21 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa10°C
  • Antalya16°C
  • İzmir19°C
BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

KILIÇ OTU NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

kilicotu.gif

 

Diğer İsimleri : Mayasıl otu, Binbirdelikotu,Sarıkantaron, Koyunkıran, Kuzukıran, Yaraotu, Biraçiçeği, Hypericum perforatum, Klamath weed, Mil’ lepertuis commun

 

 

Botanik Bilgi : Kılıçotugiller familyasındandır. Kılıçotu 30-100 cm boyunda, çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları karşılıklı, eliptik yumurta şeklinde veya hafif uzunca, üzerinde siyah nokta şeklinde yağ gudeleri bulunur ve bu yağ gudeleri şeffaftır. Çiçekleri altın sarısı renkte, kenarları kertikli, üzeri açık veya koyu noktalıdır. Meyveleri yumurta şeklinde, kapsülün içi üç bölümlü silindir şeklindeki tohumlardan meydana gelir.

 

Yetiştirildiği Yerler : Türkiye’nin iklimi Kılıçotu için en uygun iklimdir. Yurdumuzda 70 çeşit Kılıç otunun yetiştiği bilinmektedir. Türkiye’de yabani olarak yetişir.

Toplanması - Saklanması : Kılıçotu Haziran'dan Eylül'e kadar (çiçek açmaya başladığı zamanda yani Haziran ayında toplanması daha uygunudur) tüm toprak üstü bölümleri  toplanarak kurutulur ve kaldırılır.

Faydaları :

Peklik verici, iştah açıcı, göğsü yumuşatıcı ve balgam söktürücü etkileri vardır.

Yatıştırıcı, spazm çözücü ve ağrıları azaltıcı etkileri de bulunur.

Gerginlik, endişelilik, sinir rahatsızlıkları, depresyon ve özellikle menopozun yarattığı sıkıntı durumlarında kullanılır.

Kullanım Şekli : Çay : 1-2 tatlı kaşığı kurumuş bitki karışımı üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika demlendirilerek hazırlanan çaydan günde üç kez birer bardak içilir.
 

Antiseptik ve yara iyileştiricidir. Ciltteki yangılar, berelenme, varikosel ağrıları, hafif yanık ve güneş yanıklarına iyi gelir.

Kullanım Şekli - Yağı : Kılıç otunun gonca, çiçek, yaprak ver taze sürgünlerinden 100 gr bir şişeye konur ve üzerine 250 gr 1. kalite zeytinyağı ilave edilir. Şişe pencere önünde 4-6 hafta bekletildikten sonra süzülerek Kılıç yağı elde edilir. Bu yağ genellikle haricen masaj yağı olarak kullanılır.

UYARI : Kılıç otu çayı, tentürü, drajesi veya damlasını kullanırken güneş altında fazla kalınmamalı zira deride kaşıntı ve kabarcıklar oluşturabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.