21 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa8°C
  • Antalya15°C
  • İzmir19°C
BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

KURTAYAĞI - KURTPENÇESİ NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

kurtpencesi.gif

 

Diğer İsimleri : Kipriotu, Göbektozu, Yeryoğsunu, Lycopodium clavatum, Lycopode

 

 

Botanik Bilgi : Kibritotunun en çok görülen şeklidir. Boyu bir metre kadardır. Her zaman yeşil olan bitki ormanlarda yerde bir- iki metre kadar uzanarak zarif ve ince kökleri ile kendisini belli eder. Yedi ile on santim uzunluğunda yumuşak görünüşlü dallar çıkarır. Dört yaşına geldiğinde, sarımsı renkte mısıra benzeyen çiçek verir. Çiçeğin tozuna kurtpençesi unu denir ve deri tozu olarak kullanılır.600 metreden yüksek olan orman ve yamaçlarda yetişir.

 

Yetiştirildiği Yerler : Avrupa ve Asya’nın ılıman ve soğuk bölgelerinde, genellikle nemli ormanlarda, sulak meralar veya bataklıklarda yabani olarak yetişir. Türkiye’nin Marmara ve Karadeniz bölgesinin nemli, sulak veya bataklık yörelerinde yetişir.

Toplanması - Saklanması : Temmuz ve Ağustos aylarında sporlarından göbek tozu yapmak için başaklar, olgunluktan biraz önce toplanır.Kurutulmus halde kuru ve nemsiz yerlerde saklanır.

Faydaları :

Böbrek kumu, idrar kesesi kramplarına iyi gelir.

Karaciğer sirozunda çok yararlıdır.

Kramplı yerlere sarıldığında çok çabuk kramplar çözülür.

Uzun müddet yatan hastalarda yatmadan dolayı oluşan yaralara serpildiğinde iyileştirir.

Karaciğer iltihaplanması ve karaciğer dokusundaki sislikler için faydalıdır.

İdrar tutukluğunda dıştan bitkiyi sarmak iyi neticeler verir.

Gut ve romatizma hastalarında iyi gelir.

Kronik hemoroidlerde ve kabızlık çekenlerde faydalıdır.

Kullanım Şekli :

Çay : 1 çay kasığı bitki 200 ml sıcak suda 3 - 4 dakika demlenir. Aç karnına sabah 1 fincan içilir.

Spor : Tohumların içinde rizinus denen bir yağ vardır. Süt tozunda 1/10 oranında ezilerek günde 3 defa, 1 çay kaşığının üçte biri kadar alınır.

Yastık : Bir yastık içine 100 - 300 gr konarak ağrıyan veya kramp giren bölgeye bölgeye bastırılarak bütün gece tutulur.

UYARI  : Bitki kısmında sinir sistemini etkileyen alkoloidler olup doktor kontrolü olmadan çayı kullanılmaz. 1 hafta kullanımdan sonra 2 - 3 gün ara verilmelidir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.