03 Ocak 2025
  • Ankara-4°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa5°C
  • Antalya7°C
  • İzmir11°C

1.1 MİLYAR $'LIK ÖZEL HASTANE YATIRIMI ASKIDA

Hastalardan alınan fark ücretinde yüzde 30 sınırda hükümet ısrarını koruyunca özel hastane yatırımları adeta ortada kaldı. 100 özel hastane başvurusundan sadece 46'sı talebini geri çekmedi. 1 milyar dolarlık yatırım şimdilik askıya alındı.

1.1 milyar $'lık özel hastane yatırımı askıda

08 Eylül 2009 10:29

Hastalardan alınan fark ücretinde yüzde 30 sınırda hükümet ısrarını koruyunca özel hastane yatırımları adeta ortada kaldı. 100 özel hastane başvurusundan sadece 46'sı talebini geri çekmedi. 1 milyar dolarlık yatırım şimdilik askıya alındı.

Şubat 2008'e kadar peş peşe başlanan Özel hastane yatırımları hastadan alınabilecek fark ücreti yüzde 30 ile sınırlanıp yeni doktor ve cihaz alımı engellenince komaya girdi.
Yeni hastane açılması yasaklanan Şubat 2008 öncesi başvurup hak kazananların yarısı yatırımdan vazgeçti.

Başvuruların sadece 46'sı yola devam ederken 1.1 milyar dolarlık yatırım askıya alındı
Özel hastane açmak en kârlı işlerden biri olarak görülürken yeni hastane kurmak için başvuranların yarıya yakını hastadan alınacak fark ücreti yüzde 30'la sınırlanınca projeden vazgeçti. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre hastane açmak için ön izin alarak yasak öncesi hak elde eden yaklaşık 100 girişimciden çoğu hakkını kullanmayınca geriye sadece 46'sı kaldı. 70 yataklı ortalama bir hastane maliyeti, binasıyla birlikte 20 milyon doları buluyor.

Böylece özel sektörde 2010 sonuna kadar bitirilerek faaliyete geçmesi beklenen yaklaşık 2 milyar dolarlık hastane yatırımı 900 milyon dolarda kalacak. 

 
Para bitti diyorlar

Şengül, "Devlet, önce yatırım yap dedi, şimdi para bitti diyor" dedi
 
POLİTİKA TERSİNE DÖNDÜ
 
Şubat 2008'den itibaren tersine dönen politikalarla hastane açmak için yeni başvurular kabul edilmezken, hastadan alınabilecek fark ücretine ve doktor ve ekipman alımına sınırlama geldi.

Özel Hastaneler ve Sağlık  Kuruluşları  Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül, sınırlama öncesi peş peşe hastaneler açarak en büyük zincirlerden biri haline gelen Medicalpark'ın bu tarihten sonra bir hastane bile açmayarak vazgeçenler arasında olduğunu, bazı yabancı yatırımcıların da hastane açmaktan vazgeçtiğini kaydetti. Global bütçe ile özel hastanelere ödenecek kaynağın sabitlenmek istendiğini ifade eden Şengül "Hastanelere aktarılacak kaynak sabitleniyorsa o zaman fark ücretine sınırın tamamen kaldırılması için geçen hafta Ankara'da bakanlıkta konuştuk anlaşamadık. Şimdi farkı yüzde 70'e çıkarsalar da yetmez. Zaten yüzde 70 farkı en büyük hastaneler alabilecek. Sınıfına göre yine yüzde 30'a kadar düşecek" diye konuştu.

ŞİŞLİ'DEKİ BİNAMIZ BİTTİĞİ İÇİN VAZGEÇEMEDİK

Şişli'deki 5'inci hastane yatırımlarının binası bitmek üzere olduğu için hastane açma hakkı olup vazgeçemeyenler arasında bulunduklarını söyleyen Florence Nightingale Genel idare Direktörü Yaşar Yıldırım, hastane yatırımı yapmanın artık cazibesini yitirdiğini ifade etti. Devletin her tedavi işlemi için belirlediği fiyatların çok düşük olduğunu söyleyen Yıldırım, fark ücretine sınır da konunca sağlık yatırımlarının bu ortamda gerileyeceğini belirtti. Yıldırım, "Hastane verdiği hizmete göre talep edeceği ücreti serbest belirleyebilmeli" dedi.

Kişi başına sağlık harcaması ABD'nin onda biri

Türkiye'de son yıllarda hızla artmasına karşın kişi başına düşen sağlık harcaması AB'nin onda biri düzeyinde.

Türkiye'de kişi başına sağlık sistemine ayrılan para gayri safı milli hasılanın yüzde 5.7'sine gelirken, Amerika'da bu oran yüzde 16 düzeyinde. Türkiye'de sağlık harcamaları kişi başına 618 dolar, Amerika'da ise 7 bin 290 dolar. CNN, Amerika'nın en önemli gündem maddesi olan sağlık sistemindeki reformu, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 5 ülkedeki sistemler ile karşılaştırdı. Türkiye'nin herkesi kapsayan ve tüm birimlerin aynı çatı altında toplandığı bir sağlık sistemini hayata geçirmeyi planladığını belirten kanal, son yıllarda ortalama yaşam Barack Obama süresindeki artış ve bebek ölüm oranlarındaki düşüşe dikkat çekti.

Amerika'da, Başkan Barack Obama'nın sağlık planı, gündemdeki yerini koruyor. Meclis'te tartışmaya açılmayan plan Amerika'yı ikiye bölmüş durumda. CNN televizyonu yaptığı bir araştırmayla diğer ülkeler ile Amerika arasındaki farkı ortaya koydu.

Türkiye'de son 40 yılda ortalama yaşam süresinin arttığı ve şu anda 71.1 yıla kadar geldiği, Amerika'da ise ortalama yaşam süresinin 78 yıl olduğu belirtilerek, "Türkiye, gelişmiş ülkeler arasında hasta başına düşen doktor bakımından son sırada.

2006 yılında Türkiye'de 666 kişiye bir doktor düşerken, Amerika'da bu rakam 416" denildi.

Habertürk Ekonomi

Yorumlar
SON DAKİKA