23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya10°C
  • İzmir10°C

1 MİLYON DOLARLIK İLAÇ KÖRLÜĞÜ TEDAVİ EDECEK Mİ?

Genetik körlüğü tedavi ettiğini iddia eden bir ilaç ABD Sağlık Bakanlığı'ndan onay aldı. İlacın 1 milyon dolarlık fiyatı ile dünyanın en pahalı ikinci ilacı olması bekleniyor. Lipoprotein hastalıklarında kullanılan bir ilacın yıllık masrafı 1.2 milyon dol

1 milyon dolarlık ilaç körlüğü tedavi edecek mi?

21 Aralık 2017 Perşembe 17:58

ABD dünyanın en pahalı ilacını tartışıyor… Spark Therapeutics isimli bir firma genetik olarak doğuştan kör hastalar için uygulayacağı gen tedavisi için resmi onayı aldı. 1 milyon dolarlık ilacın kullanılacağı tedaviyi ekonomik olarak değerli kılan şey ise dünyanın en pahalı ilaçları arasında yer alacak olması. İlaç doğuştan kör insanların çok parlak cisimleri görmesini sağlıyor.

‘BİR SÜRE SONRA GÖRÜŞLERİNİ KAYBEDİYORLAR’

İlaca kefil olarak ABD'li resmi makamlarda tanıklık yapan Mistie Lovelace isimli vatandaş, “Ameliyattan beri yıldızları görebiliyorum. Gökyüzünde böyle parlayan noktalar olduğunu bilmiyordum” diye konuştu.
CBS'e açıklamalarda bulunan Dr. Tara Narula ise, “İnsanlar bu ilaçla sadece çok parklak ışıkları görebiliyorlar. Çok net olmayan bir görüntü bu ve zamanla görüşlerini kaybediyorlar” açıklamasını yaparak tedaviye inanmadığını belirtti.

‘TIPTA KALICI OLACAK’

İlaç iki göze de enjektör yoluyla uygulanıyor. Amaç enjektörün içindeki sıvının gözün arkasına giderek ışığı algılayan bozuk genlerin tedavi edilmesi. Sağlık Bakanlığı'na bağlı ilaç kurumunun (FDA) komiseri olan Scott Gottlieb, “Gen terapisi tıpta kalıcı olacak” açıklamasında bulundu.

GEN İLAÇLARI ÇOK PAHALI

Genetik dokuyu değiştirmeyi hedefleyen ilaçlar fiyatlarıyla öne çıkıyor. Novartis'in genişleyen hücrelere karşı ürettiği bir ilaç 475 bin dolara, Gilead Science'ın benzer bir amaçla ürettiği ilaç 373 bin dolara satılıyor.

‘YAYGINLAŞAMAZ’

Goldman Sachs analistlerinden Salveen Richter nadir hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların ortalama 250 bin dolar olduğunu belirtirken, göz ilacının seferde 1 milyon dolarlık maliyetine vurgu yaparak tedavinin yaygınlaşmasının zor olduğunu belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA