C
  • Antalya14°C
  • İzmir12°C

1000 KİŞİYE 1.4 HEKİM DÜŞÜYOR

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hekim başına düşen nüfus açısından Türkiye'nin, Avrupa'da 53 ülke arasında 52. sırada olduğunu belirterek, ''Ülkemizde 1000 kişiye ortalama olarak 1.4 hekim düşmektedir'' dedi.

1000 Kişiye 1.4 Hekim Düşüyor

14 Haziran 2008 11:16

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hekim başına düşen nüfus açısından Türkiye'nin, Avrupa'da 53 ülke arasında 52. sırada olduğunu belirterek, ''Ülkemizde 1000 kişiye ortalama olarak 1.4 hekim düşmektedir'' dedi.

CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur'un konuyla ilgili soru önergesini yazılı olarak yanıtlayan Akdağ, Tıp Fakülteleri dekanlıkları ile Eğitim Hastaneleri baştabipliklerinin, mezun olan veya uzmanlık ve yan dal uzmanlık öğrenimini tamamlayan tabip ve uzman tabiplerin isim ve adreslerini 15 gün içinde bakanlığa bildirmekle yükümlü olduklarını bildirdi.

Bakan Akdağ, ''Diploma ve uzmanlık belgelerinin bakanlığımızca tescil işlemine müteakip en geç 2 ay içinde devlet hizmeti yükümlüsü olan personel, tebligat yerine geçen, www.personelsaglik.gov.tr resmi internet adresinden atama yerleri ve atama işlemine ilişkin süreci takip ederek mecburi hizmetini tamamlayacağı ilimizde göreve başlatılmaktadır'' dedi.

''Herhangi bir hekimin bu süreçte işsiz kalması gibi bir durum söz konusu değildir'' diyen Sağlık Bakanı Akdağ, şunları kaydetti:

''Ülkemizde hekim sayısı yetersizdir. Hekim başına düşen nüfus açısından Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinde yer alan 53 ülke arasında 52. sıradadır. Ülkemizde 1000 kişiye ortalama olarak 1.4 hekim düşmektedir. Bu rakam İsviçre'nin 1960 yılı rakamıdır. Ülkemiz, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesindedir. Bu bölge temel alındığında sahip olduğumuz nüfusa göre her yıl tıp fakültelerinden 14 bin 500 mezun vermemiz gerekir. Oysa yılda verilen mezun sayısı yaklaşık 4 bin 500'dür.

Doktor açığını giderebilmek için tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılması, yeni açılan tıp fakültelerinin hızla canlandırılması, yurt dışına Yüksek Öğretim Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle tıp öğrenimi için öğrenci gönderilmesi ve yabancı uyruklu doktor çalıştırılabilmesi imkanının sağlanması düşünülmektedir.''

Yorumlar
SON DAKİKA