15 Ocak 2025
  • Ankara8°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa8°C
  • Antalya14°C
  • İzmir12°C
BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

TAFLAN NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

taflan.jpg

 

Diğer İsimleri : Karayemiş, Lazkirazı, Lazüzümü,Gürcü kirazı, Hindkirazı, Prunus laurocerasus, Cherry laurel, Lauriercerise, Mongo, Monguer

 

 

Botanik Bilgi : Gülgiller familyasından, çalı veya 6 metre kadar boy atan, kış aylarında yapraklarını dökmeyen bir bitkidir. Yaprakları sürekli yeşil, parlak, tüysüz, kenarları hafif geri kıvrık, oval, kısa saplıdır. Çiçekleri beyaz, topluca salkım gibi bir arada, nadiren sonbaharda çiçek açabilir. Meyveleri önce kırmızı sonra siyah, küre veya yumurta şeklinde, içindeki çekirdek oldukça serttir.

 

Yetiştirildiği Yerler : Vatanı Türkiye’nin Doğu Karadeniz bölgesi olan bitki daha sonra Avrupa ve Amerika’ya kadar yayılmıştır.

Toplanması - Saklanması : Yapraklarını dökmediğinden yılın hemen her mevsiminde toplayıp kurutmak, mümkünse en uygun olanı Mayıs-Eylül ayları arasında toplanıp kurutulmasıdır. Taze yaprakları zehirli olduğundan kullanılmaz. Meyveleri yenebilir, fakat çekirdekleri zehirlidir.

Bilinen Bileşimi : Taze yapraklarında, şeker, tanen, kalsiyum oksalat ve prülaurasin adlı bir glikozid vardır. Taze yapraklarından Taflan suyu (Aque Laurocerasi) hazırlanır.

Faydaları :

Sinirleri yatıştırır.

Bronşitte şikayetleri giderir.

Öksürüğü keser.

Spazm giderir.

Regl gecikmesinde faydalıdır.

UYARI : Taze yaprakları zehirli olduğundan ancak kuru yaprakları kullanılır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.