SABUNOTU NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
Diğer İsimleri : Çövenotu, Kargasabunu, Köpürgen, Saponaria officinalis
Botanik Bilgi : Karanfilgiller familyasındandır. Sabunotu 30-80 cm boyunda çok yıllık bir bitkidir. Kökleri yeraltında yatay olarak çevresine yayılır. Gövdesi tabanda mor-kırmızı, üst tarafta açık yeşil renkli, silindirik kesitli ve serttir. Yaprakları karşılıklı mızrak şeklinde, kenarları bütün, hafif dalgalı, koyu yeşil renklidir. Çiçekleri gövdenin tepesinde topluca bir arada, pembe renklidir. Yaz sonlarında açan pembe ya da beyaz çiçekleri tatlı meyve kokuludur.
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu bilinmemekte, ancak Avrupa ve Asya’da yaygın olarak yetişmektedir. Ülkemizde nemli yerlerde, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde sıkça görülmektedir.
Toplanması - Saklanması : Kökleri Eylül ve Ekim aylarında söküldükten sonra yıkanır, kurutulur ve özel kaplarda muhafaza edilir.
Bilinen Bileşimi : Köklerinde saponin adlı madde ile ayrıca zamk, reçine, uçucu ve sabit yağlar bulunur, içerdiği saponin nedeniyle bitkinin kök ve diğer kesimleri suyla çalkalandığında sabun gibi köpürür.
Faydaları :
İdrar söktürücüdür.
Bronşit ve kuru öksürükte balgam söktürücüdür.
Terleticidir.
Kullanım Şekli : İki tatlı kaşığı sabunkökü demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu ilaveedilerek 5-10 dakika demlemeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir.
UYARI : Aşırı dozajda sabunotkökü çayı mide ve bağırsaklarda tahrişe neden olur. Normal dozajda herhangi bir yantesiri yoktur.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel