ŞAKAYIK NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
Diğer İsimleri : Şakaik, Ayıgülü, Paeonia, Peony, Pivoina
Botanik Bilgi : Düğünçiçeğigiller familyasından; otsu veya gövdesi odunlaşmıs, çok yıllık bir bitki cinsidir.Yaprakları üç parçalı ve her parça tekrar üç parçadan meydana gelir. Parçaları oluşturan yan yapraklar yumurta veya mızrak şeklinde, kenarları bütün, üst kısmı koyu ve alt kısmı açık yeşil renklidir. Çiçekleri; pembe, kan kırmızısı veya kırmızı renkte olup ortasında sarımsı bir yığın döllenme tozlukları mevcuttur.Birçok çeşidi vardır. Tıbbi şakayık (Ayıgülü, Paeonia officinalis); Mayıs-Haziran aylarında pembe veya kırmızı renkli çiçekler açan, 70 santimetre kadar boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları derin parçalıdır. Ev ilaçlarında kökleri kullanılır.
Yetiştirildiği Yerler : Vatanı Japonya ve Çin olan bitki binlerce yıldan beri Türkiyede yabani ve süs bitkisi olarak yetişmekte vede yetiştirilmektedir. .
Toplanması - Saklanması : Çiçekleri solmadan toplanır ve kurutularak kaldırılır. Kökleri ise ilkbaharda veya sonbaharda sökülerek temizlenir ve kurutularak muhafaza edilir. Şayet tentürü yapılacaksa taze olarak kullanılır.
Bilinen Bileşimi : Kökünde; uçucu yağ, nişasta, şekerler, paeonol ve peregrinin adlı bir alkaloid vardır.
Faydaları :
Dinmeyen kanamaları durdurur.
Boğaz ağrıları için yapılan gargarası fayda sağlar.
Vereme iyi gelir.
Temreye sürüldüğünde giderir.
Boğmaca ve öksürükte şikayetleri giderir.
Sarada da faydalıdır.
Sinirleri yatıştırır.
Nikris ve kramplarda da faydalıdır.
Kullanım Şekli : Bir tatlı kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlemeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir.
UYARI : Tarife uyulmalı ve uzun süre kullanılmamalıdır.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel