21 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa8°C
  • Antalya15°C
  • İzmir19°C
BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

ÖKSE OTU NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

okseotu.gif

 

Diğer İsimleri : Burç Ağacı, Gökçe Ağacı, Haşişet-üd-dik, Gökçe, Burç, Çekem, Viscum, Mistletoe, Gui

Botanik Bilgi : Ökseotugiller familyasından, parazit olarak yetişen bir bitkidir. Çapı 100 cm’yi bulabilen oldukça sık çatallaşan dal sistemine sahiptir. Gövdesi oldukça kısadır ve buradan ağaçların dalına bitki özünü emmek için kökünü salar. Dalların ucunda karşılıklı iki yaprağı bulunur, zeytin yaprağına benzer. Dal uçlarında 2-6 adet sarımsı beyaz renkte küçük çiçekleri vardır. Ekim-Kasım aylarında nohut büyüklüğünde beyaz, yapışkan meyveleri oluşur ve içinde 1-2 adet oval veya köşeli tohumları bulunur.

Yetiştirildiği Yerler : En çok Türkiye, Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna ve Türkistan en yaygın olarak yetiştiği yerlerdir.

Toplanması - Saklanması : Ökse otu Mart Nisan aylarında veya Eylül Ekim aylarında toplanır. Meyveleri ayıklanarak atılır. Yaprak ve sapı kurutularak muhafaza edilir.

Bilinen Bileşimi : Yaprakları tanen, urson, inosit, viskotoksin, sapotoksin ve glikozit adı verilen maddeleri içerir. Bitkinin meyvelerinin etli bölümünde visin adlı yapışkan madde bulunur. Bununla kuşları tutmak üzere ökse hazırlanır.

Faydaları :

Yüksek tansiyonu düşürür. Yüksek tansiyon nedeniyle oluşan baş ağrılarını geçirir.

Sinirleri yatıştırıcı, sinirsel spazmları gidericidir. Çarpıntıyı hafifletir.

Metabolizmayı düzenler.

Damar sertliğine karşı yararlıdır.

Son zamanlarda yapılan bazı kanser araştırmalarında ökseotunun tümör oluşumunu engellediği saptanmıştır. (Bunun için farklı kanser türlerine göre farklı ağaçların ökse otlarından yapılan iğne türü ilaçlar yapılarak kullanılmaktadır)

Kullanım Şekli : 1-2 tatlı kaşığı kurumuş yaprakçık ve genç sürgün üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirerek hazırlanan çay, günde üç kez içilir.

UYARI : Ökseotunun meyveleri kullanılmamalıdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.