HODAN NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
Diğer İsimleri : Zembil çiçeği, Sığırdili, Borago officinalis
Botanik Bilgi : Hodangiller familyasının örnek bitkisidir. Hodan 0,3-1 mm boyunda çok yıllık, boyuna gelişen, oldukça sık çatallaşan ve üzeri kaba tüylerle kaplı bir bitkidir. Yaprakları değişken sıra ile dizili, kenarları kertikli, üzeri, pürtüklü, yumurta veya eliptik şekilde, 5-20 cm uzunluğunda, 3-15 cm eninde sığırdili şeklinde alt yaprakları büyük üst yaprakları küçüktür. Çiçekleri salkım gibi sıkça ve şemsiye gibi topluca bir arada olduğundan salkım, şemsiye çiçek demeti diye de anılır. Çiçekleri mavimsi mor, mavi veya leylaki mor renkte, geniş mızrak veya ortadan sonra üçgen şeklindeki beş adet taç yaprak ve ince mızrak şeklinde tüylü, yeşil renkli, beş adet kupa yaprak ile ortada leylaki renkli döllenme tohumlarından oluşan meyveleri 4 tohumlu, tohumları oldukça küçük, kahve renkli ve uç kısmında siğil gibi bir çıkıntıya sahiptir.
Körpe yaprakları salata, peynir ve diğer bazı yiyeceklere katılır. Bazı yerlerde sebze olarak yenir.
Bilinen Bileşimi : Müsilaj, saponin, reçine, potasyum nitrat.
Toplanması- Kurutulması : Mayıs’tan Ekim’e kadar yaprakları ve çiçekleri toplanarak yenebilir veya 50˚’de kurutularak kaldırılır. Bitkinin çok sulu olması nedeni ile havalı ve sıcak günlerde kurutulması dahi çok zordur. Bu nedenle suni olarak kurutulması gerekir.
Özellilleri : Depüratif / kanı temizleyici, sudofirik / terletici, antifebril / ateş düşürücü, diüretik / idrar söktürücü, mukolitik / balgam söktürücü, sedatif / rahatlatıcı, pürgatif / müshil.
Faydaları :
Öksürüğü keser. Balgam söktürür.
Terletici ve ateş düşürücüdür.
Soğuk algınlığı ve gribe karşı etkilidir.
Solunum yolları hastalıklarına iyi gelir.
Akciğer zarı yangılarını (satlıcan) azaltır.
İdrar söktürücüdür. Kanı temizler.
Emziren kadınlarda süt gelişini artırır.
Kullanım Şekli : Yaprak-çiçek karışımından 2 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. 10-15 dakika demlendirilerek karışım hazırlanır. Bu karışımdan günde üç kez birer bardak içilir.
Ayrıca hodan bitkisi yara ve yanıklara da iyi gelir. Bunun için yapraklarından lapa hazırlanır ve yaranın üzerine konulur.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel