23 Kasım 2024
  • Ankara18°C
  • İstanbul4°C
  • Bursa1°C
  • Antalya21°C
  • İzmir15°C
BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

MİNE ÇİÇEĞİ NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

mine.gif

 

Diğer İsimleri : Kanotu, Güvercinotu, Verbena, Vervain, Verveine

 

 

Botanik Bilgi : Mineçiçeğigiller familyasının örnek bitkisidir. 60-100 cm. kadar boylanabilen, çokyıllık dayanıklı otsu bitkidir. Dört köşe kesitli, koyu yeşil renkli ve tüylü gövdesi, bitkinin tepesine doğru dallara ayrılır. Tüylü ve parlak koyu renkli, kenarları derin dişli ve sapsız yaprakları, uzamış meşe yaprağına benzer. Yaz ortasında başak ya da şemsiye biçimi oluşturarak açmaya başlayan, küçük çiçekleri eflatun, mavi ve kimi zaman da alacalı renklerde olur. Çiçeğin ortası, beyaz ve siyah görünüşüyle küçük gözlere benzer. Olgunlaşan çiçekleri tek tohumlu sert meyveler verir. Döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

 

Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu bilinmemekte ama dünyanın birçok yerinde olduğu gibi  ülkemizde deyetişmektedir. Marmara, Karadeniz, Ege, İç Anadolu bölgelerinde yetişir.

Toplanması - Saklanması : Mine çiçeğinin tüm topraküstü kesimleri bitki çiçek açmadan önce yaz ortasında toplanır. Gölge, kuru ve havadar yerde olabildiğince çabuk kurutulur.

Bilinen Bileşimi : Mineçiçeği, verbalin adı verilen acı tatlı glikozitler, uçucu yağ, yapışkan bitki sıvısı ve tanen içerir.

Kullanıldığı Yerler : Bazı yerlerde bitkinin yaprakları yemeklere, çiğ olarak salatalara ve evde yapılan içkilere katılır.

Faydaları :

Sindirimi kolaylaştırır, peklik verir.

Soğuk algınlıklarının atlatılmasında etkili olur. Balgamı söktürür.

Gerginlik ve stresleri azaltarak yatıştırıcı etki yapar, isteri nöbetlerinin kolayca atlatılmasında etkilidir.

Kadınlarda aybaşı durumunu düzene sokar, ağrıları hafifletir.

Safra kesesi ve sarılık hastalığında yangıları azaltır.

Diş çürümesi ve dişeti hastalıklarında gargara olarak kullanılır.

Kullanım Şekli :

Çay : 1-3 tatlı kaşığı kurutulmuş bitki alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. 10-15 dakika bu şekilde demlendirilerek elde edilen çay, günde üç kez birer bardak olarak içilir. Uykusuzluk durumunda yatmadan önce bir bardak alınır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.