24 Kasım 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul5°C
  • Bursa3°C
  • Antalya9°C
  • İzmir6°C
BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

KEDİ OTU NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

kediotu.gif

 

Diğer İsimleri : Valeriana, Valeriana officinalis, Valeriane, Garden heliotrope, Herbe aux chats

 

 

Botanik Bilgi : İkiçenekliler sınıfının, kediotugiller familyasındandır. Normal olarak kedi otu 0,5-1,2 metre boyundadır. Gövde yuvarlak, içi boş, esmer, kahverengimsi veya kızılımsı esmer veya esmerimsi yeşil renktedir ve çatallaşmadan yükselir. Çiçekleri, şemsiye görünümündedir. Çok küçük olan çiçeklerinin taç yaprakları 2-7 metre büyüklüğünde, pembe, açık pembe veya beyaz renktedir. Kökleri bir yumru şeklinde 3-5 cm uzunluğunda, ana kök ve saçak köklerin dışı sarımsı gri veya açık esmer renktedir.

 

Toplanması - Saklanması : Kökleri Eylül ve Ekim'de sökülerek yıkanır, kurutulur. Nemden uzakta ve ışıktan uzakta muhafaza edilir. Kedi kökü kurutulurken sıcaklığın 40 derecenin üzerine çıkmaması gerekir. Bunun üzerinde bir ısı ile kurutulur ise birleşimindeki eter yağı etkisi yok olur.

Faydaları :

Kedi kökü uyku rahatsızlıklarında en çok kullanılan 5-6 şifalı bitkiden en önemlisidir.

 

Sık sık uyanma ve hafif uyuma, huzursuzluk ve sinirsel nedenlerle uyuyamamaya karşı kullanılır.

 

Sinirsel huzursuzluk, sinirsel mide bağırsak ağrıları, sinirsel kalp rahatsızlıklarında kullanılır.

 

Gerginlik ve telaş, korku, stres gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır.

 

Spazm çözücüdür. Bedende oluşan krampları, bağırsaklarda duyulan ani ağrıları ve regl ağrılarından ortaya çıkan kramp ve sancıları yok eder.

Sinirsel kökenli baş ağrılarına ve migrene iyi gelir.
 

Kullanım Şekli : İki kahve kaşığı kedi kökü demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlenmesi beklenir ve sonra süzülerek içilir.

 

UYARI : Aşırı dozajda ve uzun süre kullanılır ise baş ağrısı, baş dönmesi ve bulantı gibi geçici rahatsızlıklara neden olabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.